#FreeRaifBadawi: Ti brutale fakta om Saudi-Arabia

Saken til Raif Badawi er dessverre bare toppen av isfjellet når det kommer til menneskerettighetsbrudd i Saudi-Arabia. Her er ti urovekkende fakta om det oljerike landet.
Publisert: 13. Mar 2015, kl. 14:00 | Sist oppdatert: 18. Mar 2015, kl. 11:38
1. Grusomme, umenneskelige og nedverdigende straffemetoder
Saudi-Arabia er kjent for sine middelalderske straffemetoder. Pisking, amputasjoner og kryss-amputasjoner (en fremgangsmåte hvor man kutter av for eksempel én hånd og én fot på motsatte sider av kroppen) er noen av metodene som blir brukt. I tillegg til Raif Badawi har menneskerettighetsforkjempere som Mikhlif bin Daham al-Shammari og Omar al-Said blitt dømt til henholdsvis 200 og 300 piskeslag de siste to årene, samt den filippinske migrantarbeideren Ruth Cosrojas, som også ble dømt til 300 piskeslag.

2. Økning i statsautoriserte henrettelser
Saudi-Arabia er et av de ledende landene i verden når det gjelder antall henrettelser, med flere titalls mennesker som blir henrettet årlig – inkludert offentlige halshugginger. Hittil i år har 44 personer blitt henrettet, noe som er nesten fire ganger det tilsvarende tallet for denne tiden i 2014.

3. Ønsker å straffe aktivister
I tillegg til Raif Badawi sitter flere titalls frittalende aktivister bak murene, kun for å ha utøvd sin ytrings- og forsamlingsfrihet. Myndighetene har rettet oppmerksomheten mot det lille, men tette fellesskapet av menneskerettighetsforkjempere i Saudi-Arabia. Dette har de gjort blant annet gjennom anti-terrorlovgivning for å kunne slå ned på aktivistenes fredelige aksjoner som tar sikte på å avdekke og håndtere brudd på menneskerettighetene.

4. Ingen rom for uenighet
Alle offentlige samlinger, blant annet demonstrasjoner, er forbudt etter en ordre som ble utstedt av innenriksdepartementet i 2011. De som trosser forbudet risikerer å bli arrestert, tiltalt og fengslet for å ha "hisset opp folk mot myndighetene".

5. Kvinner blir systematisk diskriminert
Kvinner og jenter er fortsatt utsatt for diskriminering gjennom lov og praksis, med lovgivning som underordner kvinners status i forhold til menns, spesielt i familiære saker som ekteskap, skilsmisse, barnefordeling og arv. Kvinner som støttet en kampanje for avvikling av forbudet mot at kvinner kan kjøre bil, står nå overfor trusler om arrestasjon og annen trakassering.

6. Tortur er rutine i varetekt
Tidligere fanger, tiltalte og andre har fortalt Amnesty International at fengselsmyndighetenes bruk av tortur og annen mishandling er vanlig og utbredt, og at de ansvarlige aldri blir stilt for retten.

7. Vilkårlige arrestasjoner og fengslinger
Utallige mennesker har blitt arrestert og holdt i forvaring i seks måneder eller mer, noe som bryter med kongedømmets egne forordninger. Fangene blir ofte holdt isolert under avhør og nektet tilgang til sine advokater. Noen menneskerettighetsaktivister har blitt fengslet uten lov og dom i mer enn to år.

8. Innarbeidet religiøs diskriminering
Saudiarabiske sjiamuslimer opplever systematisk diskriminering, noe som begrenser deres tilgang til offentlige tjenester og sysselsetting. Flere sjia-aktivister har fått dødsdommer og lange fengselsstraffer for sin påståtte deltakelse i protester i 2011 og 2012.

9. Massedeportasjon av migrantarbeidere
Ifølge innenriksdepartementet førte en aksjon mot uregelmessige utenlandske arbeidsinnvandrere i november 2013 til deportasjon av mer enn 370.000 mennesker. 18.000 av disse var fortsatt fengslet i mars i 2014. Tusenvis av mennesker ble uten forvarsel returnert til Somalia, Jemen eller andre stater der de var – og fortsatt er - i fare for å bli utsatt for brudd på menneskerettighetene.

