Syria: Umenneskelige lidelser i Aleppo

Mange sivile i Aleppo forsøker å klare seg under bakken for å komme seg unna de nådeløse luftangrepene fra regjeringsstyrker mot opposisjonskontrollerte områder.
Publisert: 5. Mai 2015, kl. 01:01 | Sist oppdatert: 14. jul 2015, kl. 12:49
Den nye rapporten "‘Death everywhere’: War crimes and human rights abuses in Aleppo" beskriver i detalj de grufulle krigsforbrytelsene og andre overgrep som daglig blir begått både av regjeringsstyrker og væpnede opposisjonsgrupper i Aleppo. Amnesty konkluderer også med at noen av regjeringens handlinger i Aleppo er forbrytelser mot menneskeheten.

Flyttet under bakken

Rapporten dokumenterer ødeleggelsene og blodbadet forårsaket av tønnebomber – fylt med eksplosiver og metallbiter – som regjeringsstyrker har sluppet over skoler, sykehus, moskeer og markeder fulle av mennesker. Mange sykehus og skoler har søkt trygghet ved å flytte til kjellere og undergrunnsbunkere.

- Omfattende grusomheter, særlig regjeringsstyrkenes utspekulerte og nådeløse luftbombing av sivile nabolag, har i økende grad gjort livet for sivile i Aleppo uutholdelig. Disse forkastelige og kontinuerlige angrepene mot boligområder tyder på en policy om å bevisst og systematisk rette angrepene mot sivile, noe som utgjør krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, sier Philip Luther, leder av Amnesty Internationals arbeid i Midtøsten og Nord-Afrika.

- Ved å nådeløst og bevisst angripe sivile, virker det som den syriske regjeringen nå kollektivt straffer den sivile befolkningen i Aleppo.

Grusomme scener

Amnestys rapport dokumenterer åtte tønnebombeangrep (se faktaboks til høyre). Overlevende beskriver grufulle blodbadsscener etter eksplosjonene.

- Jeg så barn uten hoder, kroppsdeler overalt. Det var slik jeg så for meg at helvete ville være, sier en lokal fabrikkarbeider til Amnesty. Han beskrev etterdønningene etter et angrep på al-Fardous-nabolaget i 2014.

En lokal kirurg fortalte at skadeomfanget han hadde sett som følge av tønnebomber var uten sidestykke. – Tønnebomber er det mest grusomme og skadelige våpenet, sier kirurgen i Amnestys rapport.
- Så mange amputasjoner, innvoller ute av kroppen, det er for grusomt, sier han.

Et tønnebombeangrep slo til på et marked i Sukkari-nabolaget i juni 2014 mens 150 mennesker ventet i kø for å få matkurver fra et humanitært utdelingspunkt i nærheten. Et øyevitne beskrev scenene i kjølvannet av angrepene som «ren horror», og sa at angrepet var rettet mot sivile.

- Det var mannen som drev iskrembutikken, mannen som drev sandwichbutikken, mannen som drev lekebutikken. De ble alle drept, sa han.

Lever alltid i frykt

Rapporten beskriver også den fryktelige påkjenningen det er for sivile å leve i skyggen av denne dødelige og vedvarende trusselen.

- Det er ikke noe sol, ikke noe frisk luft, vi kan ikke gå opp og det er alltid fly og helikoptre i luften, sier en doktor hvis feltsykehus er blant dem som er tvunget ned i undergrunnen.

- Vi er alltid nervøse, alltid bekymret, ser alltid opp mot himmelsen, sier en lærer fra Aleppo til Amnesty.

En annen beboer beskriver Aleppo som «helvetessirkelen». – Gatene er fylt med blod. Menneskene som blir drept er ikke menneskene som kjemper i kamp, sier han.

Mistet alt fremtidshåp

Frykten og desperasjonen blant sivile i Aleppo er tydelig.

- Mange føler seg forlatt og har mistet alt fremtidshåp. For mer enn ett år siden vedtok FN en resolusjon om stans i alle menneskerettighetsovergrep, spesielt tønnebombeangrep, og lovte at det ville bli konsekvenser hvis regjeringen ikke fulgte opp. I dag har det internasjonale samfunnet snudd ryggen til Aleppos sivile, og viser en kaldhjertet likegyldighet overfor en eskalerende menneskelig tragedie, sier Philip Luther.

