Ishockey-VM i Hviterussland: Ikke spill på lag med diktatoren

Vis virkeligheten også utenfor sportsarenaene. Det er vår oppfordring til journalister som skal dekke ishockey-VM i Hviterussland.
Publisert: 8. Apr 2014, kl. 12:49 | Sist oppdatert: 8. Apr 2014, kl. 16:13
Fredag 9. mai 2014 starter de første kampene i ishockey-VM i Minsk i Hviterussland. Europas siste diktatur har blitt styrt med jernhånd av president Aleksander Lukasjenko de siste tjue år.
I den forbindelse har Den norske Helsingforskomité, i samarbeid med Human Rights House Foundation, Norsk PEN og Amnesty International Norge laget en håndbok for journalister som skal dekke Ishockey-VM i Hviterussland, enten planen er å reise til Hviterussland, eller jobben skal gjøres med base i Norge.
Fengsler kritikere
Hviterussland er et land midt i Europa som ikke har hatt frie valg på 20 år, hvor Sovjettidens KGB fremdeles heter KGB, den største polititettheten per kapita selv blant tidligere sovjetstater, hvor man kan arresteres bare for å stå i flokk på offentlig sted og miste jobben hvis man ønsker en annen enn Lukasjenko som president.
Flere av Hviterusslands opposisjonelle og menneskerettighetsaktivister sitter eller har sittet i fengsel med lange fengselsdommer, og journalister må velge mellom å enten bli del av den statlige propagandaen, eller jobbe med knappe ressurser under trusler og press i små uavhengige medier.
Lukasjenko er også Hviterusslands største ishockey-fan og spiller selv kamper han oftest vinner.
Knuser protester
Lukasjenko og hans regime har vært gjenstand for omfattende kritikk fra FN og vestlige land. EU, med støtte fra Norge, og USA har aktive sanksjoner mot representanter for regimer og flere av deres bedrifter. Over 200 personer er i dag nektet innreise til EU, Norge og USA fra Hviterussland, mange av disse er ansvarlige for undertrykkelsen av det sivile samfunn og dets demokratiforkjempere.
19. desember 2010 ble et veiskille for hviterussisk samfunn, da den største demonstrasjonen på mange år i protest mot Lukasjenkos tyveri av presidentvalget samme dag, ble brutalt angrepet av politi og sikkerhetsstyrker etter få timer. Fredelige demonstranter ble banket opp og mer enn 600 ble arrestert, blant dem nærmest en samlet politisk opposisjonsledelse og kandidater til presidentvalget.
I tillegg til at mange av dem fikk lange fengselsstraffer, fulgte en periode på flere måneder med arrestasjoner, oppsigelser og rassiaer mot avisredaksjoner, ikke-statlige organisasjoner og partikontorer. Inntil i dag har sivilsamfunnet i Hviterussland ikke helt kommet på fote igjen, og selv mindre tilløp til protestaksjoner har nærmest tatt slutt. Regimets hånd ligger tungt over samfunnet. Derfor trenger hviterussere under Lukasjenko vår oppmerksomhet.



TIL JOURNALISTER:

Les mer på amnesty.no