Kidnappet av Boko Haram: Voldtatt og tvunget til kamp

En ny Amnesty-rapport dokumenterer Boko Harams herjinger og grusomme overgrep.
Publisert: 14. Apr 2015, kl. 02:00 | Sist oppdatert: 14. Apr 2015, kl. 10:19
Minst 2000 kvinner og jenter har blitt bortført av Boko Haram siden begynnelsen av 2014, og mange har blitt utsatt for voldtekt og trent til kamp. Det sier Amnesty International i en ny rapport, som slippes på ettårsdagen for kidnappingen av jentene på Chibok-skolen.

Rapporten "'Our job is to shoot, slaughter and kill': Boko Haram's reign of terror" dokumenterer flere krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten begått av Boko Haram. Dette inkluderer drapene på minst 5500 sivile under gruppens raid gjennom nordøst-Nigeria i 2014 og tidlig 2015.

Amnesty-rapporten belyser de brutale metodene den væpnende gruppen bruker i nordøst-Nigeria. Gutter og menn blir jevnlig tvunget til kamp eller systematisk henrettet, og unge kvinner og jenter blir bortført, fengslet og i noen tilfeller voldtatt, tvangsgiftet og tvunget til å delta i væpnede angrep. Det siste av og til mot deres egne byer og landsbyer.

- Menn og kvinner, gutter og jenter, kristne og muslimer. Alle har blitt bortført og brutalisert av Boko Haram gjennom et terrorregime som har berørt millioner. Nylige militære seire kan være begynnelsen på slutten for Boko Haram, men det er mye som må gjøres for å beskytte sivile, løse den humanitære krisen og begynne helingsprosessen, sier Salil Shetty, Amnestys internasjonale generalsekretær.

Rapporten inneholder også grafiske bevis, inkludert nye satelittbilder, som viser omfanget av ødeleggelsene i kjølvannet av Boko Harams herjinger.

Tvangsgiftes og voldtas

De savnede skolejentene fra Chibok-skolen utgjør bare en liten andel av alle kvinnene, jentene, mennene og guttene som er blitt kidnappet av Boko Haram. I rapporten står det hvordan Boko Haram først tar kidnappede kvinner og jenter til leirer i avsidesliggende steder eller til midlertidige leirer. Herfra blir de så tatt med til hus i byer og landsbyer og forsøkt indoktrinert med Boko Harams versjon av islam, som en forberedelse til ekteskap.

Dette skjedde med Aisha (19), som ble kidnappet under et bryllup i september 2014, sammen med søsteren sin, bruden og brudens søster. En uke senere ble de to sistnevnte tvunget til å gifte seg med Boko Haram-soldater.

- De pleide å lære jenter hvordan de skulle skyte med våpen. Jeg var blant jentene som ble trent til å skyte. Jeg ble også lært opp til å bruke bomber og hvordan man skulle angripe en landsby, sier Aisha til Amnesty i rapporten. Hun ble etterhvert sendt ut til å angripe sin egen landsby. Aisha forteller at hun ble voldtatt gjentatte ganger de tre månedene hun var i fangenskap, noen ganger av opptil seks soldater om gangen. Hun var også vitne til at søsteren og mer enn 50 andre ble drept.

- Noen nektet å konvertere. Noen nektet å lære hvordan de skulle drepe andre. De ble begravet i en massegrave i bushen. De pleide bare å pakke sammen de døde kroppene og dumpe dem i et stort hull, som ikke var dypt nok. Jeg så ikke hullet, men pleide å kjenne lukten av de døde kroppene da de begynte å råtne.

Ventet på døden

Når Boko Haram har angrepet en by, så har de systematisk gått etter militæret eller politiet først, og samlet opp våpen og ammunisjon. Deretter har de vendt seg mot sivilbefolkningen - skutt alle som forsøkte å flykte, og samlet sammen menn i kampdyktig alder. Ahmed (20) og Alhaji (18) trodde deres siste time var kommet da Boko Haram tok over Madagali 14. desember 2014. De satt sammen med flere andre menn og ventet på at det var deres tur til å få halsen skåret over.

- De slaktet dem med kniver. To menn begikk drapene. Vi satt på bakken og ventet på vår tur, sier Ahmed. Alhaji klarte å flykte da knivbladet til en Boko Haram-bøddel ble for sløvt til å kunne skjære over flere struper.