Å fortsette ikke å gjøre noe er fullstendig uholdbart. De som står bak krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten tar dette som et tegn på at de kan fortsette å holde de sivile i Aleppo som gisler uten frykt for noen konsekvenser.

- Å henvise situasjonen i Syria til den internasjonale straffedomstolen vil gi et signal om at de som beordrer og utfører disse forbrytelsene kan bli stilt for retten og det kan bidra til å legge demper på overgrepsspiralen, sier Philip Luther.

Dødelige missilangrep

I tillegg til tønnebomber, dokumenterer rapporten også tre missilangrep utført av regjeringsstyrker. Dette inkluderer også et angrep på en kuntsutstilling for barn på Ain Jalut-skolen i april 2014.
- Jeg så ting der som jeg ikke kan beskrive. Det var deler av barn, blod overalt. Kroppene var i filler, sa en geografilærer som var vitne til angrepet.

Væpnede opposisjonsgrupper i Aleppo begår også krigsforbrytelser ved å bruke upresise våpen som bombekastere og improviserte raketter med gassbeholdere, kjent som helveteskanoner, i angrep som drepte minst 600 sivile i 2014. Beboere sa at angrep av væpnende opposisjonsgrupper ofte er «helt tilfeldige».
- Du føler deg aldri sikker eller trygg, noensinne. Du vet aldri, du kan til enhver tid bli truffet, sier en beboer i al-Jamaliya-nabolaget.

Tortur og andre overgrep

Rapporten dokumenterer også utbredt bruk av tortur, vilkårlig fengsling og bortføring av både regjeringsstyrker og væpnede opposisjonsgrupper. En tidligere fange, en fredelig aktivist arrestert av regjeringsstyrker i 2012 for å ha filmet en protest, beskriver hvordan han ble tvunget inn i et bildekk, slått med kabler som skar inn i huden, og hvordan han hørte skrikene fra andre som ble torturert om natten.

– Fra rundt 5 til 6 om morgenene kunne du bare høre kvinnene skrike. Klokken 7 stanset kvinnene, og så hørte du mennene. Alltid til den samme tid, sa han.

Han ble holdt i forvaring i Aleppo Central Prison, som ble bombet av begge parter, og hvor hundrevis av fanger ble sultet og noen ble summarisk henrettet. En annen mann som ble fanget av en væpnet opposisjonsgruppe i Aleppo beskriver hvordan han ble kraftig banket opp, gitt elektriske sjokk og hengt fra håndleddene i lengre perioder, før han til slutt ble løslatt.

I tillegg til å holde ut brutale angrep fra begge sider, så lever folk i Aleppo under elendige forhold og sliter med å få tak i de mest nødvendige ting som mat, medisiner, vann og elektrisitet.



LES MER: DETTE KREVER AMNESTY:
  • Amnesty International ber alle parter i konflikten i Syria om å stanse bevisste angrep mot sivile, sivile bygninger eller infrastruktur, i tillegg til bruken av upresise våpen som tønnebomber eller bombekastere i befolkede områder.
  • Amnesty International ber om at regjeringen stanser vilkårlige arrestasjoner og forvaring og tvungne forsvinninger, og om at væpnede grupper slutter å bortføre sivile og å ta gisler. Alle parter må stanse bruken av tortur og annen mishandling, og behandle alle fanger humant.
  • Amnesty International ber alle parter om å gi uhindret humanitær tilgang til aktører som leverer nødhjelp til Aleppo og i resten av Syria.
FAKTA:
  • Tønnebomber er oljetønner, drivstofftanker eller gassylindre som er fylt med eksplosiver, drivstoff og metallbiter, som slippes ned fra helikoptere. Slike tønnebomber drepte flere enn 3000 sivile i Aleppo i fjor, og har totalt drept mer enn 11.000 i hele Syria siden 2012. Lokale aktivister i Aleppo talte mer enn 85 angrep med tønnebomber i forrige måned, noe som førte til at minst 110 sivile ble drept.
  • Ennå har ikke den syriske regjeringen anerkjent et eneste sivilt dødsfall som følge av disse angrepene. I februar i år nektet president Bashar al-Assad kategorisk for at hans styrker i det hele tatt brukte tønnebomber.