Syria-seminar på Stortinget

"Hva kan Norge gjøre?" er et av temaene når Amnestys stortingsgruppe inviterer til Syria-seminar.
Publisert: 11. Apr 2012, kl. 12:30 | Sist oppdatert: 20. Feb 2018, kl. 15:36
Torsdag 12. april fra kl. 14.30 (til kl. 16.00) i Kinosalen (S-507) inviterer Amnesty Stortinget – Stortingets tverrpolitiske menneskerettighetsgruppe – til seminar om Syria: Syrias forbrytelser mot menneskeheten.

Meld deg på ved å sende mail til: [email protected].

Grove menneskerettighetsbrudd

I august 2011 vedtok FNs menneskerettighetsråd en resolusjon om å gjennomføre en internasjonal og uavhengig utredning av menneskerettssituasjonen i Syria og landets brudd på folkeretten, for å gjøre det mulig å stille de ansvarlige til ansvar.

Kommisjonen som ble etablert, "The independent international commission of inquiry on the Syrian Arab Republic", har kommet med to viktige rapporter, i november 2011 og i februar 2012. Til tross for at Syrias myndigheter ikke har latt kommisjonen komme inn i landet, har den dokumentert grove og omfattende menneskerettighetsbrudd i Syria, brudd som utgjør forbrytelser mot menneskeheten.

Hvem har ansvaret?

Vi inviterer nå til møte med Yakin Ertürk, et av kommisjonens tidligere medlemmer. Professor Ertürk trakk seg fra kommisjonen i slutten av mars etter å ha blitt nektet innreise til Syria. Dette skapte internasjonal oppmerksomhet, og både The New York Times og BBC omtalte avgangen. Ertürk er medlem av Europarådets kommisjon mot tortur og tidligere FNs spesialrapportør om vold mot kvinner. I Stortinget vil hun snakke om arbeidet med å kartlegge menneskerettighetsbruddene i Syria og redegjøre for kommisjonens konklusjoner. Hun vil også snakke om hvem som bærer ansvaret for bruddene mot menneskeheten og om hvordan den syriske statens politikk gjennomføres nasjonalt og lokalt.

Dette skjer på seminaret

Program:
  • Velkommen ved Torbjørn Røe Isaksen (H) og Håkon Haugli (A), initiativtakere.
  • Innledning ved Yakin Ertürk.
  • Kommentarer ved leder av utenrikskomiteen Ine Marie Eriksen (H) og statssekretær Gry Larsen (A) eller statssekretær Torgeir Larsen (A) i Utenriksdepartementet: ”Hva kan Norge gjøre?”
  • Debatt med John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty i Norge, som ordstyrer.





AMNESTY PÅ STORTINGET:
  • Amnesty Stortinget har 43 medlemmer fra alle stortingspartiene.
  • De konsentrerer seg om klassiske menneskerettighetsspørsmål.
  • Dette er deres tredje seminar.
  • Flere andre parlamenter, blant annet Riksdagen i Sverige, har tilsvarende menneskerettighetsgrupper.