Litteraturfestivalen på Lillehammer: I solidaritet med ytringsfrihetens helter

Tradisjonen tro har Amnesty vært på Litteraturfestivalen på Lillehammer. Denne gangen var fokus på tre fengslede skribenter: Eskinder Nega fra Etiopia, Raif Badawi fra Saudi-Arabia og Mohammad al-Ajami fra Qatar. 
Publisert: 2. jun 2014, kl. 13:50 | Sist oppdatert: 2. jun 2014, kl. 14:24
I gule Amnestyskjorter deltok frivillige på tre begivenhetsrike dager, der debatt, poesi og musikk satte ytringsfrihet i fokus. Festivalen hadde som alltid et fullpakket program, der en rekke norske og internasjonale litteraturkjendiser deltok.

Ytring til hvilken pris
Mange sterke historier ble delt på scenen under arrangementet "ytring til hvilken pris". Med i panelet var Heidi Norby Lunde, Madyar Sameinejad, Iyad Aborok, Wojoud H. Mejalli og Lisa Arntzen. Madyar, Iyad og Wojoud har alle måtte forlate hjemlandet sitt fordi de har kritisert staten på fredelig vis. Men også i Norge har ytring sin pris. Heidi Nordby Lunde påpekte at motstand kommer til utrykk i forskjellige former. Når det eksisterer et hinder for ytringsfrihet, om det er i form av fengsling eller hatmeldinger på nett, er disse med på å forhindre en åpen og fri debatt. Defor - selv om det er mindre risikabelt å ytre seg i Norge enn i Midt-Østen - er det likevel viktig å belyse denne tematikken også i et norskt perspektiv.
Unge stemmer
Under ungdomsarrangementet "Unge Stemmer" stod derimot kreativiteten i sentrum. Gjennom prosjektet "Ytringsfrihetens helter" har Amnesty sammen med norgesmester i slampoesi, Taro Vestøl Cooper, gjennomført en skrivekonkurranse for ungdom der elever på Lillehammer videregående skole skrev bidrag til Lars Vaular sin låt. Under arrangementet presenterte noen av elevene sine bidrag og vi fikk høre Lars Vaular sin låt En drøm.
I tillegg til de kreative innslagene fortalte Madyar Sameinejad sin sterke historie om hvordan han ble fengslet og torturert etter å ha blogget om menneskerettighetsbrudd i Iran.
Poesimaraton
"Vi er alle tunisere". Disse ordene medførte 15 års fengsel for poeten Mohammed al-Ajami fra Qatar. Poesimaratonet, hvor åtte forfattere deltok, var en solidaritetsmarkering for den fengslede poeten. Øyvind Rimbereid, Lars Ove seljestad, Mona Høvring, Steinar Opstad, Ruth Lillegraven, Synne Lea, Ted Martin Granlund og Athena Farrokhzad markerte sin støtte ved å fremføre egne tekster, og var med på å undertegne oppropet som krevde løslatelse av al-Ajami.

Amnesty International Region Øst ønsker å takke alle som deltok på arrangementene, og som har vist sin støtte til ytringsfrihetens helter.