Voldtekt på vent

I 2009 lovte Storberget å iverksette en omfangsundersøkelse som skulle skaffe kunnskap om det faktiske omfanget av voldtekt i Norge. To år senere er undersøkelsen ikke en gang påbegynt.
Publisert: 24. nov 2011, kl. 12:40 | Sist oppdatert: 11. Apr 2012, kl. 14:38
Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS), som er faglig ansvarlig for dette forskningsprosjektet, bekrefter overfor Amnesty at gjennomføringen av selve spørreundersøkelsen er utsatt til våren 2012. Faglige utfordringer knyttet til å intervjue en terrorberørt befolkning, men også kapasitetsproblemer i forbindelse med andre oppgaver tilknyttet 22. juli skal ha gjort det nødvendig å utsette arbeidet. Justisdepartementet bekrefter å ha vært informert om dette.

- Betenkelig
På spørsmål fra Amnesty om hvorvidt NKVTS også har besluttet å utsette andre prosjekt etter 22. juli er svaret nei. Amnesty får også opplyst at spørsmålene i undersøkelsen ikke er ferdigstilt, og at avtalen med bedriften som skal gjennomføre selve spørreundersøkelsen fremdeles ikke er signert.

- Dette er svært betenkelig, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge og fortsetter:

- Det er flere år siden daværende justisminister Knut Storberget meldte at departementet ville igangsette et forskningsprosjekt for å kartlegge det faktiske omfanget av voldtekt i Norge. Forløpet bekrefter det Amnesty hele tiden har hatt en mistanke om, voldtektsforskning nedprioriteres igjen og igjen.

Somling fra regjeringen
Det var det regjeringsoppnevnte Voldtektsutvalget som i januar 2008 overleverte en 12 punkts tiltaksplan for bekjempelse av voldtekt til daværenede justisminister Knut Storberget. Blant tiltakene var forskning for å kartlegge omganget av voldtekt og kjennetegn ved voldtektsmenn i Norge.

Storberget har ved flere anledninger vist til omfangsundersøkelsen som et av regjeringens sentrale tiltak. Den 1. november i år skrev VG at bare to av de 12 tiltakene som Voldtektsutvalget la frem var gjennomført. Et av disse var forskning for å kartlegge omfanget av voldtekt og kjennetegn ved voldtektsmenn.

I et tilsvar 11. november til Patricia Kaatees voldtektskronikk i NyTid, nevner Storberget igjen at "en omfangsundersøkelse er på trappene".

- Forskningsbasert kunnskap er en viktig forutsetning for å kunne sette igang effektive tiltak for å bekjempe voldtekt. Det har aldri vært gjennomført en nasjonal undersøkelse om hvor mange som årlig utsettes for voldtekt, hvor overgrepene skjer, når de skjer, hvem som er ofre og hvem som er overgriper. Uten denne kunnskapen forblir voldtekt usynlig og tabuene lever videre, sier Egenæs.

Løftebrudd
Han anser utsettelsene som et klart løftebrudd fra regjeringens side, og retter nytt skyts mot den nye justisministeren.
- Jeg håper Grete Faremo forstår hvilke alvorlige konsekvenser denne somlingen får. Hvor lenge skal vi vente før vi får på plass den kunnskapen som er nødvendig for å kunne lage gode, forebyggende strategier som skal sikre at kvinner og jenter kan få en effektiv beskyttelse mot vold og overgrep? Nå må Grete Faremo se til at det snarest settes i gang en nasjonal kartlegging av voldtektsomfanget i Norge, avslutter han.


Voldtektsfokus 25. november:
FN-DAGEN MOT VOLD MOT KVINNER

Får vi som fortjent?
Amnestys kvinneekspert Patricia Kaatee raser over svarene fra NKVTS og somlingen til Justisdepartementet på Amnestys blogg.

FØLG VOLDTEKSDEBATT PÅ BLOGG:

FØLG VOLDTEKTSDEBATT I NY TID:


Bli med å samle underskrifter!
Heng opp underskriftslisten på en felles oppslagstavle, legg listen i kantinen på jobb og skole eller ta den med på møtet i idrettslaget i kveld.

OPPFØLGING AV AKSJONEN:
Amnesty har nå sendt en henvendelse til ny justisminister Grete Faremo, og bedt om et møte for å overlevere underskriftene, og diskutere nødvendigheten av en prioritert satsing mot voldtekt i Norge.


AMNESTYS RAPPORTER:
Hvem bryr seg - En rapport om menns holdninger til vold mot kvinner
(Amnesty International i Norge og Reform ressurssenter for menn, 2007)

Case Closed, Rape and Human Rights in the Nordic Countries - long version
(Amnesty International 2008)

Case Closed, Rape and Humen Rights in the Nordic Countries - updated version
(Amnesty International 2010)


Les mer på amnesty.no