Menneskerettighetsuka i Kristiansand

Amnestystudentene Kristiansand debuterer neste uke med Sørlandets første Menneskerettighetsuke. Det er spennende program med gode innledere tre dager til ende. 
Publisert: 20. Mar 2014, kl. 09:21 | Sist oppdatert: 25. Mar 2014, kl. 10:16
Engasjement er like viktig her som alle andre steder, og menneskerettigheter er like aktuelt som alltid, så vi begynte å jobbe målrettet for et arrangement som skulle vare i flere dager, engasjere på forskjellige måter og bidra til økt innsikt i temaet menneskerettigheter.
Ingrid dammen Vindenes i Amnestystudentene Kristiansan
Arbeidet har resultert i et tre dager langt arrangement som skal avholdes neste uke:
tirsdag 25, onsdag 26 og torsdag 27. mars på Østsia på UiA Kristiansand Campus. Arrangementet starter kl. 17.00 på tirsdag og onsdag, og kl. 16.00 på torsdag.
Foredragene under er en del av Amnestystudentenes arrangement Menneskerettighetsuka 2014 og er fullstendig gratis, så bli med og ta gjerne med en venn! Foredraget holdes i Østsia, så det blir mulighet for servering av både mat og drikke.
Hva betyr menneskerettigheter for deg?
- Tirsdag 25. mars åpner dørene kl 16.30, foredrag starter kl 17.00 på Østsia, Gimlemoen 25:
Johnn Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, kommer til UiA for å holde et foredrag om menneskerettigheter. Dette er en gylden mulighet for alle som har en aktivist i magen til å lære mer om menneskerettigheter og Amnesty Norge.

Hvorfor menneskerettigheter?
Under Wien-kongressen for 200 år siden (1814) ble det bestemt at man skulle begynne arbeidet med å avskaffe slavehold i Europa og koloniene. Ideen om slaveri er i dag en fjern tanke. For 100 år siden hadde bare tre land innført stemmerett for kvinner, mens i dag er universell stemmerett noe vi i vesten tar for gitt. Samtidig fortsetter fattigdom, krig og undertrykkelse å være en hindring for utbredelsen av menneskerettigheter i store deler av verden.

Retten til et trygt hjem
- Onsdag 26. mars kl 16.30, foredrag starter kl 17.00: Østsia, Gimlemoen 25:
Hva er din holdning til Norges asylpolitikk?
Hvordan behandler norske myndigheter de 900 barn og unge som årlig kommer til Norge for å søke asyl? 600 asylbarn blir årlig utvist fra Norge etter å ha bodd i landet i tre eller flere år.

Onsdag 26. mars arrangerer Amnestystudentene et foredrag hvor temaet er norsk asylpolitikk med fokus på asylbarnas rett til et trygt hjem.
Gjesteforelesere for dagen:
Representant fra UDI vil snakke om norsk asylpolitikk og lovbestemmelser.

Aina Heldal Bøe - jurist
Aina Heldal Bøe ble i 2013 tildelt Laksovprisen* for sitt arbeid med den mye omtalte Nathan-saken. Nathan ble født i Norge i 2005 som barn av asylsøkere fra Etiopia. Nathan ble ved fødselen registrert som asylsøker. I 2011 ble Nathans og hans foreldres asylsøknader avslått og det ble bestemt at familien skulle utvises fra Norge. Jurist Aina Heldal Bøe var nabo til Nathan og hans familie i Bergen, og hennes engasjement ble avgjørende i familiens kamp for varig opphold i Norge.

Laksovprisen er en norsk menneskerettighetspris som setter fokus på hvordan vi forvalter menneskerettigheter i vårt eget samfunn.

Ytringsfrihet i det 21.århundret
- Torsdag 27. mars start kl 16.00: Østsia, Gimlemoen 25:

«Ytringsfriheten er nødvendig for menneskets søken etter sannhet og den ligger som grunnlag for vår personlige autonomi og frihet»

Retten til å ytre seg slik en vil, til å være kritisk eller provoserende, og til å dele viktig informasjon er en av menneskerettighetenes hjørnesteiner. Mennesker har et fundamentalt behov for å kunne uttrykke seg fritt og uten frykt for represalier.

FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter skal sikre innbyggernes grunnleggende sivile og politiske rettigheter, som retten til ytringsfrihet. 167 land har i dag ratifisert konvensjonen, men ifølge Global Press er det kun 67 land som har pressefrihet, mens 70 land kan karakteriseres som delvis frie.
http://www.freedomhouse.org/sites/default/files/Global%20and%20regional%20tables.pdf

Kveldens gjesteforelesere er:

Carl Morten Iversen – PEN Norge
PEN International er verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon
Gerald Folkvord – politisk rådgiver i Amnesty Norge


Mer info: Amnesty UiA <[email protected]>


Menneskerettighetsuka i Kristiansand:
Hva betyr menneskerettigheter for deg?
- Tirsdag 25. mars dørene åpner kl 16.30, foredrag starter kl 17.00: Østsia, Gimlemoen 25:
Retten til et trygt hjem
- Onsdag 26. mars kl 16.30, foredrag starter kl 17.00: Østsia, Gimlemoen 25:
Ytringsfrihet i det 21.århundret
- Torsdag 27. mars start kl 16.00: Østsia, Gimlemoen 25:
Spørmsål: Amnesty UiA <[email protected]>
Mer info finner du også på Facebook