Skal sikre rettighetene til sårbar gruppe

Amnesty Internationals internasjonale rådsmøte har vedtatt at det skal utarbeides en policy for å beskytte sexarbeideres menneskerettigheter. 
Publisert: 12. aug 2015, kl. 13:39 | Sist oppdatert: 12. aug 2015, kl. 16:39
En avgjørende avstemning for å beskytte menneskerettighetene til sexarbeidere ble gjennomført i Dublin tirsdag 11. august under Amnesty Internationals internasjonale rådsmøte. Delegater fra hele verden vedtok en resolusjon som gir det internasjonale styret myndighet til å utvikle og vedta en policy på dette temaet.

Les spørsmål og svar om prinsippvedtaket her
Les resolusjonen her

- Sexarbeidere er en av de mest marginaliserte gruppene i verden, som i de fleste tilfeller er i konstant fare for diskriminering, vold og overgrep. Vår globale bevegelse har stemt for å vedta en policy for å beskytte menneskerettighetene til sexarbeidere, noe som vil bidra til å forme Amnesty Internationals fremtidige arbeid på dette viktige temaet, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty i Norge. Han var selv til stede i Dublin som en del av den norske delegasjonen.

Rådsmøtet stemte over to ulike forslag til resolusjoner, hvorav resolusjonen som gikk for full avkriminalisering ble vedtatt. Den norske delegasjonen stemte for det andre forslaget, som åpnet for en mer fleksibel tilnærming.

- Men vi i Amnesty i Norge stiller oss bak den resolusjonen som ble vedtatt og hensikten med denne: Nemlig å sikre menneskerettighetene til sexarbeidere på best mulig måte, sier Egenæs.

Menneskehandel er avskyelig

Den vedtatte resolusjonen anbefaler at Amnesty International utarbeider en policy som støtter full avkriminalisering av alle aspekter av samtykkende sexarbeid. Policyen vil også be stater om å sørge for at sexarbeidere har full beskyttelse mot utnyttelse, menneskehandel og vold.

- Dette er et komplekst og vanskelig tema, og vi forstår at dette kan vekke sterke følelser hos mange. Men for oss i Amnesty er det viktig å understreke at det vi er opptatt av er å sikre sexarbeideres menneskerettigheter, sier Egenæs.

Vedtaket om en ny policy har fått både ris og ros, men det hersker noen misforståelser som er viktig å oppklare. En vanlig misforståelse er å tro at dette vedtaket innebærer at Amnesty støtter "bordeller og halliker". Dette er ikke riktig.

- Amnesty er i mot enhver form for utnyttelse av mennesker i prostitusjon, slår Egenæs fast.

Andre anklager Amnesty for rett og slett å støtte menneskehandel.

- La oss gjøre det klinkende klart: Amnesty International mener menneskehandel er avskyelig i alle sine former, inkludert seksuell utnyttelse. Dette tar vi selvsagt særdeles sterk avstand fra, understreker Egenæs.

Amnesty International mener menneskehandel alltid må være kriminalisert, i tråd med internasjonal lov. Dette er helt klart i denne nye kommende policyen og i alt av Amnesty Internationals arbeid.

Minsker risiko for overgrep

Det er en lang prosess som ligger bak den vedtatte resolusjonen. Etter to år med etterforskning og konsultasjoner, er konklusjonen at dette er den beste måten å forsvare sexarbeideres rettigheter, og minske risikoen for misbruk og overgrep.
Overgrepene sexarbeidere kan bli utsatt for inkludere psykisk og fysisk vold, vilkårlige arrestasjoner og anholdelser, utnyttelse og trakassering, menneskehandel, tvungen HIV-testing og medisinske intervensjoner. De kan også bli ekskludert fra helsehjelp og bostedstjenester og andre sosiale og lovlige beskyttelser.

Få svar på spørsmålene dine om Amnestys prinsippvedtak her