Tsjekkia: Suksess med levende bøker

Levende bøker i et bibliotek er med på bekjempe diskriminering, rasmisme og ekstremisme i Tsjekkia.
Publisert: 24. Jan 2014, kl. 14:33 | Sist oppdatert: 11. Mar 2015, kl. 14:01
- Menneskebiblioteket hjelper elevene med å overkomme fremmedfrykten og unngå å sette andre i bås. Prosjektet gir studentene erfaring med minoriteter og "bøkene" får muligheten til å dele sine livshistorier med unge mennesker, sier Jiří Bejček, koordinator for Amnestys menneskerettighetsundervisning i Tsjekkia.
Pengene som ble samlet inn under TV-aksjonen i 2012 gikk til Amnesty International og arbeid på fem viktige områder, hvorav det ene var kampen mot diskriminering. Prosjektet Fair Play – Students for Equality i Tsjekkia er finansiert av TV-aksjonsmidlene.
Et menneskebibliotek består av interessante, ulike mennesker som har en historie å fortelle. Biblioteket var svært variert, fra en afghansk flyktning, en angolsk student til en blind skulptør og en sosialarbeider med rom-bakgrunn. Elevene går sammen i små grupper og kan låne hver "bok" i rundt tjue minutter. Ved å gå sammen i mindre grupper blir det enklere å stille spørsmål, uten å tenke på at hele resten av klassen må høre dem. Den levende boken svarer, eller kan sette igang en diskusjon med elevene.
Variert innhold og stor suksess
- Jeg trodde de ville lære noe fra meg, men så viste det seg at jeg faktisk lærte en hel del om meg selv gjennom dem, forteller romani-student Jan Dužda om sin første opplevelse som levende bok.
Så langt har menneskebiblioteket vært innom fem skoler.
Ønsker å informere, oppmuntre og støtte
I løpet av 2013 inngikk Amnesty International i Tsjekkia samarbeidsavtaler med tolv barne- og ungdomsskoler og drop-in-klubber i byene Praha, Brno og Ústí nad Labem, og har planer om at mange menneskerettighetsaktiviteter skal bli realisert gjennom prosjektet og samarbeidet.
I oktober og november ble det holdt interaktive presentasjoner på alle deltakerskolene. Elevene fikk lære å kjenne igjen rasistiske og fremmedfiendtlige holdninger, bakgrunnen for forhåndsdømming og stereotypier samt effekten det har på medmennesker. Prosjektet tar sikte på å informere, stimulere til aktivitet og gi støtte.
Prosjektet har et håp om å gi oppmerksomhet til de økende rasistiske undertonene i det tsjekkiske samfunnet.


Stå opp mot urett!
TV-aksjonen 2012 gir resultater


Det norske folk ga gjennom NRK TV-aksjonen i 2012 200 millioner kroner til Amnestys arbeid for menneskerettighetene internasjonalt. Pengene gjør at Amnesty kan øke engasjementet på en rekke kritiske områder for menneskerettighetene helt til 2017.

Se flere resultater her
Les mer om TV-aksjonen 2012 her
LEVENDE BØKER:
To av de levende bøkene i det tsjekkiske menneskebiblioteket er Fatema Rahimi og Nguyen Thuong Ly.
Fatema Rahimi
Fatemas far var en persisk litteraturlærer som fikk problemer da Taliban tok makten i Afganistan. Han bestemte seg for å flykte med familien og la ut på en 4 700 kilometer lang reise til Tsjekkia. Her flyttet familien fra en flyktningleir til en annen i to år, før de endte opp i Šumperk. Idag studerer Fatema europeisk kulturhistorie ved Karlsuniversitetet.
Nguyen Thuong Ly
Begge foreldrene til Ly er fra Vietnam, men de møttes ikke før de begge var studenter i daværende Tsjekkoslovakia. Ly regnes derfor med i første generasjon av tsjekkiskfødte barn av vietnamesiske foreldre – ofte kalt bananbarna fordi de er "gule" på utsiden og "hvite" inni, og sees på som utenlending både i Tsjekkia og Vietnam. Av den grunn føler hun seg ikke skikkelig hjemme noe sted, og på grunn av farens politiske aktiviteter har hun og familien heller ikke kunnet reise til Vietnam hvor deler av familien fortsatt holder til. Ly studerer journalistikk ved det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Karlsuniversitetet, og var tidligere redaktør av Amnesty Internationals tsjekkiske exisTENSE i ett år.