Syria: Nådeløse angrep mot sivile

Amnesty International legger frem fellende bevis for at Syrias regjeringsstyrker drepte flere titalls sivile i en rekke angrep på byen al-Raqqa i november 2014. 
Publisert: 17. Mar 2015, kl. 01:01 | Sist oppdatert: 17. Mar 2015, kl. 09:32
Angrepene var et brudd på internasjonal humanitær rett. Noen av angrepene kan antagelig karakteriseres som krigsforbrytelser.
Rapporten Al-Raqqa under attack: Syrian force strikes against civilians dokumenterer at en rekke luftangrep mellom 11. og 29. november resulterte i minst 115 drepte sivile. 14 av disse var barn. Angrepene rammet også en moské og et travelt marked fullt av sivile, samt andre bygninger som ikke var i bruk av det militære.
- Med disse nådeløse angrepene har de syriske regjeringsstyrkene vist en åpenbar forakt for krigens lover. Noen av disse angrepene kan bare karakteriseres som krigsforbrytelser, sier Philip Luther, direktør for Amnestys Midt-Østen- og Nord-Afrika program.
- Regjeringen virker fullstendig likegyldig i forhold til det blodbadet disse angrpene forårsaket, og de benekter ethvert kjenneskap til at sivile skal ha blitt såret. Regjeringen har beordret gjentatte angrep mot sivile områder uten på forhånd å ha identifisert militære mål, noe som utgjør et åpenbart brudd på kravet om å skille mellom sivile og militære mål.

Skulle ramme IS

Ifølge syriske myndigheter skal angrepene ha vært ment å ramme IS-medlemmer og baser under kontroll av den væpnede gruppen som kaller seg selv Den islamske staten (IS). IS tok al-Raqqa i juni fjor og erklærte byen som hovedstad i "Det islamske kalifatet", et territorum som dekker områder både i Irak og Syria. Bevis som er samlet av Amnesty International viser imidlertid at de fleste av angrepene ikke rammet identifiserbare militære mål i området.
Under det verste angrepet på al-Raqqa den 25. november bombet regjeringsstyrkene mange sivile områder. En moske, et travelt marked, forretninger, busstasjoner, lagerbygninger og en boligbygning ble rammet-
Et vitne beskriver hvordan det så ut etter angrepet på Museum-markedet der 40 bygninger ble ødelagt. Han sa at det ikke var militære baser eller sjekkpunkter i området:
Det var en katastrofe (...) dette er hovedmarkedet i al-Raqqa, og det er vanligvis stappfullt av folk hele dagen. Jeg så kroppsdeler overalt. Jeg var med å bære 40 mennekser til biler, ambulanser og pick-ups og brakte dem til sykehuset. Jeg så minst 50 mennesker med både alvorlige og mindre skader.
En som var vitne til angrepet på Industrial City beskriver det samme grusomme scenariet: "Jeg så kroppsdeler over alt, jeg så forbrente mennesker og mennesker med skadede armer og ben, jeg så en kropp som hang over en elektrisk ledning, antagelig etter eksplosjonen."

Ingen klare militære mål
Beboerne i Industrial City sa at området er tett befolket men at det ikke er noen IS-baser eller sjekkpunkter i området. IS-soldater bruker imidlertid noen ganger bilverksteder i området for å reparere kjøretøyene sine.
Ved de fleste angrepene var det ikke mulig å identifisere noen klare militære mål. I noen få tilfeller kunne vitner fortelle at de hadde sett noen IS-kjempere i området, men de sa at IS-medlemmene hadde vært kledd i sivil, og det derfor ikke er mulig å si om de var det egentlige målet for disse angrepene. Under angrepet av moskeen forklarte vitner at det blant de drepte var noen de trodde var IS-kjempere, men da angrepet skjedde hadde disse deltatt i fredagsbønnen sammen med vanlige troende.
"Det var tid for bønn, og moskeen var full av folk. Jeg så rester av kropper på gulvet og mange døde folk og sårede. Jeg kan ikke huske eksakt hvor mange, for jeg var i sjokk," forklarer ett av vitnene.
- Nærvær av IS-medlemmer forsvarer ikke myndighetenes teppebombing av et område uten å ta høyde for tap av sivile liv, sier Philip Luther.

Direkte angrep mot sivile

Mange av angrepene på al-Raqqa må sies å ha vært uforholdsmessige og vilkårlige. Noen av dem kan ses på som direkte angrep mot sivile mål og sivile. Denne type angrep må etterforskes som krigsforbrytelser.
Det kan synes som den syriske regjeringen gjentar et veletablert mønster over hele landet: Sivilbefolkningen straffes hardt på grunn av den væpnede opposisjonens nærvær.

Helt siden IS tok kontroll over området, har sivilbefolkningen levd i frykt. De er blitt tvunget til å etterleve IS’ radikale tolkning av Shari’a-lovene. Når IS mistenker noen for å ha gått utenfor loven eller for å være i opposisjon til IS, er disse blitt straffet med summariske henrettelser, amputasjoner og pisking.
- Innbyggerne i al-Raqqa har lenge måttet leve med det brutale IS-styret. Det å straffe en hel sivilbefolkning bare fordi byen de bor er under IS-kontroll kan aldri forsvares, sier Philip Luther.

Knusende belastning
Regjeringen kan ikke fortsette å forsvare massebrutalitet ved bare å si at de ønsker å ramme «terrorister». Den har gang på gang brukt dette som en unnskylding når de gjennomfører tilfeldige bombardementer som resulterer i tusenvis av sivile tap.
Etter fire år med krise i Syria har belastningen for sivilbefolkningen vært knusende. Alle parter i konflikten har fullstendig ignorert resolusjonen i FNs sikkerhetsråds fra februar 2014 som ba om stans i angrepene mot sivile og tilfeldige angrep, heving av beleiringen av befolkede områder, opphør av tilfeldig fengsling av sivile og tortur, samt uhindret adgang for humanitære hjelpeorganisasjoner.
- Både IS- og regjeringsstyrkene har begått grusomme forbrytelser mot sivilbefolkningen over hele Syria. Dersom Sikkerhetsrådet ikke gjennomfører sin resolusjon, vil folkets lidelser bare forverres ytterligere, sier Philip Luther.
- Situasjonen i Syria må bringes inn for Den internasjonale straffedomstolen. Dette vil sende et signal til alle de krigførende partene om at enhver som beordrer eller begår krigsforbrytelser vil måtte stå til rette for dette. En våpenembargo ville bidra til å begrense strømmen av våpen som benyttes til å begå disse forbrytelsene, sier Luther.




SI #VELKOMMENSYRIA: