Staten dreper igjen i Gambia

Nyheten som alle fryktet kom: 9 av 47 dødsdømte fanger har blitt henrettet i Gambia. 
Publisert: 27. aug 2012, kl. 10:05 | Sist oppdatert: 30. aug 2012, kl. 09:09
Tidligere denne måneden kom uttalelsen som en hel verden mottok med sjokk og vantro. Den gambiske presidenten Yahya Jammeh uttalte, i en TV-sendt tale i forbindelsen med slutten på den hellige måneden ramadan, at alle dødsdømte fanger skal henrettes før midten av september.

Alvorlig tilbakeskritt
Gambia, et lite land på Afrikas vestkyst, hadde på dette tidspunktet ikke henrettet siden 1985. I 27 år har landet vært regnet som «avskaffer i praksis» og meldingene om henrettelsene blir nå sett på som et alvorlig tilbakeskritt i kampen mot dødsstraff i landet.
- Vi ber nå innstendig om at myndighetene stanser henrettelsene av de resterende innsatte, sier Paule Rigaud, nestleder for Afrika-programmet i Amnesty International.
Ifølge troverdige kilder Amnesty har kontakt med ble ni innsatte, inkludert en kvinne, tatt ut av cellene sine natt til fredag 24.august og henrettet. To av de døde skal være senegalesiske statsborgere.
Amnesty International har fått rapporter om at hverken de innsatte eller deres familier ble informert om henrettelsene på forhånd. Familiemedlemmene til de resterende innsatte har blitt nektet tilgang til fengslene etter at henrettelsene fant sted.
Henging har tradisjonelt vært henrettelsesmetoden i Gambia. De ni henrettede fra fredag skal ha blitt skutt.
38 innsatte i stor fare
Av det Amnesty erfarer var det 44 dødsdømte fanger i Gambia i utgangen av 2011. Det har kommet rapporter om tre ytterligere dødsdømmer i løpet av 2012, noe som tilsier at 47 personer har sittet på «death row».
Mord og landsforræderi er forbrytelsene som kvalifiserer til dødsstraff ifølge gambisk straffelov. Tre av de rapporterte henrettelsene skal ha vært for forræderi.
Amnesty International jobber nå intenst for å stanse henrettelsene av de 38 resterende fangene.
Internasjonale reaksjoner

Uttalelsen fra president Jammeh vakte mye internasjonale oppmerksomhet og flere land har uttalt offentlig at de fordømmer planene om massehenrettelser. Det norske utenriksdepartementet, som Amnesty har hatt tett kontakt med siden nyheten ble kjent, kom med denne uttalelsen.

Ifølge BBC uttrykte også representanter fra den afrikanske union (AU) stor bekymring for nyheten om de planlagte henrettelsene og ba president Jammeh om å stanse henrettelsene.
Også EU har gått til motmæle mot den gambiske presidenten. - Jeg fordømmer henrettelsene som skal ha blitt gjennomført og krever at de resterende henrettelsene stanser umiddelbart, sier EUs Catherine Ashton i en uttalelse.

Bryter med regionen

Meldingen om de gjennomførte henrettelsene bryter ikke bare med Gambias nyere historie, det er også stikk i strid med den generelle trenden i hele regionen.

Ingen land i Vest-Afrika hadde inntil nå henrettet de seneste årene, og store deler av Afrika opplever nå økende motstand mot dødsstraff. Togo, Burundi, Gabon og Rwanda har alle avskaffet dødsstraff de seneste fem årene.
Amnesty International jobber nå i alle kanaler for å få de resterende henrettelsene stanset. Du kan hjelpe oss ved å signere vår kommende underskriftskampanje.

Få Amnesty-nyheter hver dag - følg Amnesty International Norway på Facebook.


Signér aksjon mot massehenrettelsene her!

FAKTA:

  • Gambia hadde inntil nå ikke henrettet noen fanger på 27 år, noe som i lengre tid har klassifisert landet som "avskaffer i praksis".
  • 38 av 54 medlemmer av den afrikanske union (AU) er avskaffere av dødsstraff, enten i lov (16) eller i praksis (22). Dette tilsvarer mer en to tredeler av alle land på det afrikanske kontinent.
  • Gambia er part i det afrikanske charteret om menneskers og folks rettigheter. Denne konvensjonen nedfeller sivile og politiske rettigheter såvel som økonomiske, sosiale og kulturelle.
  • I 2010 stemte Gambia for FNs resolusjon i generalforsamlingen for et moratorium for dødsstraff.


Les mer på amnesty.no