Ropte for Raifs frihet for 54. gang

- Min sønn har sagt at han med glede henter meg på politistasjonen hvis det skulle bli utfallet en gang, sier demonstrant Inger Berit Jørgensen (80) med glimt i øyet.
Publisert: 4. Mar 2016, kl. 15:54 | Sist oppdatert: 7. Mar 2016, kl. 13:00
Jørgensen kan fortelle at hun har vært med hver fredag siden aksjonen for Badawi startet i januar fjor. Det har hun også tenkt til å fortsette med.

Fra og med 8. januar i år har gruppen gått over til månedlige protester hver første fredag i måneden. Fredag 4. mars var det 54. gang disse Amnesty-støttespillere møtes for å markere sin protest mot Saudi-Arabias fengsling av samvittighetsfangen Raif Badawi.


For liberal og sosial debatt

Raif Badawi grunnla nettsiden "Saudi Arabian Liberals". Det kostet ham 10 år i fengsel og tusen piskeslag, idømt fordi skal ha utfordret moral og religiøse autoriteter i Saudi-Arabia. Begrunnelsen peker på en rekke artikler på siden Raif Badawi opprettet, både andres og innlegg han selv har skrevet. Blant sakene er en artikkel om Valentine’s Day, som er forbudt i Saudi-Arabia.

Han er også anklaget for å ha latterliggjort den saudiarabiske kommisjon for å fremme dyd og hindre synd, også kjent som det religiøse politiet. Nå sitter Badawi fengslet, dømt til ti års fengsel og 1000 piskeslag. Advokaten hans Waleed Abu al-Khair, er også fengslet.

Slagord og appeller

9. januar i fjor fikk han de 50 første piskeslagene. Siden har Amnesty-aktivister aksjonert ukentlig mot piskingen og for hans løslatelse. Underveis og gjennom hele året har politkere og kjentfolk støttet oppunder demonstrasjonen. Blant dem er Knut Nærum, Lars Vaular, Trine Skei Grande, Frank Kjosås og Marie Blokhus. Størst blest ble det da Raifs kone Ensaf Haidar deltok med appell.

Lang fartstid foran ambassaden betyr ikke at engasjementet har blitt mindre hos de fremmøtte. Også under denne fredagens aksjon blir det ropt taktfaste slagord mot fengslingen og holdt appeller av Amnestys utsendte, både på vegne av Raif og andre samvittighetsfanger i Saudi Arabia.
- Free all prisoners of conscience, roper aktivist Inger Berit Jørgensen sammen med sine meddemonstranter.

På ambassadens gårdsplass er det bevegelse av folk til og fra bygningen nå og da. Hver gang det rører seg i området, øker demonstrantene styrken i tilropene. Dagens appell holdes denne gang av regionleder Anne Marie Mollén som ikke bare talte Raif Badawis sak i sin appell men også fremsatte krav om løslatelse av andre samvittighetsfanger.

Saudi-Arabia bryter ikke bare retten til fri ytring. Staten slår også hardt ned på andre menneskerettighetsforkjempere, gjennomfører urettferdige rettsaker mot terrormistenkte, diskriminerer shiah-muslimer og kvinner og bruker dødsstraff som metode, sier Mollén i sin appell. Hun viser til Amnesty Internationals årsrapport og tegner et dystert bilde der brudd på menneskerettighetene øker stadig i Saudi-Arabia.

Tre demonstranter om sitt engasjement (bilder til høyre):

Torill Andresen (60), fastlege og aktivist
- Her har jeg tenkt å stå!
Jeg ble både engasjert og provosert da hørte om om fengslingen og piskingen av Raif Badawi i fjor. Spesielt med tanke på at Norge har et tilsynelatende godt samarbeid med Saudi-Arabia. Siden det har jeg vært med å demonstrere hver fredag i året som har gått, og her har jeg tenkt å stå. Jeg synes det er flott at Amnesty holder dette gående. I siste instans kan vi jo håpe på at Saudi-Arabia kan begynne å se forskjellen mellom sitt styresett og andre lands demokrati, og dermed tenke seg om. I motsatt fall ønsker jeg at Norge slutter å samarbeide med landet.


Jens Brun Pedersen (61), pressesjef Human Etisk Forbund
- Et barbarisk land!
Her har jeg stått mange fredager fordi jeg har et ansvar som borger av et land med nære økonomiske forbindelser til Saudi-Arabia, å si i fra om brudd på menneskerettighetene. Jeg ser på Saudi-Arabia som et barbarisk land med få unnskyldninger til ikke å følge menneskerettighetene. Det er selvsagt naivt å tro at denne demonstrasjonen alene skal ha stor betydning, men den kan bidra til at Badawis navn og hans skjebne, som én av flere, holdes kjent.


Dilan Karakuyu (25), Amnesty aktivist og medlemsverver
- Aksjonerer for befrielse!
Jeg er veldig opptatt av ytringsfrihet som en grunnleggende rettighet i ethvert samfunn. Saudi Arabia bryter menneskerettighetene. Derfor er det viktig for meg å gi min stemme til denne saken hvor vi krever at Badawi blir løslatt. Som resultat håper jeg at samvittighetsfanger vi aksjonerer for blir befridd fra fangenskap. Jeg håper også at Saudi-Arabia begynner å respektere menneskerettighetene og ikke minst ytringsfrihet som en grunnleggende og viktig rettighet.