Bilde
AKSJON

Kina/Tibet: Filmskaper ble samvittighetsfange

Del    
Dhondup Wangchen har sonet ferdig dommen sin, og ble løslatt 05.06.2014.
Publisert: 24. okt 2013, kl. 15:09 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
Dhondup Wangchen og assistenten hans, munken Jigme Gyatso, ble arrestert i mars 2008, kort tid etter at dokumentaren deres Leaving Fear Behind ble distribuert. De ble fengslet for å ha brukt sin ytringsfrihet.

Amnesty International anser Dhondup Wangcheng som en samvittighetsfange, ene og alene fengslet for å ha formidlet tibetanske ytringer.

Dhondup Wangchen har sonet ferdig dommen sin, og ble løslatt 05.06.2014.

Etter løslatelsen har Dhondup bodd hos sin svigerinne. Han blir fortsatt overvåket og må jevnlig melde seg for politiet. Han har likevel hatt mulighet til å være noe i kontakt med sin familie i USA. Dhondups er fradømt muligheten til å være politisk aktiv i tre år til, og vil mest sannsynlig fortsatt bli overvåket av politiet. Amnesty følger saken hans. Vi er imidlertid redd for at offentlig aksjonering for Wangchen kan være kontraproduktiv for situasjonen hans. I mars 2008 ble den tibetanske aktivisten og filmskaperen Dhondup Wangchen arrestert av de kinesiske myndighetene. Årsaken? Han hadde laget en dokumentar som ga vanlige tibetanere en stemme.

Med fare for eget liv
«I Tibet gjør kinesiske myndigheter slik at det tibetanske folk lider. Den tibetanske befolkningen er truet. Av disse årsakene risikerte pappaen min friheten og livet sitt.» Tenzin Dandon, Dhondup Wangchens 11år gamle datter.
I Kina er tibetanernes rett til ytringsfrihet, religionsfrihet og organisasjonsfrihet sterkt begrenset. Det var derfor med stor fare for egen sikkerhet at Dhondup Wangchen, Jigme Gyatso og Dhondups fetter, Gyaljong Tsetrin, satte i gang arbeidet med å lage dokumentaren med det passende navnet Leaving Fear Behind.

Gjennom en rekke intervjuer presenterer filmen vanlige tibetaneres meninger om alt fra OL i Beijing til Dalai Lama. Dhondup har fortalt at han var fullt klar over faren han satte seg selv i ved å gå aktivt ut og gi tibetanere en stemme, men for ham var forsøket på å synliggjøre tibetanernes erfaringer viktigere enn hans egen sikkerhet.
Engstelig for de mulige konsekvensene, sørget han først for å få sine foreldre, kone og barn i sikkerhet i India før han påbegynte sitt viktige arbeid med å dokumentere tibetanernes stemmer.

«Idéen bak filmen vår er ikke å bli kjente eller å underholde. Men i en svært vanskelig tid preget av en følelse av hjelpeløshet, er det [målet] å vise en slik film for å oppnå meningsfulle reaksjoner og resultater. Det er veldig vanskelig [for tibetanere] å dra til Beijing og hevde sin mening. Det er nettopp derfor vi bestemte oss for å vise tibetanernes følelser i Tibet gjennom denne filmen.» Dhondup Wangchen

SE FILMEN LEAVING FEAR BEHIND HER.

Dømt i hemmelighet
I den første tiden etter Dhondup Wangchens arrestertasjon, ble han utsatt for omfattende tortur. Han ble banket, slått i hodet, bundet fast og fratatt både søvn og mat ved flere anledninger. Han ble stilt for retten og dømt til 6 års fengsel for å ha "oppfordret til separatisme" i all hemmelighet i 2009, ett år etter han først ble fengslet.

I løpet av tiden i fangenskap har Dhondup Wangchen pådratt seg hepatitt B. Han har også hatt helseproblemer relatert til synet sitt, noe han også slet med før fengsling. Det er en sterk mistanke om at Dhondup Wangchen ikke mottar det medisinske tilsynet og den medisinske behandlingen han har behov for.


Amnesty krever at:

  • De kinesiske myndighetene løslater Dhondup Wangchen umiddelbart og betingelsesløst.
  • Dhondup Wangchen blir gitt en uavhengig medisinsk vurdering og tilgang til de medisinske behandlingene han måtte trenge.
  • Det blir igangsatt en grundig og uavhengig etterforskning av påstandene om at Dhondup Wangchen ble torturert i varetekt, med sikte på å bringe de ansvarlige for retten.
  • De kinesiske myndighetene iverksetter effektive tiltak for å sikre ytringsfriheten, i tråd med kinesiske, konstitusjonelle garantier og FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter (SP), som Kina har signert og erklært at de har en intensjon om å ratifisere i nær fremtid.
  • Kinesiske myndigheter respekterer og beskytter tibetanernes rett til å dyrke sin egen kultur, praktisere sin religion, og til å bruke sitt eget språk.

