Ensaf Haidar i Oslo: Vil aldri be Raif slutte å skrive

Hun kan ikke stå ved sin manns side i bokstavelig forstand, men likevel gjør hun alt hun kan for å støtte ham. Se videoen fra Ensaf Haidars besøk i Oslo, hvor hun forteller om livet med og uten Raif Badawi.
Publisert: 28. jul 2015, kl. 10:00 | Sist oppdatert: 20. Feb 2018, kl. 15:36
Ensaf Haidar er gift med den saudiarabiske bloggeren Raif Badawi. Saudiarabiske myndigheter likte ikke det som sto på nettsiden hans, hvor han inviterte til debatt. Han er derfor dømt til ti års fengsel, en millionbot og ti års utreiseforbud, i tillegg til tusen piskeslag. Hver fredag skal han etter planen få femti piskeslag for det som ble skrevet på nettsiden. Den niende januar i år fikk han de første femti. Hun frykter for livet hans dersom han får flere.

Driver kampanje fra andre siden av kloden

Han bor i et fengsel i Jeddah, hun i Canada med tre barn som savner faren sin. Derfra driver hun en iherdig kamp for å mobilisere flest mulig til å protestere mot den inhumane og urettferdige behandlingen av Raif.

Ensaf Haidar besøkte Oslo i mai i år. Hun sto side om side med norske aktivister og ropte sine krav mot Saudi-Arabias ambassade, hun møtte norske politikere, og fortalte om sin historie med Raif i et åpenhjertig intervju.

Full støtte

- Diskuterte dere om han skulle stoppe å skrive, da dere skjønte hva konsekvensene kunne bli? Amnestys seniorrådgiver Ina Tin våger å stille Ensaf Haidar de mest personlige spørsmålene foran den fullsatte salen på Litteraturhuset i Oslo. De har hatt kontakt på nettet, utvekslet nyheter, bilder fra demonstrasjoner og referater fra møter med myndigheter, aktivister og politikere.

- Aldri. Ikke en gang i dag ville jeg bedt ham å la det være. Han har ikke gjort noe galt, slår Ensaf fast. En spontan applaus bryter løs.

Ikke veldig kontroversiell

- Han tvang ingen til å snakke ut. Men kanskje folk ville det, kanskje de var undertrykte? Han er ikke kun straffet for å ha startet nettsiden, men også for det andre har skrevet på den. Men det handlet ikke en gang om religion eller om staten. Det var helt ordinære temaer. Hvorfor skulle man ikke kunne diskutere rollen til det såkalte religiøse politiet?

Det religiøse politiet (eller Committee for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice, som det egentlig heter) patruljerer rundt i byene og passer på at folk er riktig kledt, at de ber når de skal, at de ikke bruker mobiltelefon med kamera, og at menn og kvinner ikke går sammen med mindre de er i familie.

- Raif vil bare at folk skal ha frihet. Frihet til å dra dit de vil, kle seg som de vil, spise og drikke som de vil. Ingen har rett til å blande seg borti andres liv på denne måten.

Se hele intervjuet her






  • Den 7. mai 2014 ble Raif Badawi dømt av straffedomstolen i Jeddah til 10 års fengsel og 1000 piskeslag etterfulgt av 10 års reiseforbud og et forbud mot å publisere i media og å delta i offentlig debatt. I tillegg fikk han en bot på 1 million saudiske riyal (ca. US$266.631).
  • Raif Badawi er dømt for å ha opprettet en nettside for liberal og sosial debatt. Han er også anklaget for å fornærmet Islam i Saudi-Arabia.
  • Ifølge dommen skal Raif motta ikke mindre enn 50 piskeslag hver gang, med ikke mer enn en ukes pause mellom hver gang.
  • Over en million mennesker har signert Amnesty Internationals krav om at han må løslates betingelsesløst.