Dødsstraffbulletin nr 2-2012

Dødsstraff i 2011
Amnesty har nylig kommet med en rapport om bruken av dødsstraff i 2011. Amnesty begynte systematisk å arbeide mot denne straffen i 1977. Den gangen var det bare 16 land som hadde avskaffet dødsstraffen. Nå er det 141 land som har kvittet seg med denne straffen enten i lovverket eller i praksis.
Publisert: 27. Apr 2012, kl. 16:15 | Sist oppdatert: 22. okt 2013, kl. 13:59
58 land har henrettet fanger i løpet av de siste 10 år, men bare 20 henrettet noen i fjor. Det var ingen henrettelser i store land som India, Indonesia, Japan og Pakistan.

Dødsstraffen ble avskaffet i delstaten Illinois. Latvia avskaffet dødsstraffen i krigstid etter at landet tidligere hadde kvittet seg med denne straffen i fredstid.

Sierra Leone og delstaten Oregon innførte et moratorium på henrettelser. Det ble bekreftet at Nigeria også hadde innført et moratorium

Ellers har Mongolia og Benin ratifisert internasjonale avtaler som trolig vil føre til at dødsstraffen blir avskaffet.

Ingen ble steinet i 2011.

Ingen ble henrettet for blasfemi, men det forekom dødsdommer på dette grunnlaget i Pakistan.

Tre ungdomsforbrytere ble henrettet i Iran og én i Saudi Arabia. Ungdommer ble dømt til døden i Jemen, Nigeria og Sudan.

Det forekom offentlige henrettelser i Iran, Nord Korea, Saudi Arabia og Somalia.

Alt i alt registrerte Amnesty med sikkerhet 676 henrettelser i 2011. Det tilsvarende tallet i 2010 var 527. Det har vært en markert økning av antall henrettelser i Irak, Iran og Saudi Arabia. Det er ikke tatt med henrettelser som skjedde i Kina. I dette landet blir alt vedrørende dødsstraff betraktet som en statshemmelighet. Derfor er det umulig å få sikre opplysninger. Trolig blir mange tusen henrettet i Kina hvert år.

Les flere enkeltheter om rapporten


Guatemala

I januar 2012 omgjorde Høyesterett 53 dødsdommer til fengselsstraff. Begrunnelsen var at disse fangene ikke hadde fått en rettferdig rettssak. Etter dette er det bare én dødsdømt fange igjen i landet.

Guatemala har ikke henrettet noen siden år 2000. I begynnelsen av 2011 sendte den forrige presidenten, Alvaro Colom, et forslag til parlamentet om å avskaffe dødsstraffen. Dette forslaget er foreløpig ikke realitetsbehandlet.

(Kilde: Sant’Egidio 25.1.2012).


India

President Pratibha Patil

Pratibha Patil har hittil i sin presidentperiode omgjort hele 23 dødsdommer til fengselsstraff. I de siste 30 årene har ingen president omgjort så mange. For tiden har hun til vurdering 18 søknader om nåde.

(Kilde: indianexpress.com, 21/02/2012)


Iran 1

Amnesty har hatt visse forhåpninger til en ny straffelov i Iran. Denne loven er nå vedtatt i parlamentet og godkjent av Vokterrådet. Under posten utroskap er ikke lenger steining nevnt som en mulig straff, i stedet er det angitt hengning. Imidlertid er ikke steining fjernet i straffeloven. Det er beskrevet hvordan en slik straffemetode skal gjennomføres. Det ser da ut til at steining ikke er avskaffet i Iran.

Visse formuleringer i straffeloven kunne tyde på at mennesker under 18 år da forbrytelsen ble begått, ikke kan dømmes til døden. Imidlertid er det gitt en rekke unntagelser. Hvis fangen for eksempel har begått drap eller foretatt homoseksuelle handlinger, kan det likevel idømmes dødsstraff.

Dessuten er det sagt at hvis fangen er mellom 15 og 18 år, kan en domstol vurdere om han eller hun er «intellektuell moden» til å forstå følgene av sin handling. Hvis domstolen fastslår at fangen er tilstrekkelig moden, kan det idømmes dødsstraff. Henrettelsen skal ikke skje før fangen har fylt 18 år.

Fra Amnestys synspunkt er den nye straffeloven en skuffelse.

(Kilde: iranwpd.com, 10/02/2012; Radio Zamaneh, 12/02/2012; telegraph.co.uk, 13/02/2012 og Hands off Cain)


Iran 2

I den første uken i 2012 ble minst 41 mennesker hengt i Iran. 37 (90 %) var dømt for narkotikahandel. Dette er enda mer ekstremt enn i 2011. Da var ca. 75 % av de henrettede dømt for narkotikahandel.

(Kilde: Iran Human Rights og Hands off Cain 03-08/01/2012)


Japan

Justisministeren i Japan har en helt sentral rolle når det gjelder dødsstraff. Det er nemlig han eller hun som skriver under på henrettelsesordrer. I september 2009 ble Keiko Chiba justisminister. Hun var en erklært motstander av dødsstraff, men dessverre ga hun klarsignal til to henrettelser i 2010. Hun gikk av i september 2010.

