Benin: Snart kvitt dødsstraff

Benin har ikke henrettet på nesten 25 år. Nå tar landet enda et viktig steg mot total avskaffelse av dødsstraff.
Publisert: 9. jul 2012, kl. 12:07 | Sist oppdatert: 14. des 2015, kl. 13:11
Den 6.juli 2012 ble Benin den 75. staten til å slutte seg til den andre tilleggsprotokollen (gjerne kalt OP2) til FNs konvensjon for sivile og politiske rettigheter (ICCPR). Den forplikter til avskaffelse av dødsstraff.

Internasjonale regler

ICCPR er en multilateral avtale som forplikter partene til å respektere individets sivile og politiske rettigheter, som for eksempel retten til liv, ytrings- og religionsfrihet. Konvensjonen sier at dødsstraff kun må brukes ved de mest alvorlige lovbrudd, og ikke mot mindreårige eller gravide kvinner. Konvensjonen har per juli 2012 167 parter, hvorav 74 har signert.
Den andre tilleggsprotokollen (OP2) er et frivillig tilleggsdokument til konvensjonen som tar sikte på full avskaffelse av dødsstraff. Land som signerer skal legge til rette for at nasjonalt lovverk blir endret, og at dødsstraff avskaffes så raskt som mulig.

Ved å ratifisere OP2 tar Benin et viktig skritt mot total avskaffelse og setter samtidig et tydelig eksempel blant de andre landene i regionen.
Benin forplikter seg nå til å stanse alle henrettelser og ta alle nødvendige tiltak for å endre landets lovverk. Den siste dokumenterte henrettelsen i Benin fant sted i 1987. De siste dødsdommene falt i 2010.

Gryende trend

Benin blir nå en del av en gryende afrikansk trend for avskaffelse av dødsstraff. I løpet av de tre siste årene har tre land, Burundi, Togo og Gabon, avskaffet dødsstraff for alle forbrytelser. Totalt er 16 afrikanske land fri for dødsstraff.
Amnesty International regner ytterliggende 22 land, inkludert Benin, for å være avskaffere i praksis. Dette innebærer at ingen henrettelser har funnet sted på 10 år eller mer.
I Ghana skal regjeringen ha godtatt anbefalinger fra en nasjonal granskingskommisjon om å fjerne loven om dødsstraff fra landets grunnlov. Sierra Leone har anerkjent FNs anbefaling om å ratifisere OP2, og ingen sitter i skrivende stund på «death row» etter at en rekke benådninger har funnet sted.
Diskusjoner om lovendringer foregår også i Burkina Faso og Mali.
Amnesty International har i flere år drevet aktivt kampanjearbeid for avskaffelse av dødsstraff i Benin. Nå viser det seg at jobben nytter!

Få Amnesty-nyheter hver dag - lik Amnesty International Norway på Facebook


BENIN
  • Vest-afrikansk land med 9 millioner innbyggere.
  • Hovedstaden er Porto-Novo, men regjeringen sitter i Cotonou.
  • Siste kjente henrettelse fant sted i 1987.
  • Per desember 2011 satt 14 innsatte på «death row» i Benins fengsler.
  • Har i juli 2012 ratifisert den andre tilleggsprotokollen til ICCPR som stipulerer full avskaffelse av dødsstraff i nasjonale lovverk.
FAKTA OM DØDSSTRAFF
  • Minst 676 mennsker ble henrettet i 20 land i 2011. Dette inkluderer ikke Kina. Der ble trolig flere tusen henrettet i fjor.
  • 149 flere mennesker er angivelig henrettet i 2011 enn i 2010 - på grunn av en økning i henrettelser i Iran, Irak og Saudi-Arabia.
  • De fleste henrettelsene skjedde i Kina, Irak, Iran, Nord-Korea, Saudi-Arabia, Somalia, USA og Jemen.
  • Kina henrettet flere mennesker enn resten av verden til sammen. Omfanget er ukjent fordi tallene er en statshemmelighet i Kina.
  • I Midtøsten økte antall registrerte henrettelser med nesten 50 prosent.
  • I løpet av 2011, henrettet kun 20 av 198 land. Dette er mer enn en tredjedel mindre enn for ti år siden (31 land henrettet i 2002).
  • 140 land verden over, mer enn to tredjedeler, har avskaffet i lov eller praksis.
  • Benådning av dødsdømte ble registrert i 33 land i 2011. I 2010 ble det registrert i 19 land.