Ny dom i saken mot Raif Badawi: Tusen piskeslag og ti års fengsel

- Dommen er vanvittig og opprørende. Nå må norske myndigheter manne seg opp og si fra til sine saudiske kolleger. 
Publisert: 8. Mai 2014, kl. 10:02 | Sist oppdatert: 12. nov 2014, kl. 16:37
Det sier seniorrådgiver Ina Tin i en kommentar til dommen.
- Raif Badawi forfølges for å ha invitert til nettdebatt. Dommen mot ham er ledd i en bølge av undertrykkelse i Saudi-Arabia som ikke kan fortsette uten kritikk, fortsetter Tin.
Amnesty International krever at myndighetene i Saudi-Arabia setter til side dommen og løslater Raif Badawi umiddelbart og betingelsesløst.
Raif Badawi som er en av grunnleggerne av websiden Saudi Arabia Liberals, ble av straffedomstolen i Jeddah dømt til 10 års fengsel, 1000 piskeslag og en bot på 1 million Saudi riyals (ca. US$266.631). Dommen sier at Raif Badawi er kjent skyldig i å ha dannet et online-diskusjonsforum og for å ha fornærmet islam.

- Dommen på ti års fengsel og 1000 piskeslag er vanvittig og opprørende. Raif Badawi er en samvittighetsfange som ikke har gjort noe annet enn å våge å skape et offentlig diskusjonsforum og dermed utøve sin rett til ytringsfrihet, sier Ina Tin.
Raif Badawi er det seneste offeret i myndighetenes nådeløse kampanje mot fredelige aktivister i Saudia-Arabia. Det virker som myndighetene er fast bestemt på å knuse enhver form for kritisk tenkning, og de unnlater ikke å bruke alle de midler de har til disposisjon, som harde fengselsdommer og korporlig straff.

Fysisk avstraffelse, som pisking, er brudd på internasjonal rett som forbyr tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigene behandling eller straff.

Forfølgelsen av Raif Badawi har vakt stor oppsikt i Norge, og mer enn 40.000 har signert ulike appeller om løslatelse av ham. Særlig barn og unge har engasjert seg til støtte for nett-brukeren. Mange videregående elever har skrevet tekster om Raif Badawi i en konkurranse om å bli låtskriver for Lars Vaular, mens ungdomsskoleelever har skrevet solidaritetsbrev til den saudiske fangen. Han har gjentatte ganger gitt uttrykk for rørende takknemlighet for det norske engasjementet.
- Amnesty vil takke alle i Norge som har engasjert seg for Raif Badawi og vi ber dere stå sammen med oss i den fortsatte kampen for hans løslatelse, sier Ina Tin.
- Vi oppfordrer norske myndigheter til å la seg inspirere av de norske ungdommene og manne seg opp til å si fra til sine saudiske kolleger. Ikke la olje eller sikkerhetspolitiske interesser stå i veien for åpent å kritisere den omfattende kneblingen av ytringsfriheten som nå skjer i Gulfstaten, sier Tin.

Raif Badawi ble fengslet for første gang i 2012 for å ha forbrudt seg mot Saudi-Arabias IT-lover og for å ha fornærmet religiøse myndigheter gjennom sine online-innlegg, samt for å ha gitt andre i Saudi Arabian Liberals adgang til å skrive innlegg på nettsiden hans. Han ble den gang dømt til syv års fengsel og 600 piskeslag.

I desember i fjor ble dommen hans oversendt fra en appelldomstol til straffedomstolen i Jeddah for ny vurdering. Den opprinnelige siktelsen lød på «frafallenhet» , noe som blir ansett som en alvorlig forbrytelse i Saudi-Arabia og er belagt med dødsstraff.


AKSJON FOR SAMVITTIGHETSFANGER: