Dødsstraff i Iran: Sender ungdomsforbrytere til galgene

Mengder av ungdommer i Iran vansmekter på dødscelle for forbrytelser begått mens de var under 18. Det sier Amnesty i en ny rapport.
Publisert: 26. Jan 2016, kl. 01:01 | Sist oppdatert: 26. Jan 2016, kl. 10:47
Rapporten tilbakeviser nylige forsøk fra iranske myndigheter på å hvitvaske sine pågående brudd på barns rettigheter og på å avlede kritikken av deres fæle status som et av verdens siste land som henretter ungdomsforbrytere.

«Å vokse opp på dødscelle: Dødstraff og ungdomsforbrytere i Iran» avslører at Iran har fortsatt å sende ungdomsforbrytere til galgene, mens de samtidig skryter av nye reformer. Men disse reformene svikter i å avskaffe dødsstraff for ungdomsforbrytere.

- Rapporten belyser Irans skamfulle ignorering av barns rettigheter. Iran er et av få land som fortsetter å henrette ungdomsforbrytere. Dette er et soleklart brudd på det absolutte forbudet mot å bruke dødsstraff mot mennesker som er under 18 år når forbrytelsen finner sted, sier Said
Boumedouha, assisterende direktør for Amnesty Internationals Midtøsten- og Nord-Afrika-program.

- Bortsett fra noen ungdomsrettslige reformer, så fortsetter Iran å henge etter resten av verden ved å opprettholde lover som tillater at jenter så unge som ni år og gutter så unge som 15 kan bli dømt til døden.

Bryter barnekonvensjonen

I de senere år har iranske myndigheter foretatt endringer i landets islamske straffelov fra 2013. De innebærer at dommere kan erstatte dødsstraff med en alternativ straff basert på en skjønnsvurdering av ungdomsforbryteres mentale vekst og modenhet ved tidspunktet for forbrytelsen.

Men disse tiltakene gir langt fra noen grunn til å feire. Saken er at de viser hvordan Iran svikter i å respektere et løfte de ga for mer enn to tiår siden, da landet ratifiserte FNs barnekonvensjon, om å fullstendig avskaffe dødsstraff mot mindreårige forbrytere.

Som en statlig part til barnekonvensjonen er Iran juridisk bundet til å behandle alle under 18 år som barn, og sikre at de hverken blir dømt til døden eller fengsel på livstid uten mulighet for løslatelse.

Amnesty Internationals rapport dokumenterer 73 henrettelser av ungdomsforbrytere som fant sted mellom 2005 og 2015. Ifølge FN sitter minst 160 ungdomsforbrytere for tiden på dødscelle. De faktiske tallene er trolig mye høyere, siden informasjon om bruk av dødsstraff i Iran ofte er hemmeligholdt.

49 historier

Amnesty International har klart å identifisere navn og tilholdssted for 49 ungdomsforbrytere som risikerer dødsstraff. Mange har tilbrakt i snitt syv år på dødscelle, mens enkelte har sittet mer enn et tiår på dødscelle.

-Rapporten tegner et svært forstyrrende bilde av ungdomsforbrytere som vansmekter på dødscelle, fratatt verdifulle år av sine liv – ofte etter å ha blitt dømt til døden etter urettferdige rettssaker, inkludert saker basert på tvungne tilståelser fremskaffet etter tortur og annen mishandling, sier Said Boumedouha.

I en rekke saker har myndighetene satt en dato for henrettelsene av ungdomsforbryterne, og så utsatt i siste sekund. Dette øker igjen belastningen av å sitte på dødscelle. Slik behandling er ond, umenneskelig og nedverdigende.

Får ikke info om ankerett

Irans nye islamske straffelov som ble vedtatt i mai 2013 ga håp om at situasjonen endelig ville bedre seg for ungdomsforbrytere dømt til døden. Straffeloven gir dommere mulighet til å vurdere en ungdomsforbryters mentale modenhet på tidspunktet for forbrytelsen, og potensielt kunne gi en alternativ straff i stedet for dødsstraff.

