Asieh Amini om dagens Iran

Fra Norge jobber hun for at iranere ikke skal bli steinet til døde. Torsdag neste uke gjester den anerkjente menneskerettighetsaktivisten Asieh Amini Bergen for å snakke om dagens Iran.
Publisert: 13. Apr 2012, kl. 09:38 | Sist oppdatert: 13. Apr 2012, kl. 09:38

Asieh Amini er en anerkjent forfatter, journalist og poet. Torsdag 26. april vil hun være i Auditoriet, på Bergen Offentlige Bibliotek, hvor hun i samtale med Elisabeth Dyvik fra ICORN, skal fortelle hvordan dagens Iran ser ut gjennom sine egne øyne.
Asieh Amini har mottat en rekke priser for sitt arbeid som kvinnerettighetsforkjemper og menneskerettighetsaktivist, blant annet Oxfam Novib/International PEN-prisen.

Ny diktsamling
Asieh Amini har også utgitt diktsamlingen «Don’t Come To My Dreams With Guns», som i 2011 ble gjendiktet til norsk av Nina Zadjani, under tittelen «Kom ikke til mine drømmer med gevær». Diktsamlingen høstet gode kritikker av flere norske kritikere.
Gjennom 17 år arbeidet Asieh som journalist i Iran. Arbeidet tok henne steder de færreste av oss ønsker å gå. Ansikt til ansikt med skyggesiden av Irans rettssystem blir Asieh satt under så stort stress at kroppen hennes gav etter, synet svikter. Hun tvingtes til å flykte fra landet, og har siden 2009 oppholdt som fribyforfatter i Trondheim.

Døddsstraff ties i hjel
Irans domstolavgjørelser som dømmer folk til døden ved steining, kommuniseres ikke i iranske media. Det er et ikke-tema. For Asieh ble det et hovedtema. Et arbeid som fikk henne til å sette i gang kampanjen «Stopp Stoning Forever». Der iranske journalister blir opplært til å rapportere objektivt, og ikke engasjere seg, går Asieh aktivt inn for å påvirke sakene, og hjelper blant annet dødsdømte til å få juridisk hjelp og internasjonal mediedekning.

Kommer du?

Torsdag gjester Asieh Amini Bergen Offentlige Bibliotek, for å fortelle om sitt arbeid som menneskerettighetsaktivist og journalist i Iran, og om situasjonen i Iran overhodet. Hun vil også lese dikt fra «Dont’t Come To My Dreams With Guns». Arrangementet er en del av turneen «Safar – Iran i Norden», som arrangeres av Shahrazad-prosjektet, som drives av det internasjonale fribynettverket, ICORN. Asieh har til nå gjestet både Stavanger, Tromsø og Trondheim, som en del av turneen. Arrangementet varer fra 18.00 til 20.00. Det er gratis inngang.

HVOR?

Auditoriet på Bergen Offentlige Bibliotek.

NÅR?

Torsdag 26. april. Kl. 18.00 – 20.00

Gratis inngang.