Norge: Skal bli enkelt å endre juridisk kjønn

Det er konklusjonen til en ekspertgruppe nedsatt av Helse- og omsorgsdepartementet. Amnesty oppfordrer myndighetene til å lytte til ekspertgruppens råd.
Publisert: 9. Apr 2015, kl. 12:13 | Sist oppdatert: 10. Apr 2015, kl. 15:24
Under en pressekonferanse fredag 10. april la ekspertgruppa frem sin rapport "Rett til rett kjønn - helse til alle kjønn" for helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).
Ekspertgruppa anser at dagens praksis er i strid med sentrale menneskerettigheter.
Ekspertgruppen anbefaler en enkel og åpen prosedyre for å endre juridisk kjønn basert på den enkeltes opplevelse av egen kjønnsidentitet, uten krav om en ytterligere refleksjonsperiode. Ekspertgruppens anbefalinger er i tråd med hva Amnesty mener.

- Ekspertgruppa har kommet frem til gode løsninger for transpersoner som ønsker å endre juridisk kjønn for å få samsvar med egen kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Nå bør regjeringen følge opp raskt, slik at folk slipper å vente enda lenger på å få orden på identifikasjonspapirer og andre offentlige dokumenter, sier politisk rådgiver Patricia Kaatee i Amnesty i Norge.

Viktige løfter fra Bent Høie

Helse- og omsorgsminister Bent Høie understreket at Norge ønsker å være et foregangsland når kommer til menneskerettigheter, men sa at dette ikke er tilfelle når det kommer til transrettigheter. Det må vi gjøre noe med, var hans klare budskap under pressekonferansen.

Høie benyttet også anledningen til å berømme organisasjoner og enkeltpersoner som har gått i bresjen for å bedre transrettigheter i Norge.

Verdt kampen

John Jeanette Remø Solstad er en av dem som har blitt nektet å skifte juridisk kjønn fordi hun ikke tilfredsstilte de omfattende og sterkt diskriminerende kravene som myndighetene hittill har stilt som en betingelse for å få endret juridisk kjønn. Hun klaget inn avslaget til Likestillings- og diskrimineringsombudet, og fikk medhold i klagen.

Det siste året har titusener av mennesker verden rundt sendt støtteerklæringer til John Jeanette, og skrevet under på kravet om at hun må få endret juridisk kjønn.
- Nå har selv helseminister Bent Høie svart at dette har betydd mye for prosessen innad i regjeringen. Uten støtten fra Amnesty hadde vi nok ikke kommet så langt som i dag. Da jeg sa ja til å fronte aksjonen "Lack of Legal Gender Recognition in Europe", visste jeg ikke helt hva jeg gikk til . Det har vært overveldende og støtten har vært helt fantastisk, ikke bare fra Norge, men fra hele verden, sier John Jeanette Remø Solstad.

Hun er svært glad for all den positive oppmersomheten saken har skapt.
- Jeg takker veldig varmt alle som har støttet meg og andre i denne kampen. Det har vært godt både for meg personlig og ikke minst for sakens utvikling.

Politisk rådgiver Patricia Kaatee understreket at dette viser hvordan engasjementet nytter.

Sterk kritikk av Norge

I februar 2014 ga Amnesty ut en rapport om transpersoners mangel på rettigheter i Europa. Her fikk Norge sterk kritikk for den gjeldende administrative praksis som stiller krav om irreversibel sterilisering for å kunne endre juridisk kjønn.

Siden den gang har Amnesty aksjonert for å få på plass en rask og tilgjengelig prosedyre for endring av juridisk kjønn basert på den enkeltes opplevelse av egen kjønnsidentitet. Under Amnestys landsmøte i oktober i fjor lovet europaminister Vidar Helgesen at det forandring var på vei.

- Dette er et konkret resultat av at Amnesty har satt denne saken på dagsorden, sa Helgesen den gang.

LLH: Regjeringen kan bli historisk

Men det er langt fra bare Amnesty som har løftet dette temaet i Norge. Siden landsmøtet i 2008 har Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) arbeidet spesifikt med transrettigheter, inkludert å få fjernet sterilieringskravet ved endring av juridisk kjønn.

- Det er på tide at denne gruppen tilkjennes både rettigheter og et behandlingstilbud som svarer på de behovene som finnes. Regjeringen går inn i historiebøkene dersom man viser vilje til å sørge for at Norge blir et land som tar sine utsatte minoriteter på det alvor de fortjener og behøver. Vi håper norske myndigheter snarest følger opp anbefalingene fra ekspertgruppa, sier leder av LLH, Bård Nylund.







AMNESTYS KRAV:
  • Norske myndigheter må fremme et lovforslag som etablerer en åpen prosedyre som sikrer transpersoners mulighet til juridisk anerkjennelse av kjønn i samsvar med den enkeltes oppfatning av egen kjønnsidentitet.
  • Norske myndigheter må sikre at et slikt lovforslag avskaffer steriliseringskravet og andre krav til psykiatrisk og medisinsk behandling som i dag stilles til transpersoner som ønsker å endre juridisk kjønn.
  • Norske myndigheter må sikre at transkjønnet identitet blir fjernet fra den nasjonale klassifiseringen av psykiske lidelser, og at transkjønnede personer som ønsker å endre juridisk kjønn kan gjøre det uten å måtte gå gjennom psykiatriske tester og uten å måtte ha en psykiatrisk diagnose.


Les mer på amnesty.no