På tide at Shell betaler for oljesøl

Shell må forplikte seg til å betale en innledende sum på én milliard dollar slik at opprydningsarbeidet etter omfattende oljesøl i Nigerdeltaet kan begynne. Det krever Amnesty International og Senter for miljø, menneskerettigheter og utvikling (CEHRD) i ny rapport.
Publisert: 9. nov 2011, kl. 14:55 | Sist oppdatert: 23. Mar 2015, kl. 11:20
Den 28. august 2008 forårsaket en feil på en rørledning et stort oljeutslipp i Bodo på kysten av Nigeria. Oljen strømmet ut i minst fire uker - kanskje så lenge som ti – før utslippet ble stoppet. Det ansvarlige oljeselskapet Shell har registrert at 1640 fat olje ble sølt ut, men en uavhengig kilde anslår at så mye som 4000 fat per dag kan ha blitt lekket fra røret.

Den 7. desember samme år skjedde enda et utslipp, også dette på grunn av utstyrsfeil. Utslippet ble rapportert inn til Shell den 9. desember, likevel tok det ti uker til før lekkasjen ble stanset.

Amnesty International og CEHRD ser i en ny rapport nærmere på hvilke omfattende ødeleggelser de to utslippene i Bodo har forårsaket. Til tross for at utslippene skjedde i 2008, har de ennå ikke blitt ryddet opp.


- Vil ta 25 år å gjenopprette

FNs miljøprogram konkluderte nylig med at Shells mangeårige oljeforurensning har resultert i så omfattende ødeleggelser at det vil ta mer enn 25 år å gjenopprette de ødelagte områdene.

FN har derfor anbefalt å opprette opp et fond - The Environmental Restoration fond – hvor oljeselskapet skal betale et innledende beløp på én milliard dollar, samt bidra med ytterligere midler etter hvert.

- Det at Shell ikke har umiddelbart stoppet og ryddet opp oljesølet i Bodo, har ødelagt livene til titusenvis av mennesker, uttaler Amnesty Internationals Nigeriaekspert, Aster van Kregten.

- Disse utslippene var en katastrofe som aldri skulle ha skjedd, men fordi Shell også unnlater å rydde opp, fortsetter katastrofen den dag i dag. Det er på tide at selskapet tar ansvar og betaler for de ødeleggelsene som har skjedd, sier hun.

Denne historien er imidlertid ikke enestående.
- Situasjonen i Bodo er typisk for oljesituasjonen ved Nigerdeltaet. Myndighetene kontrollerer rett og slett ikke oljeselskapene. Shell og andre selskaper har derfor full frihet til å handle - eller unnlate å handle - uten frykt for sanksjoner. Det burde vært dannet et sterkt og uavhengig kontrollorgan for lenge siden. Om dette ikke skjer i nærmeste fremtid, vil enda flere mennesker lide i hendene på oljeselskapene, sier koordinator i CEHRD, Patrick Naagbanton.


Tilbød innbyggerne 50 sekker ris

Shell - som nylig rapporterte om et overskudd på 7,2 milliarder dollar fra juli til september – tilbød i første omgang innbyggerne av Bodo 50 sekker med ris, bønner, sukker og tomater - som en erstatning for katastrofen.

På grunn av de pågående skadene på fiskerier og jordbruksland har utslippene resultert i matmangel og høyere priser i Bodo. Innbyggere har fortalt til Amnesty International og CEHRD at de kjemper for å få endene til å møtes, og at de opplever alvorlige helsemessige komplikasjoner på bakgrunn av utslippene.

En fisker fra Bodo sier til Amnesty:
- Før utslippet var livet var lett, folk kunne leve av fiskefangst. Etter utslippet ble alt ødelagt.

I søken etter alternative arbeidsplasser har mange unge mennesker blitt tvunget å dra til delstatshovedstaden, Port Harcourt, som ligger 50 kilometer unna.


- Forårsaket av sabotasje

Da Amnesty International ba Shell om en kommentar på sviket i Bodo, uttalte selskapet at siden utslippet for tiden var gjenstand for rettssak i Storbritannia, hadde de ikke mulighet til konkret å kommentere denne saken.

De understreker imidlertid at en av grunnene til at arbeidet med å løse problemene har blitt hemmet, var på grunn av løpende sabotasje i området.

Det er både Amnesty International og CEHRD er sterkt uenige i.

- Shell uttaler ofte at de fleste oljeutslippene er forårsaket av sabotasje. Men denne påstanden blir sterkt bestridt av lokalsamfunnet og frivillige organisasjoner som påpeker at prosessen med å samle data om oljesølet ikke er riktig, svarer van Kregten.

- Selv i Bodo, hvor det er klart at utslippene er Shells ansvar, synes selskapet å bruke sabotasje som unnskyldning for ikke å overholde nigerianske lover og forskrifter. Dette er en helt uholdbar posisjon, fortsetter han.

Også koordinator i CEHRD, Patrick Naagbanton er enig i dette.
- Faktaene her er enkle. Det er snakk om to utslipp, og begge er selskapets skyld. Begge utslipp fikk lov til å flyte utover i flere uker før de ble stoppet. Nå, selv om tre år er gått, er fortsatt ingen av utslippene ryddet opp i. Det finnes ingen unnskyldninger. Dette er selskapets egen feil.


Svak nasjonal styring

Også Nigerias statlige etater blir sterkt kritisert i Amnesty og CEHRDs rapport. Dette på grunn av sin manglende evne til å håndheve regelverket.

Det statlige departementet for oljeressurser, som er ansvarlig for reguleringen av oljeindustrien, er i tillegg tiltalt for å fremme oljeindustrien og sikre maksimal inntekter.

NOSDRA - som er den Nigerianske etaten for oljesøl - er underbemannet og ineffektiv. Byrået har derfor ingen kapasitet til selv å identifisere oljesøl. Isteden er etaten avhengig av å bli varslet av det ansvarlige oljeselskapet eller av berørte i samfunnet.

En rapport fra FNs miljøprogram påpeker at i forhold til å gjennomføre tilsyn og agere overfor oljesøl, så er «offentlige organer prisgitt oljeselskapene».

Etter å ha forsøkt i årevis å sikre opprydding og kompensasjon fra oljeselskapet, tok Bodo-samfunnet kampen for rettferdighet til den britiske domstolen tidligere i år. Rettens behandling av saken pågår fortsatt, men prosessen har brakt håp om at situasjonen kan løses.

Les hele rapporten:
The true tradgedy


Les mer på amnesty.no