Europeiske land: Må ta ansvar for hemmelige CIA-fengsler

Europeiske myndigheter som samarbeidet med CIA i den USA-ledete "krigen mot terror" må innse sitt ansvar og stille involverte parter til ansvar umiddlebart. 
Publisert: 19. Jan 2015, kl. 14:15 | Sist oppdatert: 19. Jan 2015, kl. 22:04
Det krever Amnesty i kjølevannet av rapporten som det amerikanske senatet offentliggjorde tidligere i januar der det kom fram nye detaljer rundt CIAs avhørsmetoder, bruk av tortur og hemmelige fengslinger.

Amnestys rapport, Breaking the conspiracey of silence: USA’s European "partners in crime" must act after Senate torture report, som publiseres i dag, viser til åpne kilder med informasjon om at hemmelige sentra fantes i Litauen, Polen og Romania.

Det antas også at andre regjeringer var delaktige i disse operasjonene, blant annet Tyskland, den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia og Storbritannia.

Det skal for enkelte regjeringers tilfelle dreie seg om hemmelige avtaler med CIA til milioner av dollar.

Rapporten tar også for seg de respektive regjeringers manglende respons som gjorde etterforskningen vanskelig.


Hadde ikke klart det alene

- Det er først nå at Polen og Romania har innrømmet og dokumentert at tidligere tjenestemenn visste at CIA var tilstede i landet og drev hemmelige fengsler. Dette bekrefter det vi hele tiden har ment, at USA ville ikke hatt anledning til å gjennomføre hemmelige flyvninger og tortur i hemmelige fengsler uten at representanter for landets myndigheter var klar over det, sier Gerald Kador Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty med tortur og krigen mot terror som et av flere spesialfelt.


Krever rettferdighet

Julia Hall, Amnesty Internationals ekspert på menneskerettigheter i kampen mot terror forteller at man ikke lenger kan benekte eller dekke over det som har skjedd.

- Involverte regjeringer kan ikke lenger påberope seg nasjonal sikkerhet og statshemmeligheter som unskyldning for at folk forsvant og ble utsatt for tortur. Nå må rettferdighet skje fyldest for alle de som ble utsatt for de grusomme og nedverdigende handlingene som disse ulovlige antiterror-operasjonene førte med seg, som vanntortur, seksuelle overgrep, liksom-henrettelser, sier hun.

USAs avvik fra lov og rett etter angrepet 11. september 2003 kan få alle til å steile og er et skrekkens eksempel for alle regjeringer som sliter med slike alvorlige forbrytelser. Å se bort fra menneskerettigheter og sivile rettigheter er både moralsk og juridisk galt.
Julia Hall, Amnesty ekspert på menneskerettigheter i kampen mot terror.


Hun understreker at alle anti-terrorlover, politikk og praksis må respektere menneskrettighetene og menneskenes grunnleggende verdighet. De grusomme angrepene i Frankrike nylig, gjør disse prinsippene enda mer aktuelle i dagens Europa.

Senatsrapporten førte til en rekke spørsmål fra nåværende og tidligere europeiske statsmenn om hvem som hadde vært involvert i CIA-operasjonene. Rapporten navngir ikke land, men opplysninger fra troverdige offentlige informasjonskilder som Amnesty International har hatt tilgang til sammenfaller ofte tydelig med detaljene omkring hemmelige interneringssentra og meldinger om tortur utført av USA med hjelp fra utenlandske regjeringer.


Blant disse er:

Polen

Etter offentliggjøringen av senatsrapporten innrømmet to tidligere polske statstjenestemennn at det hadde vært et hemmelig CIA-fengsel i Polen. Sentatsrapporten refererer til "Detention Site Blue" og inneholder detaljer om fengselet som sammenfaller med offentlig informasjon om et hemmelig CIA-fengsel i Polen. Innrømmelsen kom etter to dommer i Den europeiske menneskrettighetsdomstolen i juli 2014 som slo fast at Polen hadde vært innblandet i USAs hemmelige overflygning- og interneringsprogram.

