Sudan: Økt trakassering av journalister

En rekke nye taktikker blir brukt for å kneble og sensurere journalister i Sudan.
Publisert: 3. Mai 2012, kl. 01:01 | Sist oppdatert: 3. Mai 2012, kl. 14:12
Myndighetene i Khartoum har siden begynnelsen av opprørene i Nord-Afrika våren 2011 i økende grad utøvd makt overfor journalister. Dette kommer frem i en ny oppdatering fra Amnesty International i forbindelse med Verdens Pressefrihetsdag.

Rapporten "Å kneble dissens: Restriksjoner på menings- og ytringsfriheten vedvarer i Sudan" kartlegger hvordan myndighetene nå sensurerer journalister. Dette innebærer at myndighetene konfiskerer aviser etter at de er blitt trykt, hindrer leverandører fra å distribuere kopier og sikter journalister og redaktører for falske forbrytelser.

- Selv om angrepene mot ytringsfriheten ikke er nye i Sudan, viser det seg at mønsteret med trakassering og skremselstrusler mot regjeringskritikere har blitt intensivert siden januar 2011, sier Erwin van der Borght, direktør for Amnesty Internationals Afrika-program.

Stenger aviser

- Siden mai 2011 har sudanske myndigheter stengt 15 aviser, konfiskert mer enn 40 avisutgaver, arrestert åtte journalister og nektet to journalister å skrive – altså virkelig begrenset ytringsfriheten i Sudan, forteller van der Borght.

I løpet av de to første månedene av 2012 suspenderte sudanske myndigheter tre aviser ved å bruke den Nasjonale Sikkerhetsloven fra 2010, som tillater nasjonale etterretnings- og sikkerhetstjenester (NISS) å forby enhver publikasjon som inneholder informasjon betraktet som en trussel mot rikets sikkerhet.

I april 2012 konfiskerte myndighetene to utgaver av al-Midan etter at de hadde blitt trykket. Dette medførte en alvorlig finansiell belastning for avisen.
Arresterer journalister

Året før, i mars 2011, arresterte og siktet sudanske myndigheter journalister som hadde rapportert påstander om overgrep fra Safia Ishaag. Hun er en 26 år gammel kunststudent og aktivist som snakket ut om å bli voldtatt, torturert og sparket bevisstløs av tre sikkerhetsagenter, etter at hun ble arrestert i Khartoum 13. februar 2011.
Fatima Ghazali, en journalist fra avisen Aljareeda, fikk en bot på 2000 sudanske pund (ca. 4250 norske kroner) av Pressedomstolen for å skrive om Safia og for å kreve etterforskning av hennes grusomme opplevelse.
Avisens redaktør, Saad Eddin Ibrahim, fikk en bot på 5000 sudanske pund (over 10 000 norske kroner) i forbindelse med artikkelen. Journalisten Fatima Ghazali nektet å betale boten og ble anholdt i to dager.

Infiltrerer sosiale medier

Myndighetene har også infiltrert sosiale medier som Facebook, Twitter og YouTube for å aksjonere mot aktivister som bruker disse verktøyene til å dele informasjon, og koordinere demonstrasjoner og andre offentlige handlinger.

Aktivister har fortalt Amnesty International at de under avhør av NISS ble spurt om passord til både e-mail og Facebook-kontoene sine.
Amnesty International har også funnet at medlemmer av overvåknings- og sikkerhetstjenesten konsekvent har misbrukt lovgivnings- og presseskikkoder for å slå ned på kritikere av regjeringen.

Artikkel 5(2) i Presse- og Publikasjonsloven fra 2009 sier følgende: ”Ingen restriksjoner kan brukes mot friheten til journalistisk publisering, bortsett fra det som opprettholdes i denne loven med hensyn til nasjonal sikkerhet, offentlig helse og orden; aviser skal verken inndras eller stenges og journalister og utgivere skal heller ikke bli fengslet på grunn av problemstillinger knyttet til sin praksis, bortsett fra etter bestemmelser i denne lov.”
Amnesty krever granskning

Denne vage definisjonen av hva som ikke kan bli publisert gir forsterket makt til sudanske myndigheter om å suspendere aviser og publikasjoner “hvis funnet i strid med vilkårene og betingelsene i praksisen.”

Journalistenes "Code of Conduct" fra 2009 slår fast at journalister må “forsvare interessen, samholdet, overlevelsen og integriteten til hjemlandet”. Denne bestemmelsen har vært brukt av NISS-agenter for å kriminalisere ytringsfriheten, inkludert å begrense rapporteringen fra væpnede konflikter i Sudan.

Amnesty International oppfordrer sudanske myndigheter til å slutte å slå ned på journalister og aktivister, og undersøke alle overgrep gjort av sikkerhetstjenestene.


FAKTA:
Situasjonen i Sudan etter 2003 er ansett som en av de alvorligste humanitære krisene i Afrika, med omfattende overgrep mot sivilbefolkningen.
  • "...det er nesten umulig å publisere artikler om menneskerettigheter i nasjonale aviser..." (sagt av journalist i Khartoum)
  • Journalister arresteres jevnlig når de forsøker å utføre jobben sin, mens andre har blitt torturert eller stilt for retten på bakgrunn av politisk motiverte anklager, og sitter fengslet som samvittighetsfanger.
  • 3. mai er Verdens Pressefrihetsdag.
OVERGREP MOT JOURNALISTER VERDEN RUNDT I 2011:
  • Antall drepte journalister: 66.
  • Topp 5 dødeligste land å være journalist i: Pakistan, Mexico, Filippinene, Brasil og Russland.
  • Journalister som ble fysisk angrepet eller truet: 1959.
  • Kidnappede journalister: 71.
  • Arresterte journalister: 1044.
  • Fengslede journalister: 179.
  • Bloggere som ble fysisk angrepet: 62.
  • Bloggere som ble arrestert: 199.
Kilder: Reportere uten grenser og Committee to Protect Journalists