Arrangement: Sotsji-OL: Ingen fest uten frihet

Årets OL blir definitivt ingen fest for alle. Derfor inviterer Amnesty til alternative OL-åpningsseremonier over hele Norge. 
Publisert: 22. nov 2013, kl. 16:03 | Sist oppdatert: 5. jun 2019, kl. 10:18
Over hele verden aksjonerer Amnesty nå for å rette søkelyset mot omfattende brudd på menneskerettighetene i Russland.
Menneskerettighetssituasjonen i vårt naboland i nord har gått fra vondt til verre. Sivilsamfunnet er under angrep. Mange nye lover som begrenser rett til ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og organisasjonsfrihet er blitt vedtatt og gjennomført de siste to årene.
Alle de nye lovene kjennetegnes av vage formuleringer og som rammer aktører som er kritisk til myndighetene. Lovene kan tolkes dit myndighetene vil, og gir Putin mulighet til med loven i hånd å kneble kritiske røster. Dette er rett og slett en heksejakt på ytringsfriheten i Russland.
John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty i Norge
Trakassering med loven i hånd
Den mye omtalte antipropaganda-loven forbyr omtale av ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner foran mindreårige. Den bidrar til å legitimere en allerede omfattende hatkriminalitet rettet mot lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.
En annen lov straffer deltagelse i uregistrerte demonstrasjoner med bøter tilsvarende en årslønn, og begrenser vanlige folks mulighet til å kunne være politisk aktive.
En tredje ny lov gir myndighetene vide fullmakter til å stenge nettsider som har et "upassende innhold". Dessuten har Putin innført en lov som pålegger russiske organisasjoner som mottar økonomiske bidrag fra utenlandske givere til å registrere seg som ”utenlandske agenter”.
Trakassering av menneskerettighetsforkjempere, advokater og journalister er et alvorlig problem i Russland. Dette forverres av mangelen på rettssikkerhet. Amnesty har de siste årene adoptert et økende antall samvittighetsfanger i Russland, etter politiske rettssaker der Putins politiske meningsmotstandere dømmes på tvilsomt grunnlag. Blant dem er flere aktivister som fredelig demonstrerte på Bolotnaya-plassen i Moskva i forbindelse med Putins gjeninnsettelse som president i mai 2012.
Boikott eller ikke boikott?
Den forverrede menneskerettighetssituasjonen i Russland gjør at spørsmålet om boikott har blitt et tema i mediene. Men hva mener egentlig Amnesty om dette?
Amnesty har aldri oppfordret til boikott av vinterlekene. Men vi tar det som en selvfølge at statsminister Erna Solberg, og alle andre som deltar som offisielle gjester under vinterlekene er tydelige i sin kritikk av de omfattende og økende brudd på grunnleggende menneskerettigheter i Russland.
Generalsekretær John Peder Egenæs
Les mer i Egenæs' OL-blogg, som du finner ved å klikke på denne lenken. Amnesty mener argumentet om at de olympiske leker ikke har noe med politikk å gjøre ikke holder mål.
- OL i Sotsji er i høyeste grad en del av Putins propagandaprosjekt. Så ikke la dere lure, sier Amnestys generalsekretær.

Amnesty ber alle som skal til Sotsji, som representanter for næringsliv, Den norske olympiske komiteen, idrettsutøvere og journalister, om å huske følgende: Taushet er ikke gull.
- Bruk deres stemme til å forsvare rettighetene til dem som blir forsøkt truet til å tie, avslutter Egenæs.


DETTE GJØR AMNESTY:
BLI MED PÅ ALTERNATIV ÅPNINGSSEREMONI:
  • I Oslo: Møt opp på Youngstorget kl. 17. den 28. januar - der blir det fakkeltog, appeller og annen moro. Amnesty arrangerer åpningsseremonien i samarbeid med Den Norske Helsingforskomiteen, LLH, Bellona og Skeiv Ungdom. Meld deg på og les mer om hva som skjer på Facebook.
  • I Bergen: Amnesty og Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), Norsk Folkehjelp, Raftostiftelsen og flere politiske partier inviterer deg til å bli med på en alternativ åpningssermoni den 28. januar, kl. 17.00. Da markerer vi vår solidaritet ved å gå i fakkeltog for ytringsfrihet rundt Lille Lungegårdsvannet. Det vil være noen appeller før og etter toget. Møt opp ved Den blå stein - meld deg på og les mer om vårt event på Facebook
  • I Trondheim: Filmkveld på ISAK torsdag 23. januar kl 18.00. I samarbeid med Skeiv Ungdom setter vi fokus på LHBT-rettigheter eller mangel på sådanne i Russland. I tillegg blir det en markering øverst i Nordregate lørdag 25. januar kl 12.30 - 13.30, hvor vi samler signaturer for å kreve at Putin stanser angrepene på sivilsamfunnet.
  • I Volda vil det bli en markering den 28. januar.
  • I Stavanger: Det blir en markering på Arneageren foran Kulturhuset fra kl. 16.00-18.00. Vi samler inn signaturer for å kreve at Putin stanser angrepene på sivilsamfunnet. Vil du delta i planlegging eller gjennomføring? Send en epost til Helene på [email protected].
  • I Tromsø: Markering kl. 17.00 i sentrum.
DETTE KAN DU GJØRE HJEMMEFRA:

Les mer på amnesty.no