#VelkommenSyria: Flyktningkrisen i Syria- betydning i valgkampen?

Amnesty International kickstartet årets valgkamp ved å sette fokus på vår tids største humanitære katastrofe!

Arrangementet, #VelkommenSyria var et seminar for lokale politikere i regionen. Målet var å sette fokus på den syriske flyktningkrisen, og hva omverden gjør, eller ikke gjør, for de mest sårbare flyktningene i Syrias naboland.
Publisert: 21. Apr 2015, kl. 11:35 | Sist oppdatert: 21. Apr 2015, kl. 15:36
En engasjert varaordfører i Stavanger Bjørg Tysdal Moe åpnet seminaret ved å takke Amnesty for å sette temaet på dagsorden. Hun påpekte at en trenger en organisasjon som Amnesty for å kreve at folk skal åpne øynene for det som skjer og ikke minst handle. Tysdal Moe understreket at det er de sentrale myndighetene som må åpne dører og pengesekk; det er vårt felles ansvar. Videre sa hun at en både må støtte flyktningene der de er, men også ta imot flere. Hun oppfordret til slutt de lokale politikerne i salen om å være med på å ta modige valg på vegne av nasjonen, når de utover våren skal delta på landsmøter i sine respektive parti.

Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs fortalte fra sine nylige reiser til Libanon og Tyrkia, hvor han møtte noen av de mest sårbare flyktningene fra Syria. Generalsekretæren understreket at det er en ekstremt akutt krise, og at det er enkeltmennesker det er snakk om. Det er også en menneskerettslig forpliktelse for Norge til å stille opp for nabolandene til Syria, som huser 95% av alle de syriske flyktningene i tillegg til å ta imot flere flyktninger. Han utfordret politikerne på møtet til å legge press på sentrale myndigheter og si til regjeringen: Hvis dere stiller med ressursene, så skal vi ta imot!"

Alle partiene var representert på møtet og kom med hver sine innlegg. Flere av partiene på venstresiden mente det er skammelig hvor lite vi gjør i Norge. SVs Ingrid Kristine Aspli maner til en dugnad for syriske flyktninger og omtalte den som vårens viktgste dugnad. APs Dag Mossige lovet at delegatene fra Rogaland og Stavanger AP skulle gjøre de de kunne for å få gjennomslag for de lokale kravene på Landsmøtet. Rødts Ingeborg Sanner understrekte at Rødt har vedtatt 500 ekstra kvoteflyktninger fra Syria i år og neste år, og at dette ikke må gå på bekostning av de andre kvoteflykningene. Venstres Per A. Torbjørnsen viste til partiets Landsmøtevedtak om at Norge skal ta i mot 10 000 syriske flykninger i løpet av en to års periode. Han sa videre at byen er klar til å ta imot, men at regjeringen må bevile pengene som trengs. Krfus representant May Lene Fløysvik Hæåk lovet at Krfu skal kjempe på partiets landsmøte for at de skal vedta å ta imot 10 000 i løpet av i år og neste år. SP som var representert ved ungdomskandidat Rebekka Dickson, sa at senterungdommen støtter Amnesty krav. Representanten fra Miljøpartiet de Grønne, Daria Maria Johnsen støttet også Amnestys krav.

Høyres representant Erlend Jordal omtalte den syriske flyktningekrisen som det vitkigste temaet for tiden, men han var ikke enig i at venstresidens karakteristikk at Norges innsats på feltet var skammelig, han fremhevet derimot de store overføringene til nødhjelp i Syria og nabolandene, i tillegg til at regjeringen har økt antallet flyktninger. FrPs representant Tom Henning Sethei mente at en må tørre å ta debatten; Hvor kan en hjelpe flest?

Amnestys generalsekretær avsluttet seminaret ved å si: Amnestys krav om å ta imot 5000 syriske flyktninger i år og neste år - er ikke umulig. Jeg opplever en større gjenklang i befolkningen i dag enn for to år siden. Nå må vi vise dugnadsånd.


Amnestys kampanje #VelkommenSyria har som mål å få Norge til å ta i mot minst 5000 flyktninger i 2015. Den syriske flyktningkrisen er av en ekstraordinær karakter og lar seg ikke avhjelpe kun med økonomisk støtte til nabolandene. De mest sårbare flyktningene må gjenbosettes, og for å klare dette kreves det politisk vilje. Her spiller norske kommuner og lokale politikere en avgjørende rolle. Ved å legge press på regjeringen kan lokale politikere sikre økonomiske støtteordninger for kommuner og helseforetak, slik at en kan ta i mot både flyktninger som sitter på vent i flyktningmottak og flere syriske flyktninger.

Vi vet at mange av Amnestys 100 000 medlemmer og støttespillere er opptatt av temaet, og at de ønsker svar i den kommende valgkampen.