Hyllet heltene og slo ring om dem

La deg fengsle, het Amnestys arrangement. Og mange ble nettopp dét. Fengslet. Av historiene, av ordene, av de kunstneriske innslagene, og av det å gå sammen i fakkeltog. At kvelden inkluderte så mange unge, entusiastiske musikk, drama- og formgivningselever, forsterket dessuten arrangementet på en løfterik måte.
Publisert: 18. Mar 2014, kl. 09:34 | Sist oppdatert: 20. Feb 2018, kl. 15:36
Arrangementet signaliserte opptakten til Grunnlovsjubileet 2014 i Sandnes, da det nettopp var naturlig å knytte søkelyset på ytringsfriheten opp mot feiringen av vårt folkedemokrati. For det er både likheter i tema, men også store kontraster i ytringsfrihetens kår i verden, noe fakkeltoget for Raif Badawi synliggjorde godt.

Dette ble derfor kvelden for både å feire vårt demokrati - og samtidig vise solidaritet med dem som ikke har det, deriblant samvittighetesfangen Raif Badawi fra Saudi-Arabia, som risikerer dødsstraff for fredelige ytringer på nettet. - Ved å løfte saken hans fram og å mobilisere betraktelig, kan man kanskje være med påvirke utfallet, påpekte regionleder i Amnesty, Camilla Andersson, i forkant av arrangementet.
Det hele startet med fakkeltog i Langgata, og mange, både unge og eldre, hadde tatt oppfordringen og møtt opp under Lanternen denne kvelden. Tonene fra en lur samlet folk til fakkeltenning i skumringen før generalsekretær i Amnesty International, John Peder Egenæs, holdt en sterk appell for Raif Badawi. - Det er en vakker ting at dere er her og bruker ettermiddagen til å markere avstand og avsky mot behandlingen av Raif Badawi, sa Egenæs. Og han fortsatte med å fortelle de fremmøtte at Raif Badawi visste om fakkeltoget, og at vissheten om dette store engasjementet i det lille landet langt mot nord, gav ham en enorm styrke i den vanskelige livssituasjonen han nå er i.

Etter appellen beveget fakkeltoget seg, med parolen for Raif Badawi og til lyden av trommeslag, opp mot Vitenfabrikken. Her ventet et nytt innslag for publikum. I tablå foran inngangen sto sortkledde elever fra dramalinjen på Vågen videregående skole. Med tape foran munnen og blikkene vendt ned, slo de sine stokker i takt mot bakken. Så fulgte et element av kamp med sterke assosiasjoner til kveldens tema. Rundt plassen hadde toget tatt oppstilling, og ekkoet, skumringen og flammene fra alle faklene skapte en alvorlig stemning, noe som ble ytterligere forsterket da koret Sjokk istemte «Til ungdommen» av Nordahl Grieg. Flere av de fremmøtte uttrykte at de ble sterkt beveget av disse virkningsfulle innslagene.

Inne i Vitenfabrikken fortsatte kvelden med nok en gripende opptreden omkring temaet ytringsfrihet, iscenesatt av dramalevene, før kultur- og fritidssjef Tone Strømø i Sandnes kommune uttrykte glede over å få være med på arrangementet. Både Strømøs hilsen og John Peder Egenæs neste innlegg poengterte viktigheten av ytringsfriheten, og hvor heldige nordmenn er som har en grunnlov som gir oss friheter som mennesker i andre land må slåss for. Men, ikke desto mindre så advarte Egenæs oss mot å ta denne sentrale menneskerettigheten for gitt. For til tross for at ytringsfrihten er grunnlovsfestet, er den under press og må forsvares og kjempes for – hele tiden. Egenæs oppfordret derfor til fortsatt sterkt engasjement for retten til å kunne ytre seg fritt.

En av dem som i mange år ikke kunne det, er tidligere samvittighetsfange og poet Mansur Rajih. Hans bidrag til kveldens tema var opplesning av to av sine dikt på arabisk, som deretter ble lest på norsk av Julie Sæbø. Koret Sjokk fremførte så «Händer» av Mikis Theodorakis, før Nancy Hertz overbrakte Raif Badawis hilsen til norske aktivister. Programmet i auditoriet ble avsluttet med stemningsfullt klassisk gitarspill av Quyen Therese.
Del to av kveldens arrangement foregikk i Vitenfabrikkens foaje. Her ble portrettutstillingen Vi slår ring om dere, bilder av fire menneskerettsaktivistar og elevportretter, åpnet. Linoleumssnittene er laget av elever ved Vågen videregående skole og er en del av samarbeidet mellom Amnesty og skolen. Utstillingen henger i Vitenfabrikken ut mars måned. Det hele ble avrundet med danser fremført av Sandnes folkedanslag – danser som kanskje også ble danset det året vi fikk vår Grunnlov, nemlig i 1814.
Se også bilder fra kvelden.


Torsdag 13. mars inviterte Amnesty International til fakkeltog og kulturell aften i Vitenfabrikken i Sandnes. Dette var en kveld der mange var med å dro lasset, og med på laget var Sandnes Musikkråd, Vitenfabrikken, Grunnlovsjubileet 2014 Sandnes og Vågen videregående skole).