Tvinges til sterilisering

Han var fysisk kvinne, men mentalt mann. For å få skrevet inn ”mann” i passet må han imidlertid steriliseres. 
Publisert: 25. Mai 2012, kl. 10:14 | Sist oppdatert: 16. Mai 2019, kl. 13:49
Man skulle kanskje tro at det tilhørte den norske historiens skraphaug, men denne formen for diskriminering praktiseres den dag i dag. For å få være fullverdig mann i juridisk forstand er Luca Espseth nødt til å operere bort eggstokkene sine. Ellers vil det stadig stå "kvinne" i passet hans. Norske myndigheter krever nemlig at man kastreres eller steriliseres dersom man ønsker å endre juridisk kjønn.

-Sterilisering var noe man gjorde med jøder og sigøynere under krigen. Man steriliserer ikke lengre i land som Norge, sier Luca.
Norge går imot Europarådet

Bestemmelsen strider mot artikkel 3 i den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, som beskytter retten til personlig integritet mot umenneskelig og nedverdigende behandling. Den strider også mot retten til beskyttelse mot uønskede medisinske inngrep, nedfelt i de såkalte Yogyakarta-prinsippene, som omhandler anvendelsen av menneskerettighetene i forhold til seksuell orientering og kjønnsidentitet.
- Å tvinge en person til en medisinsk behandling for å endre juridisk kjønnsstatus er i tillegg i strid med grunnleggende rettigheter som beskyttelse mot diskriminering og retten til privatliv, sier politisk rådgiver i Amnesty i Norge, Patricia Kaatee.
Den norske praksisen går dessuten imot Europarådets anbefalinger. Espseth er enig i at det er brudd på menneskerettighetene.

- Å leve i en annen kropp enn det du egentlig føler er rett, er et helvete. Jeg kan ikke være kvinne. Da blir livet mitt miserabelt. Men hvorfor skal de bestemme at jeg ikke får beholde eggstokkene? Jeg har rett til å bestemme over min kropp, sier han.
(Aksjonen er i regi av LLH, Skeiv Ungdom og FTP)

Nektes graviditet

I dag går han på hormoner, og sakte men sikkert har noen få skjeggtuster så vidt tittet frem på haka hans.

- Om et år vil jeg se enda mer maskulin ut. Har jeg ikke operert bort eggstokkene da, vil jeg juridisk likevel være kvinne. Da er det lite sannsynlig at jeg for eksempel kommer inn i USA, sier Espseth.
Både sterilisering og kastrasjon er kirurgiske inngrep som innebærer en risiko. Det er dessuten ikke nødvendig for å kunne gjennomføre en såkalt kjønnsbekreftende behandling. Det vil si at du korrigerer det anatomiske kjønnet til å samsvare med det mentale.

- Jeg er ikke interessert i risikoen. Målet kan da ikke være å foreta flest mulige operasjoner. Målet må være å få mennesker til å fungere, sier Espseth.

Å fjerne eggstokkene betyr dessuten at du må frasi deg muligheten til å få barn til fordel for et korrekt pass.

- Så mye hormoner jeg går på i dag, kan jeg ikke bli gravid uansett. Men si at jeg blir sammen med en jente som ikke kan få barn. Da vil jeg gjerne kunne ha den muligheten. For fremtidens skyld, sier han.
Espseth fikk høre fra helsepersonell på Rikshospitalet at full kjønnskorrigering ville forverre livskvaliteten hans, og at behandlingen ville gjøre ham handikappet.
- Det er helt horribelt og jævlig. Man må få lov å definere selv hvorvidt man følger seg handikappet eller ikke. Det var veldig mye fokus på hvor dårlig behandlingen er, på hvor dårlig folk tar det etterpå.

- Hva skal egentlig til for å være mann, da?

- Hm, jeg har tenkt mye på dette, og jeg tror ikke kjønn kan defineres med noe fysisk som penis eller eggstokk. Det koker vel ned til at den som føler seg som en mann, er en mann. Selv om en mann måtte amputere kjønnsorganet sitt, ville du jo fremdeles kalt ham mann, sier Espseth.

Regulert ved forskrift
Amnesty International sendte i januar 2012 et brev til svenske myndigheter med anbefaling om å endre bestemmelsen i den svenske loven om fastsettelse av kjønnstilhørighet. Loven krever at en person må være svensk statsborger, ugift og ikke ha evne til å forplante seg før man kan få endret juridisk kjønnsstatus.
Amnesty International har påpekt at denne bestemmelsen er i strid med internasjonale menneskerettigheter, og har oppfordret de svenske myndighetene til å endre den. I Norge reguleres fastsettelse av kjønnsidentitet ikke gjennom lov, men gjennom forskrift.
- Forskriften gjør det vanskelig for transpersoner å endre juridisk kjønn uten å måtte gjennomgå kjønnsbekreftende medisinsk behandling. Dette er svært problematisk, særlig når det i tillegg stilles krav om tvangssterilisering, sier Kaatee.
Negative reaksjoner

Espseth skriver både blogg og tvitrer rundt erfaringene som transperson. Det har gjort ham til et kjent fjes, men opplevelsene er ikke udelt positive. Bare i løpet av den siste uka, har han opplevd at fire fremmede mennesker har kommet bort og trakassert ham.

- De sier at jeg bør steriliseres hvis jeg vil være mann. Hvorfor bryr de seg? Jeg synes det er trist at mennesker føler at de kan rettferdiggjøre grove inngrep i mitt privatliv bare for å tilfredsstille sine egne forestillinger om hva kjønn er. Det blir det samme som da man prøvde å helbrede homofile, sier han.

Når ikke det anatomiske og det mentale kjønnet samsvarer, må du få stilt en diagnose før du har krav på hormonbehandling. Å få stilt diagnosen innebærer blant annet at flere psykologer følger deg tett.

- Jeg har fått stilt denne diagnosen. Jeg er ”godkjent” mann. Akkurat når jeg skal skifte kjønn, om det bare er mulig etter at jeg har operert bort eggstokkene, er ikke en beslutning folk på gata eller staten bør ta. Det er en beslutning som jeg og psykologteamet bør ta ene og alene, avslutter Espseth.



FAKTA:
  • For å foreta en kjønnsbekreftende behandling må man først få stilt en diagnose kalt F64.0. Deretter kan man begynne å gå på hormoner, og dessuten gjennomføre selve operasjonen. Under operasjonen får man mulighet å operere inn eller fjerne fysiske kjennetegn som bryst og kjønnsorganger.
  • I Norge er sterilisering en pålagt del av denne operasjonen. Steriliseringen er regulert gjennom en forskrift.
  • Skriv under på kampanjen mot sterilisering her.
  • Les Lucas blogg her.