Etter henne har det kommet fire justisministre på rekke og rad. To av dem var skeptiske til dødsstraffen, og det var ingen som ble henrettet i 2011. Men i januar 2012 ble Ogawa Toshio justisminister. Han har dessverre erklært at henrettelser bør gjenopptas, og i mars 2012 ble tre fanger hengt.


Kina

Visehelseminister Huang Jiefu uttalte nylig at organer fra henrettede fanger fremdeles er den viktigste kilde for organer brukt ved transplantasjoner

Det trengs omkring 1,5 millioner transplantasjoner i Kina, men hittil blir det bare gjennomført 10 000 slike operasjoner hvert år. De vil nå lage et system med frivillige donasjoner.

Huang Jiefu sa videre at Kina ville slutte med å ta organer fra henrettede fanger. En av grunnene er at slike organer ofte er infisert med sopp eller skadelige bakterier.

(Kilde: AFP, 07/03/2012 og Xinhua, 22/03/2012)


Latvia

Latvia har nå avskaffet dødsstraffen for alle forbrytelser i fredstid og krigstid. Tidligere hadde de beholdt denne straffen for bruk i krigstid, men i januar 2012 ratifiserte de Tilleggsprotokoll nr. 13 i Den europeiske konvensjon for menneskerettigheter. Dermed har landet helt og holdent kvittet seg med dødsstraffen.


Nigeria

Guvernøren i delstaten Delta, Dr. Emmanuel Uduaghan, sa nylig at han ikke ville skrive under på noen henrettelsesordrer. Han uttalte:” Som lege er jeg opplært til å redde liv og ikke til å ta liv”

(Kilde: www.vanguardngr.com, 27/2/2012)


Saudi Arabia

22 dødsdømte hushjelper fra Indonesia ble i april 2012 løslatt og deretter sendt tilbake til sitt hjemland. Den indonesiske ambassaden arbeider iherdig for å oppnå nåde for dødsdømte indonesere. Det er vel kjent at fremmedarbeidere har liten rettssikkerhet i Saudi Arabia.

Av den grunn har Indonesia lagt ned forbud mot å rekruttere hushjelper til Saudi Arabia.

(Kilde: www.thejakartaglobe.com, 06/04/2012 og Hands off Cain)


Tunisia

Det er nå gått et år siden diktatoren Zine El Abidine Ben Ali ble tvunget til å rømme landet. Tunisia vil markere denne begivenheten med å løslate 9 000 fanger. 122 dødsdømte fanger vil få omgjort sin dom til livsvarig fengsel.

Tunisia har dødsstraff i lovverket, men har ikke henrettet noen siden 1991.

(Kilde: AFP og Hands off Cain, 14/01/2012)


USA

Minst ti delstater vil i 2012 behandle lovforslag om å avskaffe dødsstraffen.

I California er det samlet inn underskrifter for å få en folkeavstemming om dette emnet i november 2012. Det er Taxpayers for Justice som står bak dette. Der kommet 800 000 underskrifter. Dette er langt mer enn det som trengs, nemlig litt over 500 000.

I Washington holdt justiskomitéen i januar 2012 en offentlig høring om avskaffelse av dødsstraffen. Senator Debbie Regala fremhever de høye kostnadene i forbindelse med dødsstraff. « Man kan skaffe trygghet for folket ved sperre inne drapsmenn for resten av livet»

Andre stater som i 2012 vil vurdere å kvitte seg med dødsstraffen, er Florida, Georgia, Kansas, Maryland, Nebraska, Ohio og Pennsylvania.

(Kilde: Death Penalty Information Center, 30 januar 2012)

Connecticut
Connecticut er i ferd med å avskaffe dødsstraffen. Senatet og Representantenes hus har vedtatt å kvitte seg med denne straffen. Guvernøren kan nedlegge veto, men han har uttalt at han vil underskrive loven. Dette blir den femte delstaten på fem år som kvitter seg med dødsstraffen: straffen: New York (2007), New Jersey (2007), New Mexico (2009), Illinois (2011) og altså nå Connecticut.

I Connecticut fikk loven om avskaffelse ikke tilbakevirkende kraft. Derfor er det usikkert hva som skjer med de 11 dødsdømte i delstaten. De vil trolig få omgjort sin dødsdom til fengselsstraff. Connecticut har vært svært tilbakeholden med å henrette noen. I de siste 52 år er

bare en fange blitt henrettet. Det skjedde i 2005.

Hvilken delstat i USA blir den neste som avskaffer dødsstraffen? Vi venter med spenning.

Alabama
En ny straffelov i Alabama setter strenge betingelser for å dømme noen til døden. Det skal ikke lenger være tilstrekkelig med bare vitneprov, det trengs DNA-bevis, en tilståelse tatt opp på video eller andre håndfaste bevis.

Lee Edward Stephens var nylig tiltalt for drap. Han hadde blodflekker fra offeret på sine klær.

Betingelsene for en dødsstraff var da til stede, men han ble likevel dømt til livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse.

(Kilde: Death Penalty Information Center, 2. Mars 2012)