EBU må kreve ytringsfrihet i Aserbajdsjan

Amnesty International ber EBU om å gjøre Eurovision-arrangør Aserbajdsjan oppmerksom på sine menneskeretthetsforpliktelser.
Publisert: 4. Apr 2012, kl. 12:42 | Sist oppdatert: 11. Apr 2012, kl. 09:31
Amnesty International er bekymret for at arrangørene av Eurovision ikke gjør nok for å fremme de verdier de hevder å representere i Aserbajdsjan.
Bekymringen kommer etter måten European Broadcasting Union (EBU) svarte på organisasjonens lansering av en Eurovision-webside og en massiv twitter-aksjon.
EBU bagatelliserer

EBU holder demokrati og pressefrihet tett til sitt hjerte, men har bagatellisert Aserbajdsjans brudd på menneskerettighetene ved å beskrive det som "mindre enn perfekt".

Dermed har de signalisert til myndighetene at kneblingen av ytringsfriheten kan fortsette.
Bare i løpet av den siste måneden har seks journalister blitt arrestert og seks fredelige demonstranter blitt banket opp av politiet.

12 tidligere Eurovision-deltakere og andre kunstnere har offentlig fordømt den aserbajdsjanske regjeringens misbruk av borgerne, på et nettsted lansert mandag 2.april. Blant disse er den britiske vinneren fra 1967, Sandie Shaw, den finske vinneren av Eurovision Marcel Benzencon Press Award 2011, og Paradise-Oskar.
Møter arrangørene 2.mai

Lanseringen av nettstedet ble ledsaget av en aksjon der Amnestys støttespillere sendte hundrevis av tweets til @Eurovision, for å be dem kreve at den aserbajdsjanske regjeringen løslater 14 personer som har blitt holdt siden i fjor vår etter det de deltok i fredelige protester.

EBU svarte at de arbeider med å forbedre pressefriheten i Aserbajdsjan, men understreket at "målet for Eurovision Song Contest er å forene Europa og selvfølgelig for å generere bedre tider."

I mellomtiden forblir 14 aserbajdsjanere bak murene for å trekke oppmerksomheten mot problematiske levekår i landet. Amnesty International planlegger å fortsette sin kampanje for ytringsfrihet rundt Eurovision, og skal i møte med arrangørene 2. mai.
Krever fokus på ytringsfrihet

Amnesty International tar ikke til orde for en boikott, men EBU må sende en klar beskjed til den aserbajdsjanske regjeringen om at de ikke vil godta fortsatte brudd på menneskerettighetene i oppkjøringen til sin feiring av ytringsfrihet.
Det innebærer å offentlig fordømme angrep og fengsling av fredelige demonstranter og arrestasjonen av kritiske journalister.


DETTE KAN DU GJØRE:
LES MER: