Nord-Irak: Grusomme bevis for etnisk rensning

Amnestys etterforsker i Nord-Irak avdekker bevis for at Den islamske stat (IS) har igangsatt en systematisk etnisk rensning, der målet er å utslette landets minoriteter.  
Publisert: 2. sep 2014, kl. 01:01 | Sist oppdatert: 12. sep 2014, kl. 10:52
Amnesty International mener medlemmer av den væpnede gruppen Den islamske stat (IS) begår krigsforbrytelser som massehenrettelser og bortføringer mot både etniske og religiøse minoriteter.

I den nye briefingen Ethnic cleansing on historic scare: the Islamic State's systematic targeting of minorities in northern Iraq presenteres en rekke hårreisende vitneprov fra folk som har overlevd massakrene. De beskriver hvordan flere titalls menn og gutter i Sinjar-regionen i Nord-Irak ble jaget sammen av IS-soldater, stuet sammen i pickuper og kjørt til utkanten av byen.

Amnesty i Irak

Der ble de massakrert, enkeltvis eller i grupper. Hundrevis, kanskje tusenvis, av kvinner og barn sammen med flere titalls menn fra jezidiminoriteten er også blitt bortført etter at IS tok kontroll over området.

- Massakrene og bortføringene utført av IS gir oss overveldende nye bevis for at en etnisk utrensningsbølge skyller over minoritetene i Nord-Irak, sier Donatella Rovera, Amnesty Internationals kriseetterforsker som for tiden oppholder seg i Nord-Irak.

- Den islamske staten begår avskyelige forbrytelser og har med sitt brutale krigstog for å utslette dem som ikke er arabere eller sunnimuslimer forandret landområdene i Sinjar til blodstenkte dødsmarker, sier Rovera.

Massedrap

Amnesty International har samlet materiale som viser at flere massedrap fant sted i Sinjar i august. To av de verste hendelsene fant sted da IS-soldater raidet landsbyene Qiniyeh den 3. august og Kocho den 15. august. Antallet drepte bare i disse to landsbyene alene var mange hundre. Grupper av menn og gutter, mange så unge som 12 år, ble tatt av IS-militanter og ført bort.

- Det var ingen orden, de (IS-soldatene) fylte opp kjøretøyene helt tilfeldig, forteller en av de overlevende fra massakren i Kocho til Amnesty International.

Skutt fem ganger

Said, som var en av dem som så vidt unngikk døden sammen med sin bror, ble skutt fem ganger. Tre ganger i venstre kne, og i hoften og skulderen. De mistet syv brødre i denne massakren. En annen overlevende, Salem, klarte å holde seg skjult i 12 dager i nærheten av stedet der massakren fant sted. Han fortalte Amnesty International hvor forferdelig det var å høre smerteskrikene fra de sårede:

- Noen klarte ikke å røre på seg og kunne ikke redde seg selv. De ble liggende og lide, og ventet bare på å dø. De fikk en grusom død. Jeg klarte å smyge meg unna og ble hjulpet av en muslimsk nabo. Han risikerte liver for å redde meg, og er mer enn en bror for meg. I 12 dager brakte han meg mat og vann hver natt. Jeg kunne ikke gå og hadde gitt opp håpet om å komme meg unna. Det ble stadig farligere for ham å beholde meg der, sa Salem.

Etterhvert klarte han å rømme på et esel, og red til fjellene og inn i områdene som er kontrollert av Kurdistan Regional Government (KRG).

Folk lever i frykt

Med massedrapene og bortføringene har IS klart å terrorisere hele befolkningen i Nord-Irak, og dette har ført til at tusener har flyktet for livet. Det råder fortsatt usikkerhet om hva som er skjedd med flesteparten av de hundrevis av jezediene som er bortført og holdt i fangenskap av IS-styrkene. Mange av dem er blitt truet med voldtekt eller seksuell vold, eller presset til å konvertere til islam. I noen tilfeller er hele familier blitt bortført.

En mann ga Amnesty International en liste på 45 savnede familiemedlemmer - alle på listen var barn eller kvinner. Han sa at de hadde fått meldinger fra noen av dem, men andre er fremdeles savnet. Mannen fortalte at de ikke vet om de er i live, døde eller hva som har skjedd med dem.

Sivile må beskyttes

- Istedenfor å forsterke konflikten, enten ved å snu det blinde øye til sekteriske militser eller forsyne Shia-militsen med våpen mot Den islamske staten, slik myndighetene har gjort hittil, må Iraks regjering fokusere på å beskytte sivile, uansett hvilken etnisk gruppe eller religion de måtte tilhøre, sier Donatella Rovera.

- Folk i Nord-irak fortjener å leve uten frykt for forfølgelse og livsfare. De som beordrer, utfører eller støtter disse krigsforbrytelsene må pågripes og stilles for retten, sier Rovera.

Etter at IS-styrkene tok kontroll over Mosul den 10. juni, har de systematisk ødelagt og lagt i rutiner moskeer og hellidommer som tilhører Shia-muslimer og andre muslimer som ikke er sunnimuslimer.



FAKTA:
Blant de etniske og religiøse minoritetene som er blitt angrepet i Nord-Irak er assyriske kristne, turkmeniske sjiamuslimer, shabaker og jesidier. Mange arabere og sunnimuslimer som har opponert mot IS er også blitt utsatt for antatte hevn- og represalieangrep.