Krigsforbrytelser i Sør-Kordofan

Den sudanske hæren har begått krigsforbytelser ved å ramme sivile i Sør-Kordofan. Dette slås fast for første gang i en ny rapport fra Amnesty International .
Publisert: 3. aug 2015, kl. 15:45 | Sist oppdatert: 4. aug 2015, kl. 09:56
Rapporten "Don’t we matter? Four years of unrelenting attacks agaoinst Civilians of Sudan’s South Kordofan State" forteller om prisen på konflikten i området: Hundrevis av sivile liv og framveksten av en alvorlig humanitær krise. Den viser hvordan vilkårlige angrep, både bombardement fra luften og bakkeangrep, samt angrep rettet med overlegg mot skoler og sykehus utgjør krigsforbrytelser.

- I årevis har den sudanske hæren latt det regne bomber og granater over sivilbefolkningen, ødelagt liv og boområder, og satt i gang en omfattende humanitær krise, sier Michelle Kagari, Amnesty Internationals visedirektør i området.

- Å rette angrepene mot sivil infrastruktuur og sivile området helt uten militære mål, å bruke ulovlige våpen, eller tradisjonelle våpen på en vilkårlig måte er krigsforbrytelser. Det er på tide at verdenssamfunnet slutter å se vekk fra Sør-Kordofan og setter i gang umiddelbare tiltak for å få slutt på konflikten.

Dreper sivile med klasebomber

Under feltarbeid i landet har Amnesty International avdekket at den sudanske hæren har rettet skyts mot sivile områder og infrakstruktur uten legitime militære mål. Bruken av forbudte våpen, som klasebomber, sluppet fra høytgående fly har drept sivile. Amnesty International fant deler av klasebomber på fire treffsteder i fylkene Dalami og Umm Dorain. Vitner fortalte også at barn hadde blitt drept da de lekte med udetonert artilleri.

374 bomber på tre måneder

Mellom januar og april i år, slapp den sudanske hæren mer enn 374 bomber over 60 steder i Sør-Kordofan som er kontrollert av frigjøringsstyrkene Sudan People Liberation Army (SPLA-N). Bombardementene, både fra luften og fra bakkestyrker, kostet 35 sivile liv, skadet 70 mennesker, og ødela sivile bygninger, blant annet flere skoler.

Ødelegger sykehus og stanser tilgangen til mat

Siden konfliktens start i 2011, har 26 sykehus, klinikker og helsestasjoner blitt bombet i områder kontrollert av SPLA-N. Noen av disse var tydelig merket med flagg og kors på taket. Nå er kun to av områdets fire sykehus i drift. Bombingen har gjort at mange kvier seg for å arbeide på den dyrkede marken, hvilket gir nedslående konsekvenser for matsikkerheten. Intensifiseringen av bombingen under våronn og innhøstning vekker uro for at dette kan være del av en utspekulert strategi om å ødelegge avlinger.

Kommer ikke til med humanitær hjelp

Sudanske myndigheter har nektet å slippe til humanitær hjelp i SPLA-N-kontrollerte områder. Dette har forverret den langvarige humanitære krisen, og satt befolkningen i en situasjon uten tilgang på vaksiner og nødvendige medisiner. Barna i området blir stående på utsiden av FN/ WHOs meslingprogram i Sudan. Mellom mai 2014 og januar 2015 døde mer enn 30 barn på ett sykehus alene.

1,4 millioner mennesker er internt fordrevne.


  • Amnesty International ber FNs sikkerhetsråd og den afrikanske unions fred- og sikkerhetsråd om å legge press på regjeringen i Sudan og SPLM-N slik at de tillater uhindret humanitær tilgang til Sør-Kordofan.
  • Svikt i å skille mellom sivile og stridende er et brudd på det grunnleggende prinsippet om distinksjon i internasjonal humanitær rett. Det er en krigsforbrytelse å bevisst rette angrepene mot sivile eller sivile gjenstander.