Klare krav om Syria

Torsdag leverte Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs nesten 30.000 underskrifter til statsministerens kontor. Beskjeden var klar: Norge må ta i mot minst 5000 flyktninger fra Syria i år. 
Publisert: 23. Apr 2015, kl. 11:21 | Sist oppdatert: 23. Apr 2015, kl. 13:39
Amnesty anmoder Høyre om å støtte vårt krav om å ta i mot minst 10.000 flyktninger fra Syria innen utgangen av 2016. Torsdag mottok statssekretær Marit Berger Røsland (H) 29. 535 underskrifter fra folk som mener det samme.

Har du ikke signert aksjonen? Gjør det nå!

Amnesty håper Høyres landsmøte denne helgen vil ta innover seg at verden står overfor den største humanitøre krisen siden andre verdenskrig - og fatte vedtak deretter.

- Vi ønsker Høyre et godt landsmøte med et ansvarsbevisst vedtak om en dugnad for flyktninger fra Syria, sier John Peder Egenæs i Amnesty.

Han oppfordret Erna Solberg og resten av norske myndigheter å vise verden at vi er villige til å ta vår del av ansvaret, og vise solidaritet. - Norges vilje til å bidra i nærområdene er vel og bra, men beskjeden fra nabolandene er klar: Vi makter ikke mer, andre land må ta imot flere flyktninger. Det handler ikke lenger om penger.

Må finne løsninger

Egenæs og politisk rådgiver Beate Ekeløve-Slydal fortalte om sine reiser til Syrias naboland. - De kan peke på kapasitetsproblemer. Det kan vi faktisk ikke i Norge. Vi må sette det medmenneskelige ansvaret vårt foran våre mindre akutte behov. Vi må tenke mer som på nittitallet da vi tok i bruk mer utradisjonelle bygninger, da vi fant løsninger for å huse flyktninger fra Balkan.

De fortalte også om hvordan dugnadsånden vokser blant folk i Norge. - Dette er vår generasjons test, poengterte Ekeløve- Slydal.

Tar med seg innspillene

Røsland takket for engasjementet og lovet å ta med seg innspillene til regjeringens vurderinger om hvordan de best kan hjelpe Syria. - Amnesty International har gode argumenter og det er tydelig at dere har mye kunnskap om situasjonen, sa hun da hun avsluttet møtet. De 29.535 signaturene så hun på som et uttrykk for et stort engasjement blant folk flest.

Felles krav fra organisasjonene

Amnesty er dessuten med i et opprop støttet av ti norske organiasjoner. Der er kravet at Norge må stille opp med en ekstra milliard for hjelpe syriske flyktninger i sine nærområder.

- Den bevilgningen må komme i tillegg til den humanitære støtten som Utenriksdepartementet har satt av i år, sier generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp, på vegne av de ti organisasjonene.
Selv om bistanden til syriske flykninger tilsynelatende har økt, har antallet flyktninger økt mer og bistanden per hode har gått kraftig ned. Syrias naboland har ikke kapasitet til hjelpe alle, og får ikke den bistand og avlastning fra det internasjonale samfunn som trengs for kunne håndtere krisen. Det er derfor blitt vanskeligere flykte over grensen, og flyktninger opplever nå å bli sendt tilbake til krigssoner, mens mange andre setter ut på den livsfarlige ferden over Middelhavet.

Havets kirkegård
Middelhavet har blitt en grav for tusenvis av barn, kvinner og menn som desperat forskøte finne trygghet og situasjonen i Syria er en sterkt medvirkende årsak til den historisk store flyktningstrømmen.
Forventningene til Høyre vokser frem mot landsmøteåpning fredag. Signalene fra Høyres landsmøte er avgjørende for hvilket ansvar Norge tar i vår tids største humanitære katastrofe.
- Vi har tidligere bedt regjeringen om at Norge må tredoble den humanitære støtten til nærområdene og vi håper at Hyres landsmøte vil stille seg bak dette kravet fra Norsk Folkehjelp, Redd Barna, Rde Kors, Flyktninghjelpen, Care, Amnesty, Noas, Atlasalliansen, Mellomkirkelig råd og Kirkens Ndhjelp.
- Nå trengs det først og fremst umiddelbar hjelp til ofrene for katastrofen i Syria, og det må komme i form av penger, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland.


LES MER:SIGNÉR VÅRE AKSJONER: