Amnesty-kampanje: Når du ikke eksisterer

Amnesty International arrangerer Human Rights camp på Lampedusa med deltakere fra over 20 land. Samlingen tar utgangspunkt i den alvorlige flyktningproblematikken på øya. 
Publisert: 16. jul 2012, kl. 12:03 | Sist oppdatert: 17. jul 2012, kl. 10:41
Lørdag 14. juli møttes aktivister på Lampedusa, den vakre middelhavsøya som for mange er Europas inngangsdør. Den viktige samlingen varer en uke, og er et ledd i Amnesty Internationals kampanje for menneskerettighetene til migranter, flyktninger og asylsøkere i Europa "When you don't exist".
Himmel og helvete
Amnesty Norge har to aktivister på campen. Mari Seilskjær er nyutdannet jurist og jobber på NOAS. Erlend Sand er jussgruppeleder i Bergen og har erfaring med flyktning-og asylspørsmål. Ifølge Sand er det en vakker øy med vennlige innbyggere, men dette står i grell kontrast til flyktningenes opplevelser:
- Lampedusa er virkelig en rar miks av ei øy. Den oppleves nok som en himmel for turister og et helvete for de som flykter hit, forteller Sand fra øya.
- Hendelsene i Middelhavet forrige uke hvor 54 personer omkom viser at problemstillingene er høyst aktuelle, sier Seilskjær.
Båtflyktningene som forsøkte å komme seg fra Libya til Italia i en gummibåt døde av tørst ute på havet. Kun en flykting overlevde.
Ingen flyktninger
I dag er det ikke en eneste flyktning eller asylsøker på Lampedusa.
- Jeg synes det var merkelig at denne europeiske øya som er nærmest Afrika og kun 2-3 timers båttur fra Tunisia og Libya ikke har en eneste flyktning, sier Sand.
Hva har skjedd?
- Italienske myndigheter inngikk en rekke avtaler med det libyske regimet om ”immigrasjonkontroll”. I tillegg startet italia med såkalte ”push backs” –operasjoner på sjøen der båtflyktninger ble overlevert Libyske marinefartøy.
- De har forhandlet bort menneskerettighetene til migrantene til fordel for et innenrikspolitisk ønske om innvandringsstopp. Italias avtaler og praksis bryter like fullt med internasjonal rett, havrett og all medmenneskelighet, fortsetter Sand.
Frykter italiensk kystvakt
Ingen vet sikkert hvorfor det nå nesten ikke er flyktninger på øya. I dag benyttes ikke "push backs" offisielt, men denne metoden har skapt frykt for italiensk kystvakt.
Per i dag er det ingen fungerende flyktningmottak på øya, og det har vært lokal motstand. Nylig har det vært lokalvalg og det ser ut til at et mottak snart åpner.
- Amnesty Italia spår at det da igjen vil komme flyktninger til øya, flyktninger som allerede venter i båter på havet utenfor øya, sier Sand.
Unik samling av aktivister
Dette er en unik camp med deltakere fra 20 land. Her vil mennesker i fra mange land kunne nå ut med meldinger og aktiviteter til sine hjemland, på mange forskjellige språk, samtidig mens de mottar opplæring.

Ideen er å nå ut til folk slik at de ønsker å bli involvert i arbeidet med migrasjon og ta affære. Kampanjen for menneskerettighetene til migranter, flyktninger og asylsøkere i Europa og på grensene til Europa har fått navnet "When you don't exist".

Folk flytter til Europa av forskjellige grunner. Noen flykter fra forfølgelse eller krig. Andre la på flukt på grunn av kronisk fattigdom.
De håper å finne en tryggere, bedre fremtid i Europa. Men altfor ofte de finne en annen virkelighet.

Ifølge Amnesty International svikter Europa migranter, flyktninger og asylsøkere. Negative holdninger til asylsøkere og innvandrere er utbredt. Europeiske land trapper opp tiltak for å kontrollere migrasjonen. Dette kan føre til alvorlige brudd på menneskerettighetene. Mennesker på flukt får sine rettigheter krenket, ofte uten at det får oppmerksomhet. De er effektivt gjort usynlige.


FAKTA OM LAMPEDUSA:
  • Italiensk øy i Middelhavet 205 km fra Sicilia, og 113 km fra Tunisia.
  • 4500 innbyggere.
  • Under Borgerkrigen i Libya i 2011 ble øya mottak for en stor flyktningestrøm på over 18500. Dette skapte kaos både på øya og i Italia. Øyas mottakskapasitet er på rundt 850 flyktninger, mens det i perioder var over 6000 flyktninger på øya samtidig.
  • Kilde: Aftenposten, NRK

WHEN YOU DON’T EXIST
  • Amnesty Internationals kampanje for menneskerettighetene til migranter, flyktninger og asylsøkere i Europa og på grensene.

MÅL:
  • Amnesty ønsker å synliggjøre menneskerettighetsbruddene påført innvandrere, flyktninger og asylsøkere, samt å hjelpe dem til å kreve sine rettigheter.
  • Amnesty ønsker å stille de ansvarlige til ansvar.


Les mer på amnesty.no