Egypt: Hundrevis drept, ansvarlige går fri

To år etter at protestene startet i Egypt er sikkerhetsstyrkene fremdeles ikke stilt til ansvar for drapene de har begått.
Publisert: 23. Jan 2013, kl. 12:05 | Sist oppdatert: 4. jun 2013, kl. 17:16
Dersom det skal skje en virkelig forandring i Egypt, bort fra de overgrepene som karakteriserte Mubarak-tiden, må det igangsettes en uavhengig og effektiv gransking av de hundrevis av drap på demonstranter som er begått siden begynnelsen av mars 2011. Dette er Amnestys krav i forbindelse med toårsmarkeringen av «25. januar-revolusjonen».

840 mennesker mistet livet
Rapporten Rampant impunity: Still no justice for protesters killed in the «25 january Revolusion» gir en detaljert beskrivelse av manglene ved etterforskningen og straffeforfølgelsen av de som var ansvarlig for de rundt 840 menneskene som er drept. Drapene skjedde under demonstrasjonene som gjorde slutt på Hosni Mubaraks 30 årige undertrykkende regime og som førte til det første valget av en sivil president i Egypt. I tillegg til de drepte ble minst 6.600 personer såret under demonstrasjonene som ble brutalt slått ned av sikkerhetsstyrkene.

Etter at president Mohamed Mursi kom til makten er ytterligere minst 12 personer blitt drept i forbindelse amed voldelige protester.

Amnesty International har samlet dokumentasjon som viser at sikkerhetsstyrkene brukte tåregass, vannkanoner, geværer, gummikuler og skarp ammunisjon når de følte seg truet av demonstrantene.

Hyllet de døde, men lar overgriper gå fri
Ingen overordnet offiser i sikkerhetsstyrkene er blitt dømt eller straffet for drap av eller skade på demonstranter.

- President Mursi har gjentatte ganger hyllet de som døde under «25. januar-revolusjonen», men lite er blitt gjort for å sørge for de som var ansvarlig for overgrepene må stå til rette. Realiteten er at selv etter to år etter oppstanden synes det som sikkerhetsstyrkene slipper unna med de drapene de har begått, sier Hassiba Hadj Sahroui i Amnestys Midtøsten og Nord-Afrika program.

Siden president Mursi ikke sørger for at overgriperne straffes er det lite som skiller ham fra tidligere tiår med overgrep.

Frikjenner lederne
Egypts domstoler fortsetter å frikjenne overordnede og ledere for sikkerhetsstyrkene. I noen saker kommer frikjennelsen som resultat av manglende bevis eller fordi domstolene finner at drapet skjedde i selvforsvar. Dette til tross for at det er dokumentert at politiet brukte overdreven og dødelig vold i situasjoner der det ikke var absolutt nødvendig.

I tillegg ble dommen mot president Hosni Mubarak og hans innenriksminister, Habib El Adly, for medskyldighet i drap av demonstranter omgjort av kassasjonsdomstolen den 13. januar i år, og saken deres kommer opp igjen i retten.

Ifølge slektninger og advokater som Amnesty har intervjuet skyldes mange frikjennelser manglende bevisinnsamling. Det er også grunnen til at mange saker heller ikke kommer så langt som til en domstol. Blant annet ble videomateriale, rettsmedisinske og ballistiske rapporter i mange tilfeller ikke undersøkt eller presentert i retten.

Annen viktig informasjon som utskrift av telefonsamtaler mellom sikkerhetsstyrkene, oversikt over utplassert mannskap og lister over våpen og ammunisjon som de ble utstyrt med ikke forlangt utlevert fra innenriksdepartementet.

Det var også klager over at politiet var involvert i etterforskningen, for man fryktet at de ville forkludre bevis og tilbakeholde informasjon slik at deres kolleger kunne unnslippe straffeansvar.

Vitner utsatt for trusler
Kort tid etter innsettelsen i juni 2012 nedsatte president Mursi en granskingskomite som skulle ta for seg de drapene og overgrepene mot demonstrantene som fant sted før han kom til makten. Han utnevnte også en ny statsadvokat som lovet å foreta nye granskinger og gjenåpning av rettssakene mot dem som var frikjent for drap av demonstranter på grunnlag av nye bevis.

Slekninger av drepte som Amnesty intervjuet fortalte at de var blitt bedt om å komme med nye bevis og at mange vitner ble møtt med trusler.

- Etableringen av en granskingskomite var et godt tiltak, men for at den virkelig skal representere en positiv utvikling må rapporten bli offentliggjort, og feilene og manglene i etterforskingen må påpekes. Både ofrene og samfunnet som helhet har rett til å vite den fulle sannhet, sier Hassiba Hadj Sahraoui.

Natten mellom 5. og 6. desember 2012 ble ti personer drept i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av president Mursi. Sikkerhetsstyrkene unnlot å gripe inn for å beskytte demonstrantene mot vold og angrep.

President Mursi må vise at han mener alvor med sine løfter og vise politisk vilje til rettferdighet for de demonstrantene som er blitt offer for menneskerettgihetsovergrep. Han må sørge for at alle ansvarlige i sikkerhetsstyrkene, uansett rang eller politisk tilknytning må stå til rette for sine overgrep. Bare da vil det være mulig for ham å bryte med arven fra tidligere tiders overgrep og hindre flere drap av demonstranter.


«25. JANUAR-REVOLUSJONEN»
  • 25. januar 2011 startet de fredelige demonstrasjonene på Tahrir-plassen, Frigjøringsplassen, i Kairo.
  • Allerede 11. februar 2011 måtte Mubarak, Egypts diktator gjennom tretti år, gå av. I løpet av disse 18 dagene mistet 846 mennesker livet, og rundt 6000 ble skadet.
  • Det øverste militære rådet, SCAF, tok over makten etter Mubarak. Etter ett år ved makten avholdt de et fritt parlamentsvalg, men de er også ansvarlige for overgrep som i flere sammenhenger er mer omfattende enn under Mubarak.

LES MER
Amnesty.no's temaside om Egypt

25. januar 2013
Det er ventet store markeringer i forbindelse med toårsdagen for starten på demonstrasjonene. Amnesty følger utviklingen tett. Noe av diskusjonene på twitter gjør vi tilgjengelige gjennom den nystartete Twitterkontoen AktivistStemmer @MENAvoices