Den USA-ledete invasjonen i Afghanistan: Krigsforbrytere går fri

Amnesty har bevis på krigsforbrytelser utført av amerikanske styrker i Afghanistan så sent om i 2013. USA viser ingen interesse for å etterforske og straffeforfølge disse. Tusenvis av pårørende står igjen uten oppreisning. 
Publisert: 11. aug 2014, kl. 11:06 | Sist oppdatert: 23. Mar 2015, kl. 11:51
Det kommer fram i Amnesty Internationals nye rapport, Left in the Dark, som ble lansert i dag. Den viser at selv åpenbare krigsforbrytelser under krigen i Afghanistan ikke er blitt etterforsket og overgripere går fortsatt fri.
Amnestys rapport fokuserer i hovedsak på luftangrep og nattraid, begått av amerikanske styrker, inkludert spesialstyrkene Special Operation Forces.
- Tusenvis av afghanere har blitt drept eller skadet av amerikanske styrker siden invasjonen, men familiene deres har liten mulighet for oppreisning. Det amerikanske militære juridiske systemet feiler nærmest totalt i å holde sine soldater ansvarlige for ulovlige drap og overgrep, sier Richard Bennett, Amnestys Asia-direktør.
Det var flere enn 140 sivile dødsfall i sakene som Amnestys etterforskere har gjennomgått. Ingen av disse er blitt etterforset av amerikanske militæret.
- Drap og tortur må etterforskes
Amnestys rapport dokumenterer i detalj det totale fraværet av etterrettelighet i amerikanske militæroperasjoner i Afghanistan. På bakgrunn av rapporten ber Amnesty nå afghanske myndigheter om at det i eventuelle nye, bilaterale sikkerhetsavtaler mellom NATO, USA og Afghanistan sikres at utenomrettslige sivile drap etterforskes og straffes.
Amnesty International har gjennomført detaljert etterforskning av ti angrep som fant sted mellom 2009 og 2013 der sivile ble drept som en direkte følge av amerikanske militæroperasjoner. Minst 140 mennesker ble drept i disse angrepene, deriblant gravide kvinner og minst 50 barn. Amnestys etterforskere intverjuet 125 vitner, ofre og pårørende. Mange av disse har aldri fått tilbud om å gi en vitneerklæring før.
I to av sakene er det mange og svært tydelige bevis på krigsforbrytelser. Dette gjelder spesialstyrkenes angrep på et hus i Paktia-provinsen i 2010 og forsvinninger, tortur og drap i Nerkh og Maidan Sharh-distriktene i Wardak-provinsen fra november 2012 til februar 2013. Ingen har blitt stilt til ansvar for noen av hendelsene.
Utsatt for grov tortur
Afghanske Qandi Agha, som ble holdt fanget av amerikanske spesialstyrker i Nerkh på slutten av 2012, har fortalt Amnesty om daglig tortur.
- Fire mennesker banket meg med kabler. De knyttet bena mine sammen og slo fotsålene mine med en trekjepp. De slo meg i ansiktet og sparket meg. De slo hodet mitt mot gulvet.
Agha sa også at han hadde fått hodet dynket i en bøtte med vann og fått elektriske sjokk. Han fortalte at både amerikanske og afghanske styrker deltok i torturen. Fire av åtte medfanger ble drept i amerikansk fangenskap. Drapet på en av dem, Sayed Mohammed, var han selv vitne til.
Formell etterforskning av drap på sivile i Afghanistan er svært sjelden. Amnesty kjenner bare til seks saker siden 2009 der amerikansk militærpersonell har blitt stilt for retten.
Regler i krig
- Det er ikke slik at ethvert sivilt dødsfall i en væpnet konflikt er et brudd på internasjonal humanitær rett og kan regnes som en krigsforbrytelse, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge.
- Men dersom det ser ut som om sivile er blitt drept med fullt overlegg eller som del av et uproporsjonalt angrep, er den ansvarlige part forpliktet til å gjennomføre en rask, grundig og uavhengig etterforskning. Dersom etterforskningen viser at krigens regler er brutt, må ansvarlige stilles for retten. Det har ikke vært tilfelle her, fortsetter Egenæs.
Av de hundrevis av vitner og familiemedlemmer som Amnesty snakket med under dokumentasjonsfasen av denne rapporten viste det seg at bare to av dem hadde blitt intervjuet av amerikanske etterforskere. I andre saker skal talspersoner for amerikansk militære eller NATO ha lovet at etterforskning var igangsatt, men ingen informasjon er blitt offentliggjort. Pårørende lever fortsatt i uvisse.
- Vi har bedt det amerikansk militæret om umiddelbart å starte etterforskning av sakene i vår rapport og alle andre saker der sivile har blitt drept. Ofrene og deres familier har krav på rettferdighet, sier Amnestys Richard Bennet.


Hvorfor er ikke angrep utført av NATO-styrkene nevnt?
Invasjonen i Afghanistan i oktober 2001, Operation Enduring Freedom, var ledet av USA, men FNs sikkerhetsråd etablerte International Security Assistance Forces (ISAF) i desember 2001 og NATO overtok kommandoen over styrkene i 2003.
Amnestys etterforskere har tatt for seg tilfeller som har vært spesielt alvorlige, i omfang og i antall sivile dødsfall, i perioden 2009-2013. I disse angrepene var det amerikanske styrker som spilte en mest betydelig rolle.