Menneskerettigheter mellom to permer: Sommerens lesetips fra Amnesty

Sarte fiolintoner fra en endeløs søppelfylling full av desperate, sultne mennesker.  En gategutt som bare kan bevege seg på alle fire og betrakter verden «nedenfra». En neandertalerstatsminister med en androide som ikke kan si «r» til sønn.
Publisert: 25. jun 2014, kl. 10:57 | Sist oppdatert: 27. jun 2014, kl. 11:48
Hva i all verden har alt dette med Amnesty å gjøre?
Vi spurte ansatte og aktivister om gode lesetips til amnesty.no sine lesere gjennom sommeren.

Vår topp 20-liste er et lite utdrag bøker som alle har det til felles at de på en eller annen måte handler om menneskerettigheter. Her skal det være noe for enhver smak - politisk poesi, drama, en billedbok for voksne, en dæsj med barne- og ungdomslitteratur, noe ren diktning og noen historier med utgangspunkt i virkelige hendelser. Vi foretar en reise fra det afrikanske kontinet under kolonitiden, via rettsoppgjøret i vårt eget land etter andre verdenskrig til kjærlighet, maktkamp og familieepos fra alle hjørner av vår fantastiske og mangfoldige verden.

Vi ønsker dere mange gode leseopplevelser og GOD SOMMER fra oss i Amnesty!


SOMMERTIPS:

Anils gjenferd av Michael Ondaatje (Aschehoug)
Rettsmedisineren Anil Tissera kommer tilbake til hjemlandet Sri Lanka gjennom et oppdrag for FN. Hennes oppgave er å prøve å avdekke kilden til de mange organiserte massemordene og borgerkrigens navnløse skjebner. En historie om kjærlighet til et land, familie og identitet, menneskers ondskap og om letingen etter den skjulte fortiden.

Dyrets folk av Indra Sinha (Pax)
Den natten giftgassen lekket ut fra den kjemiske fabrikken i hjembyen hans i India, ble tusenvis av slumbeboere drept og titusener skadet. «Dyret» selv mistet foreldrene sine, og fikk ryggraden ødelagt. Siden har han beveget seg på alle fire og sett verden nedenfra. Nå er han en gategutt i slutten av tenårene og lever fra hånd til munn med hunden Jara.

Little Bee av Chris Cleave (Aschehoug)
Den unge, nigerianske flyktningen Little Bee har tilbrakt to år i et britisk asylmottak under forferdelige forhold. Da hun kommer ut, oppsøker hun den eneste engelske personen hun kjenner, enken Sarah. De møttes på en strand i Nigeria, hvor Sarah var på ferie med ektemannen Andrew. Nå konfronteres begge med den dagen de så døden i hvitøyet, den dagen som forandret livet deres fullstendig.

Souads vesker av Cecilie Seim (Solum)
Verden er kald og stille. Souad vil ikke stå opp. Men når ensomheten blir for kald, dagene for korte, nettene for lange, tar Souad fram veskene sine. Den grønne, den røde, den blå og den rosa. Souads vesker handler om å leve i et fremmed land, om å ha fortiden sin i vesker og om å lete etter en framtid. Dette er en billedbok for voksne.

Fiolinane av Jan Roar Leikvoll (Samlaget)
For ungdom
Menneskene er innestengte på en gigantisk søppelfylling de ikke ser enden på, og Darwins maksime «den sterkeste rett» blir spilt ut i groteske, voldelige former. Her bor mennesker nærmest som dyr, møkkete, sultne og utildekte for den brennende solen. Den unge mannen som prøver å overleve har bare ett lyspunkt, bestefarens fiolinspill. Denne poetiske fiksjonsromanen gransker yttergrensene av hva det vil si å være menneske og passer godt for ungdom.

Tusen strålende soler av Khaled Hosseini (Schibsted)
Mariam er bare femten år gammel da hun blir sendt til Kabul for å gifte seg med en mann som er tretti år eldre enn henne. Nesten tjue år senere rammer tragedien femten år gamle Laila, som også blir en del av Mariams ulykkelige familie. Med tiden utvikler de et vennskap som blir like sterkt som mellom mor og datter. Taliban tar over styret i Afghanistan, og kvinnene blir utsatt for større prøvelser enn de noen gang har kunnet forestille seg.

Verden finnes ikke på kartet av Gunnar Wærness og Pedro Carmona-Alvarez (Oktober)
34 poeter fra 25 forskjellige land blir gjendiktet og presentert i denne antologien. Samtidspoesien fra alle verdenshjørner viser politisk engasjement, inderlighet, opprør og ekspressivitet og vil garantert gi store leseropplevelser.

En å gå på av Harold Pinter (Grove/Atlantic)
NB: På engelsk, men kan bestilles på norsk hos Norsk teaterråd (www.dramas.no)
Dette teaterstykket er bygget på dialogen mellom en som blir torturert og torturisten hans.

Flukten fra leir 14 - en beretning fra Nord-Korea av Blaine Harden (Cappelen Damm)
Nord-Korea har mellom 150 000 og 200 000 politiske fanger. Gjennom historien til Shin Dong-hyuk får vi et innblikk i livet i de lukkede fengslene i verdens mest totalitære stat. I leiren betraktet han sin mor som en motstander i kampen om maten, vaktene oppdro ham til å bli en tyster og han var vitne til henrettelsen av sin egen familie. Boken er en opprivende fortelling om Shins liv og hans utrolige flukt.

