Bahrain: Svinnende håp om reform og rettferdighet

14. februar er det fem år siden demonstrasjonene, også kjent som 14. februar-revolusjonen, startet i Bahrain. Fremdeles unngår myndighetene å følge sine menneskerettslige forpliktelser.
Publisert: 12. Feb 2016, kl. 11:03 | Sist oppdatert: 13. jun 2016, kl. 17:01

Fem år etter bølgen med protester for krav om reformer i Bahrain, svinner håpet for forbedrede menneskerettigheter og ansvarlighet for tidligere og pågående brudd på menneskerettighetene.

De store protestene, som starter 14. februar 2011, ble møtt med vold av sikkerhetsstyrkene. De skjøt, drepte og skadet demonstrantene. Andre døde i varetekt etter å ha blitt utsatt for tortur.

– Fem år etter opprøret fortsetter tortur, vilkårlige fengslinger og utbredte krafttiltak mot fredelige aktivister og kritikere av myndighetene. I Bahrain i dag risikerer alle som kritiserer myndighetene straff, være seg menneskerettighetsforkjempere eller politiske aktivister, sier James Lynch, Amnesty Internationals avdelingsdirektør for Midtøsten og Nord-Afrika.

– Til tross for løfter fra myndighetene om å straffeforfølge sikkerhetsstyrker ansvarlige for menneskerettighetsbrudd i 2011, venter folket i Bahrain fortsatt på rettferdighet. Institusjoner opprettet for å beskytte menneskerettighetene har ikke bare feilet med å avholde uavhengig undersøkelser og holde gjerningsmennene ansvarlige, men ser nå i økende grad ut til å bli brukt til å hvitvaske fortsatte overgrep.

Urettferdig straffeforfølgelse

Politiske aktivister, menneskerettighetsforkjempere, lærere og leger var blant de arresterte for ledelse av eller deltakelse i 2011-protestene eller for å ha snakket ut om menneskerettighetsbruddene. Mange av dem sitter fremdeles fengslet. Flere sitter inne på livstidsdommer, og i noen tilfeller er dommen avsagt kun basert på «tilståelser» de selv sier var tvunget fram av tortur. Som en grell kontrast har det ikke vært ansvarlighet for den overveldende majoriteten av brudd begått av myndighetene. De få medlemmer av sikkerhetsstyrkene som var tiltalt for å ha begått overgrep, inkludert de som skjøt og drepte demonstranter, ble enten frikjent for "selvforsvar" eller gitt symbolske dommer som ikke gjenspeiler alvoret i overgrepene.

– Unnlatelsen av å effektivt holde sikkerhetsoffiserer som begikk overgrep i 2011 ansvarlige gir signaler om at tortur og vilkårlig og grov bruk av makt vil gå ustraffet. Myndighetene må tøyle sikkerhetsstyrkene og gjøre helt klart at brudd ikke vil bli tolerert og at de ansvarlige vil bli brakt for retten, sier James Lynch.