Det du kan gjøre:

  • Signér appellbrevet som sendes til myndighetene i Kina!
  • Print ut appellbrevet med en underskriftsliste, heng den opp på en felles oppslagstavle og send den til oss eller til de kinesiske myndighetene. Adressene finner du i appellbrevet som ligger til høyre på denne siden. Underskriftslisten finner du her.
  • Del aksjonen på facebook og twitter og oppfordre venner og bekjente til å signere!
  • Send en personlig hilsen til Dhondup eller kona hans Lhamo. Adressene finner du til høyre i aksjonen.


YTRINGSFRIHETENES HELTER
Saken til Dhondup Wangchen er en del av tekstkonkurransen ytringsfrihetens helter. Her kan du være med på å skrive den neste låten til den norske rapperen og låtskriveren Lars Vaular. Du kan lese mer om prosjektet her.

Bli med å samle underskrifter!
Print ut underskriftslisten og ta den med på jobb eller skolen!



LYST TIL Å GJØRE NOE MER?
Dhondup antas å bli løstlatt 5. juni 2014. Det er viktig at tiden frem til da blir brukt på å synliggjøre hans sak og at myndighetene påminnes om at han ikke er glemt. Amnesty International sammen med Dhondups støttespillere deltar i en aksjon der det skal lages frihetsfugler i origami. Fuglene skal sendes til Dhondup i solidaritet, men også brukes til en større aksjon for å skape oppmerksomhet rundt saken hans.
Mønster og instruksjonsvideo for å lage fuglene finnes her:

Send fuglene innen 3.mars til følgende adresse:

Dhondup Wangchen Action
c/o Amnesty International East Asia
16/F, Siu On Centre, 188 Lockhart Road,
Wan Chai,
Hong Kong SAR

Send gjerne en personlig hilsen på engelsk eller tibetansk til Dhondup Wangchen eller hans kone og barn (avbildet).



Forslag til tekst: We want to let you know that we are thinking of you. We support you and your work for all Tibetans and for human rights in the world. We are campaigning hard for you and we hope that you will be released soon!
Klikk her for å få teksten på tibetansk.

Send ditt brev til:
Dhondup Wangchen - Qinghai Province Women’s Prison
40 Nanshan Road,
Chengzhong district, Xining city
810000, Qinghai province
People’s Republic of China
Eller:
Lhamo Tso, c/o China team
Amnesty International East Asia
16/F, Siu On Centre, 188 Lockhart Road,
Wan Chai,
Hong Kong SAR

MENNESKERETTIGHETSBRUDD I TIBET
Kinas tibetanske befolkning har lenge opplevd at myndighetene har lagt alvorlige begrensinger på deres rett til ytringsfrihet, religionsfrihet og organisasjonsfrihet. Kinesiske myndigheter har slått hardt ned på forskjempere for et uavhengig Tibet, og aksjonert mot alt fra munker, nonner og aktivister, til popstjerner, kunstnere og forfattere som prøver å bevare den tibetanske kulturen.

Menneskerettighetsbruddene i Kinas tibetansk-befolkede områder inkluderer vilkårlige arrestasjoner, langvarig forvaring, fengsling av fredelige demonstranter og andre samvittighetsfanger, tortur og mishandling, samt grunnleggende brudd på ytringsfriheten og forsamlingsfriheten, og på det tibetanske folks rett til å beholde sin kultur, språk og religion.

Arrestasjonen av Dhondup Wangchen fant sted samtidig som det brøt ut store uroligheter i de tibetanske områdene. Kinesiske myndigheter svarte med en overdreven maktbruk, massearrestasjoner, vilkårlig fengsling og trusler. Arrestasjonen hans var dermed en del av et større angrep mot tibetanske aktivister.

Les mer om menneskerettighetsbrudd i Tibet her.
Xi Jinping 習近平

The State Council General Office

2 Fuyoujie

Xichengqu

Beijingshi 100017

People's Republic of China





Copy: Li Keqiang 李克強 - Premier of the People's Republic of ChinaWU Aiying Buzhang - Minister of Justice of the People's Republic of China



 


Your Excellency,

I call on you to release film-maker Dhondup Wangchen immediately and unconditionally.

I also call on you to ensure that Dhondup Wangchen is allowed an independent medical assessment and access to medical treatment that he may require. Furthermore I urge you to ensure that a full and impartial investigation is launched into allegations that Dhondup Wangchen was tortured in detention, with a view to bring those responsible to justice.

More generally I kindly urge you to take effective measures to ensure freedom of expression in line with Chinese constitutional guarantees and the International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR), which China has signed and declared an intention to ratify in the near future.

Finally I urge you to respect and protect the right of Tibetans to enjoy their own culture, to practise their religion, and to use their own language.

Sincerely,