Ressursgruppen: Fyller fritiden for andres frihet

Hver uke rydder en gjeng unge frivillige tid i sin tettpakkede kalender for å vise solidaritet med folk de aldri har møtt. 
Publisert: 12. Mai 2014, kl. 11:04 | Sist oppdatert: 13. Mai 2014, kl. 13:22
De engasjerer seg i livene til torturofre og samvittighetsfanger, og i morgen steller de i stand en storstilt aksjon mot tortur midt i Oslos hektiske rushtid.
Forberedelser til aksjon
Juni, Dorthea, Anie og Arild maler enorme kaktuser på et stort hvitt laken. Det skal brukes som kulisse i kick-off aksjonen for Amnestys Stopp Tortur-kampanje i morgen utenfor Nasjonalteateret stasjon. De unge aktivistene er gira fordi de har selv kommet på ideen om at en tortursituasjon i Mexico skal simuleres på åpen gate i Oslo.
- Vi prøver å gjøre temaet nært, men det jo litt vanskelig siden tortur ikke er vanlig i Norge. Derfor iscenesetter vi tortur isteden. Men det er ikke den verste sorten tortur altså, sier de engasjerte ungdommene.
De oppfordrer alle som er i Oslo tirsdag 13.mai til å komme innom deres aksjon utenfor Nasjonalteateret stasjon fra kl. 15.30. Her aksjonerer de for mexicaneren Claudia Medina Tamariz som ble anklaget for kriminell virksomhet og torturert.

De unge aktivistene er med i Ressursgruppen i Oslo som består av ungdommer og studenter som bruker fritiden sin på å hjelpe andre. De ser på det som en fritidsaktivitet på linje med andre hobbyer, og synes de får mye igjen for arbeidet.
– Jeg er medlem i Amnesty fordi menneskerettigheter er viktig for alle mennesker uansett hvor i verden de bor. Jeg har lyst til å bidra til en forskjell isteden for å bare sitte hjemme og klage over all urettferdighet, sier Arild. De andre nikker bekreftende.

Det er ikke noen tvil om at frivillig arbeid gir deg spennende erfaringer og nye venner. Mange av de frivillige har blitt godt kjent, og mener at arbeidet i ressursgruppen er gøy. Sammen bestemmer de hvilke temaer de vil jobbe med, og kommer på morsomme og oppfinnsomme ideer til arrangementer.

I tillegg til de jevnlige ressursgruppemøtene, får ungdommene også faglig påfyll gjennom å arrangere foredrag, skrivekurs, prosjektlederkurs og temakvelder.

Neste prosjekt: Å elske er en menneskerett
Selv om man ofte forbinder brudd på menneskerettigheter med land langt borte, slik som tortursaken i Mexico, skjer menneskerettighetsbrudd også her hjemme i Norge. For eksempel bryter Norge menneskerettighetene til transpersoner som ønsker å endre juridisk kjønn. LHBT-rettigheter er en viktig sak for Amnesty, og derfor er Amnesty en samarbeidspartner når den offisielle Europride-festivalen arrangeres i Oslo nå i juni.

Ressursgruppa er selvfølgelig med på planleggingen av Amnestys deltagelse i Pride paraden og aksjonsteltet i Pride Park (på Rådhusplassen) under hele Europride. Aktiviteter som lykkehjul, ballongbingo og selfie-vegg står på agendaen. I tillegg til å underholde, vil aktivitetene også formidle et viktig budskap, nemlig at "Å elske er en menneskerett".
Lyst til å være frivillig før og/eller under Europride-festivalen som går av stabelen 20-29 juni ? Amnesty trenger mange engasjerte personer som vil bidra. Meld deg på ved å sende en epost til [email protected] / [email protected] , eller kom på Ressursgruppemøtene som holdes hver tirsdag kl. 18.00 i Amnestys lokaler i Grensen 3, Oslo.



STOPP TORTUR - aksjon
Møte opp i morgen tirsdag 13.mai kl 15.30 utenfor Nasjonalteateret T-bane stasjon (v/fontenen).
Bli med og signér aksjonen for Claudia Medina som ble anklaget for kriminell virksomhet og torturert i Mexico.
Les mer her og sjekk ut Facebook eventen her.
Er du interessert i menneskerettigheter og aktivisme?
Bli med i ressursgruppen til Amnesty i Oslo:
Når? Ressursgruppen møtes hver tirsdag kl 18.00
Hvor? I Amnesty sine lokaler i Grensen 3, Oslo.

Har du lyst til å bli med eller har spørsmål ?
Send en mail til [email protected]
Bli med i Facebookgruppen her.