Diskriminering av LHBT-personer: - Polen må ta hatkriminalitet på alvor

I Polen er lesbiske, homofile, bifile og transpersoner stadig utsatt for vold og overgrep, og kan heller ikke regne med at rettsvesenet tar dem på alvor. Landet må ta en rekke grep for å få bukt med dette, konkluderer Amnestys nye rapport.  
Publisert: 16. sep 2015, kl. 14:26 | Sist oppdatert: 17. sep 2015, kl. 16:06
Bildet som illustrerer denne saken er fra en husvegg i Żywiec, og er malt av gatekunstneren Dariusz. Regnbuemotiv er dessverre langt fra uproblematisk i Polen. I desember i fjor ble Dariusz selv utsatt for homofobisk vold foran dette bildet.

Polens rettsvesen har alvorlige mangler når det gjelder å beskytte lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og intersexpersoner (LHBTI), viser rapporten
Targeted by hatred, forgotten by law som publiseres i dag, to måneder før landet går til valg.

Rapporten viser hvordan LHBTI-personer er utsatt for grov og omfattende diskriminering og hvordan tilfeller av hatkriminalitet ikke behandles som hatkriminalitet, men som vanlige forbrytelser. Det gjøres heller ingen forsøk på å skaffe oversikt og statistikk for denne typen kriminalitet, hvilket er med på å forsterke inntrykket av at det ikke tas på alvor.

- Amnesty dokumenterer i sin rapport hvordan alvorlig homo- og transfobisk vold ikke blir betraktet som hatkriminalitet . Det bidrar til å usynliggjøre den omfattende og alvorlige diskrimineringen av LHBT-personer i Polen. Polske myndigheter bør nå snarest mulig sørge for at landets lovgivning om hatkriminalitet omfatter alle former for vold som har diskriminerende motiver, og sørge for en effektiv strafferettslig forfølgelse av hatkriminalitet, slik at også LHBT-personer og andre grupper som er utsatt for diskriminering får nødvendig beskyttelse, påpeker Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty International Norge.

- Når Polens nye parlament og regjering velges i oktober, må de sørge for at menneskerettigheter blir høyt prioritert. Og aller høyest på lista burde kampen mot diskriminering stå. Intet menneske i Polen skal behøve å leve i frykt for voldelige angrep på grunn av at de er den de er, sier Marco Perolini, som er Amnesty Internationals ekspert på diskriminering i Europa og Sentral-Asia.



AMNESTY MENER:
  • Hatkriminalitet er en målrettet form for diskriminering av mennesker på grunn av deres antatte eller virkelige tilhørighet i en bestemt gruppe. Det rammer ikke bare det mennesket som utsettes for volden, men hele den gruppen hun eller han tilhører. Derfor er hatkriminalitet vesensforskjellig fra andre voldshandlinger. Dette bør gjenspeiles i straffenivået.