De to mennene hadde vært med på såkalte "forsterkede avhørsteknikker" som blant annet innbefattet vanntortur, liksomhenrettelser med uladet gevær, rotering av drill nær hodet og trusler om seksuelt overgrep mot moren til en av mennene. Etterforskningen i Polen startet i 2008, men er ofte blitt forsinket og pågår fortsatt. En talsmann for den polske stat har fortalt Amnesty International at USAs regjering har latt være å svare på en rekke spørsmål som gjelder etterforskningen.


Romania

Etter mange års benektelser har den tidligere rådgiveren for rumensk etterretning og nasjonal sikkerhet endelig innrømmet at rumensk etterretning tillot USA å åpne ett eller to interneringssentra i landet. Han sa at dette samarbeidet var å anse som et ledd i Romanias ønske om å bli medlem i NATO. Senatsrapporten refererer til "Detention Site Black", og opplysningene om dette senteret faller nært sammen med offentlig informasjon om et hemmelig CIA-senter i Romania. Det er blitt meldt at Romania mottok millioner av dollar fra USAs regjering. Rumenske myndigheter har uttalt at de har startet en gransking der de ber om en fullstendig versjon av senatsrapporten.


Litauen

Etter utgivelsen av senatsrapporten har en sentral parlamentariker med tidligere ansvar for granskingen av påstandene om hemmelige fangesentra innrømmet at opplysningene i senatsrapporten tyder på at det ble holdt fanger i Litauen. Senatsrapporten refererer til "Detention Site Violet", og inneholder detaljer som er sammenfallende med offentlig informasjon om et hemmelig CIA-senter i Litauen, blant annet om hemmelig internering av en saudiarabisk borger.

En gruppe litauiske parlamentsmedlemmer kom med et forslag i parlamentet om å opprette en ny undersøkelseskommisjon om Litauens innblanding i CIAs hemmelige interneringsprogram.


Storbritannia

Storbritannia var uten tvil USAs viktigste allierte i CIAs globale anti-terroroperasjoner. Senatsrapporten inneholder en referanse til at Storbritannias mulige involvering i hemmelige internerings- og avhørsoperasjoner: torturen av den tidligere Guantanamo Bay-fangen, Binyam Mohamed.

Det er rapportert at Storbritannia desperat forsøkte å lobbiere for at dokumentet skulle fjerne enhver referanse til Storbritannia. Sentatsrapporten sier ikke noe om hvorvidt Diego Garcia (britisk territorium i Det indiske hav) ble brukt som transittpunkt og/eller om interneringssenter i sammenheng med hemmelige flygninger. Amnesty International har lenge bedt om innsyn i USAs og Storbritannias mulige anvendelse av Diego Garcia.

Startsminister David Cameron har hevdet at Storbritannia gransker påstandene om at britiske agenter, ofte i samarbeidet med USA, var involvert i tortur og mishandling av utenlandske fanger i utlandet, men denne undersøkelsen er ikke god nok. Amnesty International og andre menneskerettighetsorganisasjoner har ment at den granskingen som pågår i parlamentets etterretnings- og sikkerhetskomité ikke er uavhengig, og vil bli undergravet av det faktum at regjeringen kan utvise absolutt taushetsplikt når det gjelder informasjon som har med nasjonenes sikkerhet å gjøre.


Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia/Tyskland

Senatsrapporten gir ytterligere informasjon om den tyske borgeren Khaled el-Masri som forsvant og ble hemmelig fløyet til Makedonia der han ble utsatt for tortur. Saken hans ble behandlet i Den europeiske menneskrettighetsdomstolen i 2012. Den makedonske regjering har ikke kommentert rapporten og har ennå ikke implementert domstolens vedtak. Den tyske regjeringen har unnlatt å granske sin rolle i CIA-operasjonene og har heller ikke bedt om utlevering av tretten tidligere CIA-ansatte fra USA som man tror har vært involvert i Masris overflyvning.

- Det er en skandale at europeiske rettsstater ikke undersøker påstander om hemmelige flyvninger, fengsler og bruk av tortur. Amnesty krever gjennomsiktighet og rettferdighet for ofrene. De som har medvirket til tortur må straffes, og torturofrene må få oppreisning og kompensasjon, sier Gerald Kador Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty.

Les mer på amnesty.no