Indias datter av Shilpi Somaya Gowda (Juritzen)
Jentebarn har ingen verdi på landsbygda i India, så når Kavita føder en datter, dreper ektemannen Jasu den nyfødte. Noen år senere føder Kavita nok en datter, og trygler sin mann om å få tilbringe én natt sammen med barnet. Den natten bringer hun datteren i sikkerhet på et barnehjem. I USA vokser Asha opp hos trygge og kjærlige adoptivforeldre. Likevel trekkes hun mot sitt fødeland, og reiser til India for å finne sin bakgrunn. Historien strekker seg over 20 år, og fortelles av de to mødrene og datteren de deler.

Sophie Scholl og Den hvite rose av Annette Dumbach og Jud Newborn (Spartacus)
Bygget på deres egne dagbøker er dette historien om de fem tyske universitetsstudentene under andre verdenskrig som dannet motstandsbevegelsen Den hvite rose. De drev ikke-voldelig motstand mot nazistene fram til de ble arrestert og henrettet med giljotin den 22. februar 1943.

Før flommen tar oss av Helena Thorfinn (Silke)
Sofia har fått jobb ved den svenske ambassaden i Dhaka, og ektemannen Janne og deres to små barn følger med henne dit. I Bangladesh blir de overveldet av mylderet av mennesker, den uendelige fattigdommen, korrupsjonen og urettferdigheten. Samtidig brennes en ung kvinne til døde av sin mann og svigermor. Hennes to søstre flykter til storbyen og havner i Sofia og Jannes hus.

Under en hårdere himmel av Jens Bjørneboe (Pax)
Her følger vi en gruppe nokså dagligdagse mennesker fra 30-årenes revolusjonære tankegang og fram til frigjøringen etter krigen og oppgjøret med "landsforræderne". Boken skapte voldsom debatt da den kom ut fordi den kritiserte det norske rettsoppgjøret, hvor dødsstraffen som var fjernet før krigen ble gjeninnført, og lover fikk tilbakevirkende kraft.

I en og samme person av John Irving (Gyldendal)
I en og samme person er en fargerik oppvekstroman som søker toleranse for folk som er annerledes. Handlingen, fortalt i «jeg-person» av en biseksuell mann foregår i et amatørteatermiljøet i en amerikansk småby.

Solkongen av Lars Joachim Grimstad (Aschehoug)
For barn
Den svenske millardæren Ludvig har tjent seg søkkrik på solarier og ønsker å erobre Norge ved å stjele all oljen vår. Den maktsyke mannen blir mer og mer despotisk og kan til og med arrestere (og kanskje drepe) uskyldige barn. Ispedd en neandertaler, en androide, en gjeng med gærne jegere i de indre svenske skoger og lysende heliumsballonger som gjør Sverige til en jungel, er denne spenningsromanen for barn svært underholdende.

Huset ved moskeen av Kader Abdolah (Gyldendal)
I åtte hundre år har Aqa Djans familie hatt en sentral posisjon i den iranske byen Senedjan. Den enorme familien bor i huset ved moskeen, et hus med 35 rom, en bikube full av bestemødre, barn, kjøpmenn og halvguder. Og historiene flommer inn og ut av huset. Familieeposet rommer Irans dramatiske historie, om fundamentalisme og om oppbrudd fra fundamentalismen.

Kong Leopolds arv av Adam Hochschild (Pax)
I 1880-årene, da de europeiske "supermakter" delte opp Afrika, bemektiget Kong Leopold II av Belgia seg det enorme og for det meste uoppdagede territoriet rundt elven Kongo. Han iscenesatte et folkemord og et plyndringstokt uten sidestykke i historien inntil da. Han røvet landet for dets gummi og elfenben, brutaliserte befolkningen, og sist men ikke minst utryddet han 10 millioner av Kongos innbyggere, hele tiden mens han rendyrket sitt omdømme som den store humanist. Heltemodige forsøk på å avsløre disse forbrytelser førte omsider til den første menneskerettighetsbevegelsen i det tyvende århundre, med ulike deltakere fra Mark Twain til erkebiskopen av Canterbury.

Morgen i Jenin av Susan Abulhawa (Ascehoug)
Familien Abulheja blir i 1948 fordrevet fra hjemmet sitt i landsbyen Ein Hod i Palestina og blir sendt til flyktningeleiren i Jenin. Amal forteller om brødrene sine. Den ene ender som israelsk soldat, mens den andre velger å ofre alt for Palestina, og blir samtidig sin brors fiende. Amals egen dramatiske historie inkluderer kjærlighet, tap, barndom, ekteskap og moderskap, og fører henne etter hvert til Pennsylvania i USA.

Tre kopper te av Greg Mortenson (Gyldendal)
I 1993 vakler fjellklatreren Greg Mortenson inn i den utarmete landsbyen Korphe i Nord-Pakistan etter et mislykket forsøk på å bestige K2. Han er fullstendig utslitt, og innbyggerne tar seg av ham. Da Greg kommer seg på bena, opplever han den bunnløse fattigdommen i landsbyen. Greg lover å komme tilbake for å bygge en skole til barna, noe som skal vise seg å bli et livslangt bistandsprosjekt. Tre kopper te er et vitnesbyrd om mobiliseringskraften hvert menneske har i seg når utfordringen blir viktig nok.

The executioner´s song av Norman Mailer
NB: Bare på engelsk!
Gary Gilmore ranet og drepte to menn i 1976 og etter å ha blitt dømt for udåden insisterte han på å dø for sine synder. For å få dø måtte han derimot kjempe mot et system som paradoksalt nok ønsket å holde han i live etter å ha idømt han dødsstraff. The executioner´s song er en beretning om USAs dypeste kilder til ensomhet og vold, og viser dødsstraffens absurditet.