Egypt: Omfattende vold mot kvinner

I forbindelse med fire-årsmarkeringen for den arabiske våren lanserer Amnesty International i dag en rapport som dokumenterer hvordan egyptiske kvinner er utsatt for omfattende vold og overgrep, mens myndighetene fortsetter å toe sine hender.
 
Publisert: 20. Jan 2015, kl. 11:46 | Sist oppdatert: 21. Jan 2015, kl. 15:47
Amnestys ferske rapport Circles of Hell: Domestic, public and state violence against women in Egypt dokumenterer hvordan kvinner i Egypt hver dag møter vold og seksuelle overgrep i alle deler av samfunnet. Volden skjer både innenfor hjemmets fire vegger, i det offentlige rom der gjengvoldtekter i forbindelse med offentlige markeringer nå heller er regelen enn unntaket, og som tortur i varetekt og fengsel.

Til tross for at egypiske myndigheter nylig har gjennomført enkelte reformer for å bedre kvinners rettigheter kommer det egyptiske lovverket allikevel til kort for å beskytte kvinner mot kjønnsbasert vold som nærmest skjer rutinemessig. Ansvarsfriheten for overgripere råder.

- Realiteten er at kvinner og jenter i Egypt utsettes for et uhyggelig og omfattende spekter av fysisk og seksuell vold i alle faser av livet. Mange er utsatt for aggresjon og overgrep fra ektefeller og andre slektninger. I tillegg møter de ustanselig seksuell trakassering utenfor hjemmet,og står alltid i fare for gjengoverfall fra større grupper av menn, sier Hassiba Hadj Sahraoui, assisterende direktør for Midtøsten- og Nord Afrika-programmet i Amnesty International.


Voldsomt omfang

I en undersøkelse gjort av UN Woman i 2013 svarte mer enn 99 prosent av kvinner og jenter i Egypt at de hadde blitt utsatt for en eller annen form for seksuell trakassering.

I den siste tiden har egyptiske myndigheter signalisert en gryende vilje til å gjøre noe med problemet, blant annet ved å introdusere en lov som kriminaliserer seksuell trakassering. Likevel virker det som myndighetene ikke innser omfanget på problemet.

- Vold og diskriminering angår alle kvinner. Derfor må egyptiske myndigheter gripe muligheten og gjøre dette til en nøkkelsak under det kommende parlamentsvalget i mars, sier Sahraoui.

Amnesty International ber egyptiske myndigheter komme med en lenge etterlengtet, helhetlig og varig strategi for bekjempelse av vold mot kvinner.


Gjengoverfall

Seksuelle overgrep i det offentlige rom har skutt i været de siste årene i Egypt. Kvinner har blitt overfalt, trakassert, kledd nakne, dratt gjennom gatene, slått med belter og voldtatt med pinner og kniver av voldelige gjenger. Noen få menn har blitt fengslet i forbindelse med slike overfall på Tahrir-plassen, men fremdeles venter mange kvinner fortsatt på oppreisning og rettferdighet etter lignende overgrep.


Skrekkhistorier fra fengslene

Rapporten avslører også at kvinner i fengsel er spesielt utsatt for tortur, mishandling og seksuelle overgrep. Til og med gravide kvinner skal ha blitt behandlet på en nedverdigende og umenneskelig måte, som blant annet å bli satt i håndjern under fødsel.

- Mens mye av oppmerksomheten har vært på behandlingen av mannlige fanger, har sanne skrekkhistorier dukket opp fra Egypts fengsler om umenneskelig og grusom behandling av kvinnelige innsatte, forteller Sahraoui.


Vold i hjemmet og diskriminerende skilsmisselover

En undersøkelse gjort av helsedepartementet i Egypt påpeker at nesten halvparten av alle kvinnene i undersøkelsen sier de har opplevd en eller annen form for vold i hjemmet. Overlevende intervjuet av Amnesty International har beskrevet brutal fysisk så vel som psykisk mishandling. Mange hadde opplevd slag, pisking og brennmerking.

Kvinner som velger å anmelde overgrep i hjemmet møter mange hindere. Deres anmeldelse blir møtt med en fullstendig mangel på interesse hos politi og påtalemyndighetene. I tillegg fører en mangelfull straffelov hvor vold i hjemmet og ekteskapelig voldtekt ikke eksplisitt er kriminalisert til at mange voldsutsatte kvinner fortsetter å lide i stillhet.

Et svært diskriminerende skilsmissesystem bidrar også til å holde kvinner fanget i forhold preget av vold og overgrep. Der menn kan skille seg uten noen form for begrunnelse, må kvinner ofte kjempe langvarige og kostbare kamper i rettssystemet for å bevise at mennene deres har "skadet" dem.


- De få tiltakene vi har sett i den seneste tiden virker først og fremst symbolske. Myndighetene må gjøre mye mer for å overbevise om at endringene ikke kun er kosmetiske, men at det er en villighet til å skape ekte endringer og utfordre dypt forankrede diskriminerende holdninger i det egyptiske samfunnet, avslutter Hassiba Hadj Sahraoui.