Ukraina: Homofiles rettigheter i feil retning

To lovforslag som krenker lesbiske, homofile, bifile og transpersoners (LHBT) rettigheter vil bli lagt frem for parlamentet i Ukraina til høsten.
Publisert: 11. jul 2012, kl. 08:00 | Sist oppdatert: 11. jul 2012, kl. 10:02

Forslagene har til hensikt å beskytte barns rettigheter ved å nekte dem informasjon om homofili, i strid med landets forpliktelser til å beskytte retten til å ikke bli diskriminert. Disse lovforslagene må avviser, sier Amnesty.

Foreløpig har fremleggelsen av lovforslagene, også kalt 'Propaganda-lovene', blitt utsatt til september 2012. Ifølge Heather McGill, Amnesty Internationals Ukraina-ekspert, har ikke dette noe å gjøre med innholdet i loven, men med andre politiske omstendigheter i landet.

Da en annen kontroversiell lov som ga russisk språk offisiell status ble godtkjent samme dagen, ble det bestemt at lovbestemmelsen skulle bli utsatt grunnet protester og uro.

- Dette kan både være positivt og negativt: Lovene er foreløpig ikke er blitt vedtatt, men det er fortsatt en god sjanse for at de kan bli godkjent i september, sier Heather McGill til Amnesty.no.

Amnesty fortsetter å aksjonere for at propaganda-lovene blir avvist når de igjen vil bli lagt frem for parlamentet til høsten.


Resultat av stereotypi

Hvis lovene blir vedtatt, vil det påvirke lesbiske, homofile og bifile personers rettigheter til ytringsfrihet og organisasjonsfrihet.

- Lovforslaget ser ut til å være resultatet av et stereotypisk syn på homofili, heller enn et resultat av en grundig prosess med sikte på å sikre barnas beste, sier Heather McGill.


Hvis ukrainske myndigheter ønsker å leve opp til europeiske og internasjonale menneskerettighetsstandarder, må de jobbe for å skape et samfunn der mangfold ikke blir betraktet som en trussel. Det må heller bli sett på som en kilde til berikelse for samfunnet som helhet, mener Amnesty International


Tilbaketog for rettigheter i Øst-Europa

Lovutkastene er ett tilfelle i en negativ trend for lesbiske og homofiles rettigheter i Øst-Europa. Denne helgen ble åtte russiske LHBT-aktivister fengslet i St. Petersburg da de forsøkte å gjennomføre en parade.

Forskjellige russiske organisasjoner hadde tidligere søkt og fått godkjent priden, men myndighetene ombestemte seg i siste liten og forbød marsjen. Aktivistene trosset likevel forbudet og gikk i priden til politiet grep inn.
Også i Serbia, Lituaen og flere land blir pride-paradene årlig møtt med voldelige motdemonstrasjoner.


TRE PÅ GATA
Amnesty spurte folk i Oslo hva de visste om undertrykkelsen av homofile, lesbiske, bifile og transpersoner i Øst-Europa.
Her er noen av svarene:
- Jeg vet ikke så mye, men gjetter at det ikke er spesielt bra for homofile. Særlig Russland står det mye om i avisene nå om dagen. Det er nok endel fordommer når det kommer til rettigheter der, men dette bekrefter mange av dem.

Elisabeth (34), Hamar
- Veldig. Kultur og tradisjon er helt forskjellig fra her hjemme.

Abdullah (24), Oslo
- Jeg vet at det skal holdes en gay pride i Serbia. Jeg tror egentlig ikke det er spesielt annerledes enn her.

Nicola Barson (37), England