10. "What happens in the Kingdom, stays in the Kingdom"
Saudiarabiske myndigheter fortsetter å nekte uavhengige menneskerettighetsorganisasjoner tilgang, inkludert Amnesty International. Gjennom domstolene straffeforfølger myndighetene aktivister og familiemedlemmer av ofrene som tar kontakt med oss. Dette gjør det desto lettere for saudiarabiske myndigheter å kontrollere befolkningen.

Hva DU kan gjøre for Raif Badawi og de andre samvittighetsfangene i Saudi-Arabia:
  • Signere aksjonene
  • Ringe den saudiarabiske ambassaden og protestere mot myndighetenes menneskerettighetsbrudd. Ambassadens telefonnummer er 22 04 90 10 og 22 04 90 11. Ambassaden åpner klokken 09:00. Husk å være saklig og tiltale personene på ambassaden høflig.
  • Fortelle alle du kjenner om sakene
  • Print ut underskriftslistene og heng dem opp på en felles oppslagstavle
  • Skap oppmerksomhet om sakene på nett og i media, på skolen, arbeidsplassen, og/eller på gaten
  • Fortelle andre hva du har gjort i kommentarfeltet


Raif Badawi:
7. mai 2014 ble Raif Badawi dømt av straffedomstolen i Jeddah til 10 års fengsel og 1000 piskeslag etterfulgt av 10 års reiseforbud og et forbud mot å publisere i media og å delta i offentlig debatt, hvor han har sittet i varetekt siden 17. juni 2012. I tillegg fikk han en bot på 1 million Saudi riyals (ca. US$266.631), og alt dette for å ha opprettet en nettside for liberal og sosial debatt. Han ble i utgangspunktet tiltalt for frafall fra Islam, noe man risikerer dødsstraff for i Saudi-Arabia. Begrunnelsen peker på en rekke artikler på siden Raif Badawi opprettet, både andres og innlegg han selv har skrevet. Blant sakene er en artikkel om Valentine’s Day, som er forbudt i Saudi-Arabia. Han er også anklaget for å ha latterliggjort den saudiarabiske kommisjon for å fremme dyd og hindre synd, også kjent som det religiøse politiet.

For ti uker siden mottok Raif sine første 50 piskeslag utenfor al-Jafali moskéen på et offentlig torg etter fredagsbønnen i byen Jeddah. Etter den første «runden» med 50 piskeslag, fastslo en lege overfor fengselsmyndighetene at sårene ikke hadde grodd tilstrekkelig for å la ham gjennomgå neste runde av piskeintervallene.

Følgende fredag, mens én medisinsk komité frarådet at Raif Badawi burde bli pisket på grunn av høyt blodtrykk, insisterte en annen fengselslege på at det ikke var noe galt med han, og at den planlagte piskingen burde gjennomføres. Deretter, i ni sammenhengende uker har det vært opphold i piskingen, av grunner ikke oppgitt av saudiske myndigheter. Amnesty International er overbevist om at dette er på grunn av press fra det internasjonale samfunn.

Raif Badawis sak ble henvist fra Høyesterett til straffedomstolen i Jeddah den 3. februar. Amnesty International har fått informasjon om at dommeren som har blitt oppnevnt i Raif Badawis sak i straffedomstolen er den samme dommeren som tidligere har dømt ham for frafall fra islam. Dette til tross for at lagmannsretten ved to ulike anledninger har uttalt at Raif ikke skal anklages for dette. Vi frykter derfor at Raif kan bli anklaget for frafall igjen, og i verste fall bli dømt til døden hvis han blir funnet skyldig.

Waleed Abu al-Khair:
Raif Badawis advokat, Waleed Abu al-Khair, sitter selv fengslet for en dom på 15 år for å ha deltatt i fredelige demonstrasjoner. Amnesty International aksjonerer også for han. Signér aksjonen hans her.

The Saudi Society for Political and Civil Rights (ACPRA):
Samvittighetsfangene Dr. Abdullah al-Hamid og Dr. Mohammad al-Qahtani er dømt til 10 og 11 års fengsel, blant annet for å ha startet en menneskerettighetsorganisasjon i Saudi Arabia. Signér aksjonen her.

Hver fredag demonstrerer Amnesty Norge utenfor den saudiarabiske ambassade i Oslo fra kl. 08:45-09:30. Bli med du også!



Se også