OL 2022 til Kina: Ny mulighet for IOC til å ta ansvar

Denne gangen må IOC ikke fraskrive seg sitt ansvar, men gjøre mye mer for å følge opp sine forpliktelser. IOCs tafatthet i forkant av i OL 2008 må ikke gjenta seg. 
Publisert: 31. jul 2015, kl. 13:25 | Sist oppdatert: 3. aug 2015, kl. 09:54
- Menneskerettighetssituasjonen i Kina er bekymringsverdig på mange områder, både når det gjelder sensur og andre brudd på informasjons- og ytringsfriheten, bruk av dødsstraff og diskriminering av minoriteter, sier Gerald Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty International i Norge.

- I forkant av Beijing-OL i 2008 var det mange som påsto at tildelingen av OL ville påvirke menneskerettighetssituasjonen positivt. Dette viste seg derimot å være helt feilslått. Både bidro OL til direkte menneskerettighetsbrudd som tvangsutkastelser og fengslinger av personer som stilte seg kritiske til OL, og på lang sikt ser vi tvert imot at Kina på mange måter har gått i feil retning siden 2008.

Et nylig ekspempel på undertrykkelsen i landet, er offensiven mot menneskerettighetsadvokatene.
Les mer og signér vår aksjon mot heksejakten her

Amnesty frykter at lignende kan skje med folk som protesterer i forkant av OL i 2022.

- Denne gangen må IOC ikke fraskrive seg sitt ansvar, men gjøre mye mer for å følge opp sine forpliktelser. IOCs tafatthet i forkant av i OL 2008 må ikke gjenta seg, sier Folkvord. - De må sørge for å forhindre menneskerettighetsbrudd både før, under og etter de olympiske lekene.
Amnesty International kommer til å følge nøye med på dette.

Les brevet til IOC fra Sports and Rights Alliance