Egypt: Mot stupet ett år etter Mursi

Omfanget og alvorlighetsgraden av forfølgelsen som skjer i Egypt under den nyvalgte president al-Sisi, er uten sidestykke i Egypts nyere historie. 
Publisert: 26. jun 2014, kl. 17:42 | Sist oppdatert: 20. Feb 2018, kl. 15:36
Et stygt regnestykke kan gjøres opp når Egypt om få dager markerer ettårsdagen for avsettelsen av president Mohammed Mursi, som militæret gjennomførte med bred folkelig støtte 3. juli 2013.
Siden juli i fjor har militæret slått ned på alle protester mot det sittende regimet og forfølgelsen har ikke begrenset seg til støttespillere til den avsatte president Mursi og tilhengere av Det muslimske brorskapet, men alle typer kritiske ytringer.
Det kan illustreres med en ufullstendig oversikt over myndighetenes repressive grep i juni, al-Sisis første måned som president:
24. juni ble 23 demonstranter i Kairo arrestert. De marsjerte i protest mot det forbudet mot demonstrasjoner som dagens regime har innført. Amnesty International har startet en hasteaksjon mot arrestasjonene som også omfattet kvinneaktivist Yara Sallim fra kvinneorganisasjonen Nazra Feminist Studies. Amnesty anser henne for en samvittighetsfange og krever umiddelbar og betingelsesløs løslatelse.
24. juni ble 183 mennesker dømt til døden etter en summarisk rettergang. Amnesty har startet en hasteaksjon og krever at alle dommene oppheves.
23. juni ble tre journalister fra al-Jazeera dømt til fengselsstraff for å ha "forfalsket nyheter". Dommen mot Mohamed Fahmy og Peter Greste lød på sju års fengsel mens Baher Mohamed ble dømt til ti års fengsel grunnet at han i tillegg hadde oppbevart en brukt kule. Amnesty fordømte dommene og kalte det en svart dag for pressefriheten i Egypt. Organisasjonen anser de tre for samvittighetsfanger og krever at de blir løslatt umiddelbart og betingelsesløst og har startet en hasteaksjon.
19. juni ble journalisten fra al-Jazeera løslatt etter å ha sittet i varetekt i ti måneder uten å ha blitt stilt for en domstol. Amnesty fordømmer arrestasjonen av Abdallah Elshamy.
I juni ble sju mennesker henrettet i Egypt. Dette er de første henrettelsene etter 2011.
12. juni ble 25 aktivister, inkludert bloggeren Alaa Abd El Fattah dømt til 15 års fengsel for en demonstrasjon i november i fjor der de protesterte mot at sivile stilles for militære domstoler. Amnesty kaller det en politisk dom og har startet en hasteaksjon og krever at de 25 løslates umiddelbart og betingelsesløst.
9. juni blir Egypts nye president, Abdel Fattah al-Sisi, tatt i ed. Han satt tildigere i det øverste militærrådet som styrte Egypt etter avsettelsen av president Mubarak i 2011. Han ledet avsettelsen av Mursi i juli 2013 og ga seg selv rollen som forsvarsminister i overgangsregjeringen som tok over før det ble skrevet ut presidentvalg der han stilte som presidentkandidat. al-Sisi tok i en situasjon der menneskerettighetene har verre kår enn på flere tiår. Amnesty oppfordrer ham til å stoppe de massive overgrepene og legge om kursen.


"Stå opp mot urett!"
TV-aksjonen 2012 gir resultater

Det norske folk ga gjennom NRK TV-aksjonen i 2012 200 millioner kroner til Amnestys arbeid for menneskerettighetene internasjonalt. Pengene gjør at Amnesty kan øke engasjementet på en rekke kritiske områder for menneskerettighetene helt til 2017.
Resultater av den enorme gaven fra det norske folk vil løpende bli presentert her.

Amnesty International arbeider kontinuerlig med å etterforske og dokumentere situasjonen for menneskerettighetene i Egypt. Dette arbeidet blir finansiert av penger fra TV-aksjonen 2012.