#VelkommenSyria: Vi åpner dørene for flyktninger fra Syria

Med kampanjen #VelkommenSyria er målet å få Norge til å ta i mot minst 5000 flyktninger i 2015. 
Publisert: 3. Mar 2015, kl. 17:24 | Sist oppdatert: 4. Mar 2015, kl. 15:59
Krigen i Syria har ført til at rundt 4 millioner mennesker har flyktet fra hjemlandet. Nabolandene kneler i møte med 95 prosent av flyktningene, og ber desperat verdenssamfunnet om hjelp.
- Norge burde ta imot langt flere enn de planlagte 1500 kvoteflyktninger i 2015. For hvis ikke rike Norge kan gå foran som et godt eksempel på hvordan man kan hjelpe de aller mest sårbare, hvem kan da? spør generelsekretær John Peder Egneæs.

Amnesty krever at Norge tar i mot minst 5000 flyktninger fra Syria i løpet av 2015. Vi håper du vil stille deg bak kravet ved å signere aksjonen på vår nye kampanjeside www.amnesty.no/velkommensyria.

Norge har plikt til å bidra

Folk på flukt har rett til å søke beskyttelse.

- Når en konflikt skaper en strøm av flyktninger til et enkelt eller noen få andre land, har verdenssamfunnet en plikt til å avlaste de berørte landene. Byrdefordeling er nedfelt i flyktningkonvensjonen og i flere andre menneskerettslige dokumenter, sier Egenæs.

Han understreker at Norge, sammen med andre land i verden, har en plikt til å bidra.

- Vi må faktisk avlaste Syrias naboland. Historien om Syria handler også om oss. Den handler om hvordan vi velger å forholde oss til den aller største humanitære katastrofen i vår tid, sier Egenæs.

FN ber om hjelp

FNs høykommissær for flyktninger har gjentatte ganger bedt verdenssamfunnet om å avlaste Syrias naboland. De trenger både massiv humanitær hjelp for å håndtere situasjonen og en solidarisk håndsrekning fra andre land.

Høykommisæren ber om at de mest sårbare flyktningene i nabolandene blir tatt i mot i andre land. Vi blir bedt om å ta i mot ti prosent av de syriske flyktningene i nabolandene, dvs 380.000 flyktninger.

- Dette er de aller mest sårbare flyktningene fra Syria. Amnesty International mener at det er helt nødvendig at vi gjør en større innsats for å avhjelpe den humanitære krisen som krigen i Syria har skapt. Derfor har vi satt flyktningene fra Syria helt øverst på vår dagsorden, sier John Peder Egenæs.

Oppfordrer til dugnadsånd

Amnesty har gått ut med appeller til en rekke rike land i Europa, Amerika, Asia og Gulfen om å ta i mot flere flyktninger fra Syria. Den appellen gjelder også Norge. I år må vi ta i mot minst 5000 kvoteflyktninger fra Syria og det samme neste år.

- Vi har gjort det før, under krigene på Balkan, vi kan gjøre det igjen. Amnesty har spurt leger og psykologer, de står klare. Mange kommuner har allerede sagt seg villig til et krafttak. Det som trengs er politisk vilje, sier Egenæs.

Den mangler foreløpig. Nå ønsker Amnesty å skape et press fra kommune-Norge, fra frivilligheten, fra organisasjonslivet, fra skoler og lokalsamfunn med følgende budskap: Vi ønsker syriske flyktninger velkommen til oss!

- Hvis denne dugnadsånden blir sterk nok og tydelig nok, vil regjeringen lytte. Men det blir ingen slik dugnad uten at mange deltar. Derfor oppfordrer jeg alle til å gå inn på www.amnesty.no/velkommensyria, og se hvordan de kan bidra, sier Egenæs.



SI #VELKOMMENSYRIA: