#VelkommenSyria: Utstilling om flyktningkrisen i Syria

Utstillingen "Velkommen Syria setter fokus på omfanget av flyktningkrisen i Syria og Norges manglende vilje til å ta imot flere flyktninger. 
Publisert: 4. Mar 2015, kl. 12:45 | Sist oppdatert: 5. Mar 2015, kl. 09:30
Utstillingen er laget av studenter på Norges Kreative Høyskole i samarbeid med Amnesty International.

- Vi vil informere om hva som skjer i Syria. Det er viktig at folk blir bevisst på situasjonen, slik at de kan delta i debatten om hva verdenssamfunnet og Norge kan gjøre for å hjelpe flykningene, sier Marit Taranger Andersen og Andrea Musum, to av studentene bak utstillingen.

Verden må ta ansvar

Borgerkrigen i Syria har til nå har drevet over 11 millioner syrere på flukt. 7,6 millioner er internt fordrevne og nærmere 4 millioner har flyktet over landegrensene. Nabolandene klarer ikke lengre å håndtere den økende flyktningstrømmen, som har ført til at mange av flyktningene er blitt helt overlatt til seg selv.

Vi står ovenfor verdens største humanitære krise, men vi ser likevel manglende vilje fra verdenssamfunnet til å hjelpe ved å ønske flyktningene velkomne til egne land.

Nabolandene har tatt imot over 95% av flyktningene fra Syria. Det er en stor påkjenning for landenes økonomi og infrastruktur. Verdenssamfunnet bidrar med store summer til landene, men må også bidra ved å ta imot flere flyktninger. Amnesty International oppfordrer verdenssamfunnet til å avlaste nabolandene ved å ta imot 10%, eller 380 000 av de mest sårbare flyktningene fra Syria innen utgangen av 2016.

Norge kan hjelpe

Utstillingen er av en landsby, hvor hvert hus er laget av forskjellige studenter. Landsbyen er dekorert med sterke illustrasjoner og ord. ”Norge har kapasitet til å hjelpe, gjemt bak lukkede dører”, skriver en av studentene på sitt bidrag til utstillingen.

Norge har i 2015 sagt seg villig til å ta imot 1500 syriske flyktninger, noe som utgjør en veldig liten andel av antallet flyktninger i nabolandene til Syria. Amnesty krever at den norske regjeringen hever antallet kvoteflyktninger fra Syria til 5000 i løpet av 2015.

Signer aksjonen her: http://www.amnesty.no/aksjon/norsk-dugnad-for-syriske-flyktninger

- Krig og flyktningkrise er noe helt fjernt for nordmenn flest", sier Tine Elisabeth Pedersen. I sitt bidrag til utstillingen sammenligner hun situasjonen i Syria med Norge, for at folk bedre skal forstå omfanget av krisen.

Utstillingen hadde åpning på DIGS i Trondheim sist fredag, og vil også være utstilt på Cafe Ni Muser 2. - 8. mars, i kafeens åpningstider.

Se også