Klar melding til Børge Brende: Krev dødsdommene i Egypt omgjort

De 528 dødsdommene i masserettssaken i Egypt er noe av de groveste vi har sett i nyere tid, sier Amnestys rådgiver Ina Tin og ber Børge Brende om å kalle Egypts statsminister inn på teppet.  
Publisert: 26. Mar 2014, kl. 08:45 | Sist oppdatert: 1. Apr 2014, kl. 11:53
I et brev til Børge Brende, ber Amnesty om at utenriksministeren vurderer reaksjoner mot Egypt, gjerne i samråd med andre lands myndigheter.
- Vi mener sakens alvor tilsier at den egyptiske ambassadøren blir kalt inn på teppet og at UD er åpen om at dette skjer, står det i brevet.
Videre minner Amnesty om at Utenriksdepartementet tidligere har invitert Irans ambassadør til lignende samtaler angående saker som ikke kan måle seg med dødsdommene i Egypt i omfang.
Amnesty International sender nå ut en hasteaksjon med krav til egyptiske myndigheter. Den norske seksjonen ber Brende følge opp med de samme kravene.
- De 528 dødsdommene må oppheves. Egyptiske myndigheter må respektere at alle, også muslimbrødre, har krav på en rettferdig rettergang. Alle brudd på menneskerettighetene, også sikkerhetsstyrkenes drap og politiets bruk av tortur, må etterforskes av en uavhengig instans og straffeforfølges i rettferdige rettsprosesser, sier Ina Tin og fortsetter:

- Myndighetene må stoppe den volds- og undertrykkelseskursen de har lagt seg på. Dagens kurs skaper frykt og polarisering av samfunnet. Mer vold vil være resultatet. En destabilisering av Egypt vil ikke bare være en hindring for økonomisk fremgang, men også farlig for utviklingen langt utenfor Egypts grenser.
Masserettssak
Ifølge statlige mediaoppslag dømte straffedomstolen Minya i en enkelt rettshøring mandag 24. mars 528 støttespillere til tidligere president Mursi til døden for deres påståtte rolle i vold etter han ble fjernet fra makten i juli i fjor. Mange av de dødsdømte var ikke selv tilstede under rettssaken.

- Å dømme 528 mennesker til døden i en og samme sak etter en høring som skal ha tatt en times tid, bryter med all rettssikkerhet. Det er å betegne som en rettsfarse. Disse dødsdommene må oppheves. Å gi dødsstraff til så mange i en enkel rettssak, plasserer Egypt med ett slag over de fleste andre lands bruk av dødsstraff på et helt år, sier Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty International.

- Dette kan være den mest omfattende dødsdommen i nyere tid, ikke bare i Egypt, men hvor som helst i verden, fortsetter Ina Tin.
Utsatt rettskjennelse

I en ny masserettssak mot 683 støttespillere til Mursi tirsdag, dagen etter at de 528 dødsdommene ble avsagt, boikottet forsvarerne høringen i retten fordi de mente rettsprosessen ikke ville yte deres klienter rettferdighet. Kjennelsen i saken mot de 683 tiltalte ble utsatt og ventes avsagt 28. april.
Amnesty International kritiserer denne nye masserettsprosessen på lik linje med saken som førte til de 528 dødsdommene.
Ignorerer menneskerettighetsbrudd
Egyptiske domstoler er raske til å straffe Mohamed Mursis tilhengere, men ignorerer grove menneskerettighetsbrudd begått av sikkerhetsstyrkene. Mens tusenvis av Mursis støttespillere er fengslet, har ikke drapene på hundrevis av demonstranter blitt gransket eller straffeforfulgt. Bare en politibetjent står overfor en fengselsstraff for drapet på 37 fanger.

- Uten en uavhengig og upartisk prosess som kan gi sannhet og rettferdighet for alle, vil mange stille spørsmål om Egypts rettssystem i det hele tatt har noe med rettferdighet å gjøre, fortsetter Tin.
Amnesty mener at dødsstraff uansett er grunnleggende i strid med menneskerettighetene, og egyptiske myndigheter bør innføre et moratorium mot henrettelser, med sikte på å avskaffe denne straffeformen helt.

Egyptiske myndigheter frigir ikke tall på dødsdommer og henrettelser, til tross for gjentatte henvendelser fra Amnesty International opp gjennom årene. Organisasjonen vet at egyptiske domstoler avsa minst 109 dødsdommer i 2013, etter minst 91 dødsdommer i 2012 og minst 23 i 2011. Den siste kjente henrettelsen ble gjennomført i oktober i 2011, da en mann ble hengt for å ha drept seks koptiske kristne og en muslimsk politivakt i en skyteepisode i januar 2010.



Brev til Børge Brende
Oppdatering:
26. mars 2014
Ytterligere 683 Mursi-tilhengere møtte i retten tirsdag 25. mars for lignende tiltaler. Dommeren utsatte rettshøringen til 28. april 2014.


Les mer på amnesty.no