"Amnestys arbeid er av enorm betydning for dem som lider under politisk undertrykkelse", sier den løslatte demokratiforkjemperen Wei Jingsheng.
Publisert: 4. Mar 1999, kl. 14:14 | Sist oppdatert: 26. Jan 2024, kl. 11:10
Wei Jingsheng i Oslo 2005. Foto: Svein Tore Bergestuen

Wei Jingsheng, Kinas den gang mest kjente samvittighetsfange, ble løslatt i november 1997 og sendt i eksil. Den tidligere elektrikeren hadde da sittet mer enn 17 år i fengsel for å ha krevet demokrati og respekt for menneskerettighetene i Kina. I fengslet ble han utsatt for mishandling, underernæring og isolasjon, mistet de fleste tennene sine og pådro seg en hjertesykdom.

I et brev til Amnesty takket han organisasjonen for dens arbeid for ham og andre samvittighetsfanger. Han mintes en episode under sitt siste fengselsopphold der en fangevokter uforvarende hadde fortalt Wei at det strømmet på med brev til ham. Wei selv fikk aldri lov til å se brevene, men han forsto at de var sendt av Amnesty-medlemmer:

“Den mentale inspirasjonen dette ga meg overgikk fullstendig en hvilken som helst liten forbedring av mine fysiske livsbetingelser. ...Amnestys arbeid er av enorm betydning for dem som lider under politisk undertrykkelse. Det er kanskje mer vellykket enn dere selv noensinne har forstått. Budskapet jeg vil gi dere alle er: Vær så snill, bevar troen!"
"Deres evige venn, Wei Jingsheng, 5. desember 1997"

Les videre:

-Vesten svikter det kinesiske folk

Fra vestens dumskap til ondskap