- Før de kom til min gruppe, så drepte de 27 mennesker foran meg. Jeg talte hver og en av dem fordi jeg ville vite når min tur kom, sier Alhaji. Han forteller at minst 100 menn ble henrettet den dagen i Magadali, fordi de nektet å bli med Boko Haram.

Barn må steine

I Amnestys nye rapport kan man også lese om livet for de som lever under Boko Harams terrorregime. Når den væpnede gruppen har tatt kontroll over en by, samler de befolkningen og annonserer nye regler, inkludert restriksjoner på hvor man kan gå, særlig for kvinner.

Reglene har blitt håndhevet med harde straffer. Konsekvensen av å ikke delta i daglig bønn har vært offentlig pisking. En kvinne som levde fem måneder under Boko Haram-kontroll i Gamborou fortalte Amnesty at en kvinne ble pisket 30 ganger for å selge barneklær, og et par ble offentlig henrettet for utroskap.

Brutaliteten kjenner ingen grenser. En 15 år gammel gutt fra Bama, som ikke ble tatt av Boko Haram på grunn av sitt handikap, hadde vært vitne til 10 steininger. Hans beretning er, som de andre vitneskildringene, særdeles rystende:

- De steiner dem til døde på fredager. De samler all barna og ber dem om å steine. Jeg deltok i steiningen- De graver et hull, begraver kroppen og steiner hodet. Når personen dør, lar de steinene ligge til kroppen råtner-

Regjeringen må ta ansvar

Rapporten beskriver også økende spenningsnivå mellom kristne og muslimer. Flere kristne Amnesty snakket med tror muslimer har fortalt Boko Haram om hvor de er, eller unnlatt å dele informasjon om angrep. Dette har skapt mistillit mellom noen samfunn som tidligere levde i fred og fordragelighet. Boko Haram har ikke bare ødelagt kirker og drept kristne som nekter å konvertere til islam, men de har også angrepet moderate muslimer.

Amnesty krever at Boko Haram stanser drapene på sivile, og ber den nigerianske regjeringen om å beskytte sivile og igjen sørge for sikkerhet i nordøst. Det internasjonale samfunnet må fortsette å bistå den nye regjeringen i Nigeria med å addressere trusselen fra Boko Haram.

- Regjeringsskiftet i Nigeria gir en mulighet for en ny tilnærming til sikkerhet i Nigeria etter de senere års fatale feilgrep. De kidnappende må bli reddet, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten må etterforskes. Kropper må bli gravd opp fra massegraver, ytterligere drap må forhindres og de som er skyldige i overgrepene må stilles til ansvar, sier Salil Shetty.






OM RAPPORTEN:
  • Amnestys etterforskere har vært på fire etterforskningsreiser i 2014 og 2015, til Maiduguri, leirer for internt fordrevne mennesker nordøst i Nigeria og en flyktningleir i nord-Kamerun. Flere intervjuer er også foretatt per telefon fra London. Rapporten baserer seg på totalt 377 intervjuer, hvorav 189 med ofre og øyenvitner til angrep av Boko Haram, 22 med lokale myndighetspersoner, 22 med militærkilder og 102 med menneskerettighetsforkjempere.
  • Amnesty International har dokumentert 38 tilfeller av kidnapping utført av Boko Haram. Organisasjonen har samlet 77 vitnesbyrd om kidnappinger, inkludert fra 31 øyenvitner og fra 28 kidnappede kvinner og jenter som klarte å flykte fra fangenskapet.
  • Les hele rapporten her.

TALL OG FAKTA OM BOKO HARAM:
  • 15.000 - estimert antall Boko Haram-krigere.
  • 5500 - minimun antall sivile drept av Boko Haram siden begynnelsen av 2014. Dette inkluderer: 817 sivile drept i bombeangrep i nordøst og andre deler av landet. 1500 sivile drept i 2015, i minst 70 angrep mot landsbyer og byer i nordøst.
  • 2000 - estimert antall kvinner og barn bortført av Boko Haram siden begynnelsen av 2014. Dette inkluderer: 276 skolejenter fra Chibok-skolen i april 2014, hvorav 219 nå har vært borte et helt år.
  • 300 – Boko Haram-raid mot sivile siden begynnelsen av 2014.
  • 5900 - antall bygninger i Bama, inkludert et sykehus, som ble skadet eller ødelagt av Boko Haram i januar 2015, ifølge satellittbilder. Dette er omlag 70 prosent av byen.
  • 3700 - antall bygninger som ble skadet eller ødelagt av Boko Haram i Baga i mars 2015, ifølge satellittbilder.