Dokumentarfilm: Kjære Moses

Tre jenter fra Sandefjord kjemper for å stanse henrettelsen av en gutt i et nigeriansk fengsel. En minidokumentar om ungt engasjement, vennskap og å stå opp for det du tror på.
Publisert: 6. Feb 2015, kl. 15:22 | Sist oppdatert: 7. jul 2017, kl. 11:03
Amnesty i Norge har fulgt tre aktivister gjennom et år i deres kamp for å stanse henrettelsen av Moses Akatugba, som sitter fengslet i Niger-deltaet for et ran av tre mobiltelefoner da han var under 16. Åtte år senere ble han dømt til døden.

Ugne Striokaite, Celine Hansen og Signe Davidson startet lokallaget Amnesty Sandefjord, ved siden av å gå på IB-linja ved Sandefjord videregående skole. I året som har gått har de samlet underskrifter, besøkt den nigerianske ambassaden i Stockholm og snakket med en nigeriansk menneskerettighetsaktivist som har tett kontakt med Moses' familie.

- Det er stort å få være med på noe som dette. Tenk om vi plutselig en dag får vite at Moses er blitt sluppet fri, sier ­Striokaite.

Avhengig av aktivistene

Nettredaktør Kristin Rødland Buick i Amnesty i Norge er filmens produsent, og Haakon Berg Mathisen ved Oslo Filmproduksjon har stått for regi, klipp og mesteparten av filmingen. "Kjære Moses" har vært et ambisiøst prosjekt, med film fra Sandefjord, Oslo, Bergen, Stockholm og Nigerdeltaet.

- Det er aktivister som Ugne, Celine og Signe som driver Amnestys arbeid for menneskerettighetene fremover. Derfor er jeg svært glad for at vi med denne filmen får vist frem hvordan og hvorfor aktivistene våre betyr så mye for Amnesty, sier Rødland Buick.

Alle kan bidra

Gerald Folkvord, politisk råd­giver i Amnesty, håper filmen gir flere mot til å bidra.
– Disse tre jentene er veldig engasjerte, men filmen viser at de også er helt vanlige jenter. Målet er å få fram at man kan være helt vanlig, og likevel bidra til å forandre verden, sier Folkvord.

– Når ungdom, i et land de knapt har hørt om, reiser seg opp, samler inn underskrifter og kjemper for denne saken, begynner alarmknappene å gå hos myndighetene. Når Moses plutselig er blitt en verdenskjendis kan det hende de slipper ham ut bare for å slippe presset, sier Folkvord.