I 2014 bekreftet Irans høyesterett at alle ungdomsforbrytere kunne søke om ny rettssak.

Men nesten tre år etter endringene i straffeloven, så har myndighetene fortsatt å henrette ungdomsforbrytere, og i noen tilfeller har de attpåtil ikke informert ungdomsforbryterne om deres rett til å søke om ny rettssak.

Den enkelte dommer avgjør

Tragisk nok peker rapporten også på hvordan ungdomsforbrytere som har fått saken sin prøvd på nytt etter de siste reformene, likevel har blitt vurdert til å ha «mental modenhet» på tidspunktet for forbrytelsen, og dermed blitt dømt til døden på nytt. Dette er klare bevis på hvor lite situasjonen egentlig har endret seg.

- Ankeprosedyrer og andre ufullstendige reformer har blitt hyllet som mulige fremskritt for mindreårig rettspraksis i Iran, men de har i økende grad blitt avslørt som lunefulle prosedyrer som kan få grusomme utfall, sier Said Boumedouha.

I noen tilfeller har dommere konkludert med at en ungdomsforbryter var «moden» basert på en håndfull med enkle spørsmål som for eksempel om han eller hun forsto at det er galt å drepe et annet menneske. De har også gjentatte ganger forvekslet prinsippet om manglende modenhet hos barn som følge av deres alder, med at folk med mentale lidelser har mindre ansvar, og konkludert med at en ungdomsforbryter ikke var “rammet av galskap» og dermed fortjente dødsstraff.

Det haster med nye lover

Fatemeh Salbehi ble henrettet i oktober 2015 for å ha myrdet ektemannen, som hun ble tvunget til å gifte seg med da hun var 16. Hun ble idømt dødsstraff på nytt etter en ankesak som kun varte noen timer, og hvor den psykologiske vurderingen begrenset seg til noen enkle spørsmål som for eksempel om hun ba eller studerte religiøse tekster.

I fem andre saker ble Hamid Ahmadi, Amir Amrollahi, Siavash Mahmoudi, Sajad Sanjari, and Salar Shadizadi alle idømt dødsstraff på nytt etter at retten konkluderte med at de forsto omfanget av forbrytelsen og at de ikke var gale.

- De vedvarende manglende i Irans behandling av ungdomsforbrytere retter fokus mot hvor mye det haster å få på plass lover som kategorisk forbyr bruken av dødsstraff overfor mindreårige forbrytere, sier Said Boumedouha.

- Liv eller død for en ungdomsforbryter må ikke bli overlatt til dommeres innfall. I stedet for å introdusere halvhjertede reformer som kommer til kort, så må Irans myndigheter innse at det de virkelig trenger å gjøre er å omgjøre dødsstraffen til alle ungdomsforbrytere, og stanse bruken av dødsstraff mot ungdomsforbrytere en gang for alle.

Nå begynner Iran igjen å bli en del av det internasjonale diplomatiet. Da er det helt avgjørende at verdensledere bruker disse nye kanalene til å ta opp sakene som er identifisert i denne rapporten med iranske myndigheter og be dem om å umiddelbart omgjøre alle dødsdommer for ungdomsforbrytere.



LES RAPPORTEN:
«Å vokse opp på dødscelle: Dødsstraff og ungdomsforbrytere i Iran»

EKSTRA BAKGRUNN:
  • I juni 2015 introduserte Iran reformer som spesifiserte at mindreårige anklaget for en forbrytelse må bli tatt hånd om av spesielle ungdomsdomstoler. Tidligere ble ungdomsforbrytere som var anklaget for forbrytelser som kunne medføre dødsstraff stilt for retten i vanlige, voksne domstoler.
  • Selv om innføringen av egne ungdomsdomstoler er et kjærkommet steg, så gjenstår det å se om dette i praksis vil forhindre ytterligere bruk av dødsstraff mot ungdomsforbrytere.