Økende bevis for krigsforbrytelser i Gaza: USAs dobbeltmoral

Amerikanske myndigheter må umiddelbart stanse sine pågående leveranser av store mengder våpen til Israel. Hvis ikke er de medskyldige i Israels brudd på internasjonal rett i Gaza.
Publisert: 1. aug 2014, kl. 11:39 | Sist oppdatert: 1. aug 2014, kl. 13:42
30. juli kom nyheten om at USA hadde tillatt mer tilførsel av krigsmateriell til Israel - samme dag som den amerikanske regjeringen fordømte bombingen av en FN-skole i Gaza. Et angrep som kostet 20 mennesker livet, inkludert barn og humanitært FN-personell.
- Det er dypt kynisk av Det hvite hus å fordømme dødsfallene når de så utmerket godt vet at de ansvarlige for de israelske angrepene er væpnet til tennene med våpen og utstyr finansiert av amerikanske skattebetalere, sier Brian Wood, leder av Våpenkontroll og Menneskerettigheter hos Amnesty International.
Amnesty International ber om at FN umiddelbart iverksetter en omfattende våpenembargo mot Israel, Hamas og palestinske væpnede grupper, for å forhindre brudd på internasjonal humanitær rett og menneskerettighetene fra alle sider.
Nye våpenleveranser
Pentagon har nettopp godkjent en umiddelbar leveranse av granater til israelske væpnede styrker, fra et amerikansk lager i Israel. 15. juli ankom dessuten en skipslast med 4,3 tonn av amerikanskproduserte rakettmotorer den israelske havnen Haifa.
Disse leveransene kommer i tillegg til krigsmateriell fra USA verdt mer enn 62 millioner dollar, som er eksportert til Israel mellom januar og mai i år.
- Den amerikanske regjeringen heller bensin på bålet ved å fortsette sin tilførsel av den type våpen som Israels væpnede styrker bruker til å bryte menneskerettighetene. Den amerikanske regjeringen må innse at ved gjentatte ganger å sende og betale for slike våpen, så forverrer de og bidrar ytterligere til at grove overgrep blir begått mot sivile i Gaza-konflikten, sier Brian Wood.
Hamas setter sivile i fare
Væpnede palestinske grupper fortsetter også å avfyre vilkårlige raketter mot Israel, noe som setter sivile i fare og er et klart brudd på internasjonal rett. Amnesty International har gjentatte ganger krevd en umiddelbar stans i slike angrep, som utgjør krigsforbrytelser.
I forrige uke sa speakeren i det iranske parlamentet at Iran hadde bidratt med kunnskap om våpenproduksjon til Hamas i Gaza. I november 2013 sa han at Iran hadde gitt både økonomisk og militær støtte til Hamas, og lederen for Irans Revolutionary Guards sa at missilteknologi hadde blitt tilført. Hamas-krigere har medgitt å avfyre iranske Fair 5-missiler mot Tel Aviv, men for det meste er det M25 eller «Qassam»-raketter og GRAD-raketter med kortere rekkevidde som brukes.
USA verst i klassen
USA er den soleklart største eksportøren av militært utstyr til Israel. Ifølge informasjon offentliggjort av den amerikanske regjeringen, inkluderte våpenoverførsel til Israel mellom januar og mai i år rakettkastere for nesten 27 millioner dollar, «deler til styrte missiler» verdt 9,3 millioner dollar og nesten 762.000 dollar for «bomber, granater og annet krigsmateriell».
Siden 2012 har USA eksportert vanlige våpen og krigsmateriell til Israel verdt 276 millioner dollar, et tall som ikke inkluderer eksport av militært transportutstyr og høyteknologi.
I påvente av en våpenembargo fra FN, ber Amnesty alle stater om å unilateralt stanse all tilførsel av militært utstyr, assistanse og krigsmateriell til alle parter i konflikten. Slike leveranser må ikke settes i gang igjen før alle overgrep utført i tidligere konflikter er skikkelig etterforsket og de ansvarlige brakt for retten.
- Som den ledende våpeneksportøren til Israel, så bør USA lede an. De kan vise sin uttalte respekt for menneskerettighetene og internasjonal humanitær rett ved raskt å stanse våpentilførselen til Israel og pushe på for en FN-våpenembargo mot alle parter i konflikten. Ved å unnlate å gjøre dette, ignorerer deat uskyldige liv går tapt i konflikten på begge sider, sier Brian Wood.
Mer enn 1400 palestinere, for det meste sivile, har blitt drept siden Israel begynte sin siste offensiv «Protective Edge» mot Gaza 8. juli. Minst 56 israelske soldater har dødd i konflikten, i tillegg til tre sivile i Israel, inkludert en thailandsk statsborger.