Søk
Libya
Libya

ET FRIGJORT LIBYA


Fjorårets protester i Libya ble møtt med rå og uforsonlig vold fra Mu’ammar al-Gaddafi og hans regime. Situasjonen eskalerte til en væpnet konflikt, og FNs sikkerhetsråd åpnet i mars for bruk av makt for å beskytte sivilbefolkningen mot sine egne makthavere.

Konflikten rommet grove krigsforbrytelser og brudd på menneskerettighetene, slik som vilkårlige angrep, utenomrettslige henrettelser, bortføringer, vilkårlig fengsling og tortur.

Etter åtte måneder med kamper mistet Gaddafi sitt fotfeste. Han ble drept da han ble tatt til fange av opprørere. 23. oktober 2011 erklærte et overgangsråd Libya for frigjort.

VIDEREFØRER GADDAFIS OVERGREP


De nye myndighetene står overfor enorme utfordringer når det gjelder å kontrollere væpnede brigader som bidro til å fortrenge Gaddafis styrker. Utfordringen ligger i å hindre dem fra å gjenta det overgrepsmønsteret de var kjent med fra det gamle systemet.

 

Foreløpig har rådet bedt alle sine støttespillere om å avstå fra hevnangrep, likevel har overgrep fra anti-Gaddafi-styrker sjelden blitt fordømt.
 

Mange av de tusenvis av personer som ble arrestert da Tripoli og de omkringliggende områdene falt i kampen mot Gaddafi, ble slått og mishandlet på forskjellige måter under arrestasjonen eller de første dagene i varetekt.

Fangene holdes nesten alltid uten rettslig kjennelse, mange er blitt bortført fra sine hjem av uidentifiserbare grupper.

 

De blir holdt i regi av lokale råd, lokale militære råd og væpnede militser – langt utenfor justismyndighetenes kontroll.
 


DETTE KREVER AMNESTY INTERNATIONAL:


 • At overgangsrådet etterforsker og straffer menneskerettighetsbrudd begått av egne tilhengere, og besørger en sikker og rettferdig rettssak for Gaddafis sønn, Saif al-Islam al-Gaddafi, samt andre med tilhørighet til det styrtede regimet.


 • At Gaddafi-regimets ansvarlige stilles til ansvar og at menneskerettighetene integreres i Libyas nye styresett.


 • At tunisiske myndigheter tillater libyske asylsøkere å komme inn i landet via den libyske grensen, og gir dem tilgang til FN-utsendinger som kan fastslå deres flyktningestatus.
 

Aksjoner og nyheter
Pave Francis holdt en bemerkelsesverdig tale i Kongressen i forbindelse med sitt besøk i USA. Han gikk der sterkt i mot bruken av...
2. november 2015, kl. 10:12
Libya:
I en ny rapport fra Amnesty forteller flyktninger og migranter i Libya sine historier om bortføringer, overgrep og forfølgelse. 
8. mai 2015, kl. 16:20